A teraszburkolás mesterfogásai

Kert-balkon

A teraszburkolás mesterfogásai

Nem kis bosszúságot okoz, ha észrevesszük, hogy a közelmúltban burkolt teraszunk kerámiacsempéi táskásodnak, repedeznek, töredeznek, majd málladozni kezdenek a mélyebb rétegek is. Mit rontott el a ?mester?, vagy esetleg mi magunk mit vétettünk a burkolás során?


A hibátlan kivitelezés egyik feltétele a megfelelő aljzatelőkészítés és a megfelelő rétegrend szigorú betartása.

Milyen a jó aljzat?

Megkötött, szilárd, repedésektől mentes, kellő teherbírású és megfelelő lejtésű vasbeton szerkezet. Általában a lejtéssel szokott a legtöbb gond lenni. Az erkélyeket, teraszokat minimálisan 2%-os lejtéssel kell kialakítania, hogy a víz ne álljon meg a burkolaton, és ne váljon csúszóssá. a) A lejtésadó esztrichréteg felvitele előtt a megfelelő tapadás biztosítása érdekében egy alapozóréteget kell felvinni, azaz vízből, Planicrete-ből (műgyanta- emulzió) és az esztrich anyagából kevert ún. kötőhidat. (Az alapozó öszszetétele: Planicrete : víz : Topcem = 1 : 1 : 3 vagy Planicrete : víz : Topcem Pronto = 1 : 1 : 12 arány). A gyors kötésidőnek köszönhetően 20 ?C körüli hőmérsékleten a szigetelőréteg felvitele 24 óra múlva már megkezdhető. b) Ha a lejtős réteg vastagsága nem lehet több, mint 10 mm, akkor a fenti anyagok helyett az Adesilex P4 gyorsan kötő, cementbázisú bel- és kültéri ragasztó és kiegyenlítő anyagot használjuk. Az Adesilex P4-ből készült lejtésadó réteg elkészülte után 20 ?C körüli hőmérséklet mellett már négy óra múlva felvihető a vízszigetelő réteg.

A kétkomponensű vízszigetelő réteg

A lejtésadó esztrichre készített, közvetlenül a burkolat alatt elhelyezkedő Mapelastic vízszigetelés megakadályozza a víz beszivárgását, a sókivirágzást, fokozza a burkolat fagyásiolvadási terheléssel szembeni ellenálló képességét. A Mapelastic kétkomponensű, cementkötésű rugalmas szigetelőhabarcs, szintetikus gyantaadalékának köszönhetően jól tapad, megszilárdulva rugalmas marad, és ellenáll a legdurvább vegyi anyagoknak is. Minimum 2 mm vastag rétegben, fémsimítóval kell az aljzatra felhordani, és erősítésként 4,5×4 mm lyukméretű üvegszövet hálót kell belefektetni, ami jelentősen növeli a burkolat ellenálló képességét. Különös gonddal kell eljárni a tágulási hézagoknál és az illeszkedéseknél (falsíkaljzat), hogy a vízszigetelés folytonossága megmaradjon. Ehhez a Mapeband gumírozott hajlaterősítő, vízszigetelő szalagra és annak speciális elemeire van szükség, amellyel a kritikus helyeket leragasztjuk.

Burkolatok fektetése

A nagy hőmérséklet-ingadozásnak kitett felületeken az aljzatban és a burkolat ban kialakuló feszültségek elnyelésére 9-12 négyzetméterenként ? hosszú, keskeny felületeken 4-5 méterenként ? osztóhézagot kell kialakítani, amelyek tömítésére a Mapesil AC, illetve a Mapeflex PU21 ajánlott. Csak flexibilis ragasztót használjunk a burkolólap hátoldalára felkenve. A kerámiánál és a nedvességre nem érzékeny burkolóknál használhatjuk a normál kötésidejű Mapei Adesilex P4 vagy a Planobond középvastag (3-20 mm), folyékony ágyas, cementkötésű flexragasztókat vagy a gyors kötésidejű Keraquicket, Granirapidot. Fugázáshoz cementkötésű Keracolor FF Flexet, amit Fugolastickal kell keverni, vagy a gyors munkákhoz a Ultracolor Plust, amely víztaszító és penészgátló is.

A helyes rétegrend

szigetelés rétegrend

A burkolások kapcsán gyakran használt fogalom a rétegrend, ami arra vonatkozik, hogy a vasbeton szerkezetre milyen anyagokat kell felvinni és milyen sorrendben ahhoz, hogy jó minőségű, időtálló burkolást kapjunk. Az ábra jól szemlélteti, hogy milyen anyagot, milyen sorrendben és hova kell elhelyezni.

szigetelés rétegrend


A vízszigetelés helyreállítása a burkolat teljes felszedése nélkül
Mivel a Mapelastic, a ragasztóréteg és a burkolat együttes vastagsága nem több, mint 15-20 mm, így a meglévő burkolat részleges felszedésével is javíthatók a sérült részek. Ugyanazt a rétegrendet követve javítsuk a felületet, de a munka megkezdése előtt a felületet alaposan le kell mosni vízzel és nátrium-hidroxid (folyékony lúg) oldatával. Majd egy rétegben (max. 20 mm-ig) Adesilex P4-gyel, Planobonddal, 40 mm fölött Topcemmel készült esztrichhel kell kitölteni a javítani kívánt részt. Ezek után következik a vízszigetelés és a burkolás.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
13 érv a gipszkarton mellett
Napjaink egyik legmodernebb és legelterjedtebb szigetelési módja a gipszkarton, üveggyapot szigetelés. Összeszedtük, hogy milyen érvek állnak a gipszkarton mellett. 


Otthon-bútor
Miért fontos a vízszigetelés
Hallott már olyan esetről, hogy elromlott a fürdőszobában a mosógép és a kiömlő víz eláztatta a fürdőszobát? Vagy csőtörés volt, és ennek következtében ázott el a padló? A kellemetlen problémákat vízszigeteléssel előzzük meg.


Szerszám-anyag
Festék vagy tapéta?
Igen, valamikor ez nagy dilemmát jelent a felújításkor, hogy festék vagy tapéta legyen a falon. Természetesen valakinek ez nem jelent gondot, hiszen nem szereti a tapétázott falakat, vagy fordítva, nem szereti a festett falakat.


Gép- és anyagújdonságok
A hangszigetelés folyamata
A hangszigetelés alapvető lépése a hangelnyelő burkolat beépítése.


Szerszám-anyag

Szigetelés 1×1
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság