
Kert-balkon
Kemence a szabadban saját kezűleg
A nyári sütögetések idényének közeledtével érdemes megnézni S. Tóth József budaörsi olvasónk kerti kemencéjét, amelynek elkészítését is megírta nekünk. A bontott anyagok nagy arányának köszönhetően az egész szerkezet nem került többe kb. 15 000 forintnál.
Tóth úr először kiásta a kemence alját, 10 cm vastag rétegben sódert töltött bele, majd 10 cm betont öntött rá, vasalva. Utána kisméretű bontott téglából felfalazta a tüzelőtárolót; majd bezsaluzta a tetejét (a leendő kemencetér alapját) és 8 cm vastag betonalapot készített, szintén vasaltat. Ezután következett a kemencetér kialakítása samott-téglából, valamint összekevert samottporral és vízüveggel malter gyanánt – figyelem: ez a samottmalter csak az első kifűtés után szilárdul meg! A kemence belsejéhez ő is íves faszerkezetet készített sablonnak (mivel a kemence belseje magasabb, mint az ajtó, a hő jól átjárja a mennyezetét is).
A tető és kemence közti rész teljes szigeteléssel
55 cm magas kemencetér samottéglából
6 cm vastag samottéglaréteg
8 cm vastag vasalt lemezalap
65 cm magas tüzelőtároló
10 cm vastag vasalt lemezalap
10 cm vastag sóderréteg
Az építmény alapmérete 100×150 cm
A kemence alapmérete 60×75 cm
Anyagszükséglet
- 1 db 40×32 cm-es ajtó
- 20 kg samottpor
- 10 l vízüveg
- 2 zsák falazóvakolat
- 2 zsák vakolóanyag
- 2×50 kg cement
- 1 m3 sóder
- samottégla
- bontott tégla
- kémény (bontásból)
- lécek a tetőhöz
- cserép vagy más tetőfedés
2009. augusztus 31. 11:39
EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Kétperces mikrótisztítás
Kivel nem fordult már elő, hogy elmulasztotta letakarni az ételt a mikróban és mindenhonnan paprikás zsírpöttyök vigyorogtak vissza rá?
csináld magad
Három saját készítésű grillsütő
Egy kis ügyességgel akár mi magunk is készíthetünk grillsütőt, ami talán még jobb is azoknál, amelyek az üzletekben kaphatóak. Nézzünk három ötletes megoldást!