Pad és pergola egyszerűen

Kert-balkon

Pad és pergola egyszerűen

Ezúttal olyan hangulatos kerti padot mutatunk be, amely bármely kert díszére válik. Egy jó könyvvel a kezünkben órákig elheverészhetünk benne. Az ülőke fölötti ívelt virágtartó pergola azt az érzést kölcsönzi, hogy lugasban tanyázunk. És egyáltalán nem nehéz elkészíteni...

Ha néhány kúszónövényt ültetünk a békebeli érzést keltő kerti bútor két oldalára, a rácsozat mellé – loncot, vadszőlőt, futórózsát, borostyánt vagy repkényt –, lugasba oltott padunk fölött élő zöld tető virít majd. A szerkezetet pázsitra ugyanúgy állíthatjuk, mint a verandára vagy a teraszra, viszonylag komoly súlya megakadályozza, hogy felboruljunk vele; a lényeg, hogy a felület szilárd és vízszintes legyen. Persze ha azt szeretnénk, hogy egy hurrikánnak is ellenálljon, akkor a lábait csavarozzuk lebetonozott oszloptartókba. Ezt főleg akkor érdemes megtennünk, ha padunkat a kert kevésbé szélvédett részére akarjuk állítani, mert ha a kúszónövények már felfutottak rá, a szél könnyebben belé tud csimpaszkodni.

Használjunk sablont!

Bár a kész kerti bútor meglehetősen bonyolultnak tűnik, valójában elég egyszerűen elkészíthető. A lugas oldalát alkotó rácsozaton, valamint a pad háttámláján díszelgő andráskereszteken található valamennyi ferde, illetve rézsútos vágás pontosan 45 fokos, és még a lugas tetejét alkotó ívelt elemek is kivághatók egy 45×195 cm-es deszkából, azaz nem kell ragasztgatnunk a faanyagot. Egyébként az a legegyszerűbb, ha a B félkörívnek és a tetőt alkotó hullámvonalú A elemeknek kartonból vagy hullámpapírból készítünk sablont: nagyítsuk föl rendes méretére az elemeket bemutató rajz téglalapos négyzethálóját (minden téglalap 2,5×5 centis legyen), és segítségével már életnagyságúra is át tudjuk rajzolni az elemek ívelését. Ne vágjuk le a B támléc végeit, míg a hullámvonalú felső A elemet nem építettük be a helyére; utána viszont már hajszálpontosan jelölhetünk és vághatunk. A H deszkákat egymástól 19,5 centire csavarozzuk az ívelt A elemekre, a két szélsőt pedig kb. 5 centire az A elemek végétől.

Díszléccel takart csavarfejek

A pad hátát hosszú csavarokkal állítjuk össze, így masszív és tartós lesz a szerkezet. A csavarok fejének látványa persze zavarná az összhatást, de a mindössze néhány ponton odaszegelt J fedőléccel valamennyit eltakarjuk. A háttámlának és az ülőrésznek egyaránt van némi (néhány fokos) dőlése hátrafelé és lefelé, így kényelmesebb rajta ülni. Kerti bútorunk sok évig eltart majd, ha színtelen favédőszerrel vagy -olajjal lealapozzuk, majd favédő festékkel lefestjük.

KÉSZÍTÉSI ÁBRA ÉS ANYAGSZÜKSÉGLET (Klikk ide)

Árkalkulátor

A szerkezet némi ráhagyással – feltéve, hogy minden faanyag vadonatúj – 40-50 ezer forintból jön ki.

Rajzoljuk át a hullámos elemek hajlatait a sablonnal a gerendára, szabjuk ki dekopírfűrésszel, és csiszoljuk le.
Pillanatszorítóval rögzítsük a D és E elemeket, és 5,0×50 mm-es csavarokkal
erősítsük őket egymáshoz.
A rács F és G elemeinek végeit – pontos mérés után! – vágjuk le 45 fokban (azaz gérbe) és helyezzük a keretbe. Az F és G elemeket – először ott, ahol
keresztezik egymást – 1,6×35 mm-es
szögekkel rögzítsük egymáshoz...
...majd végeiket 4,0×40 mm-es csavarokkal (a lyukakat előfúrva) kívülről, a kereten át erősítsük a kerethez. Ezután jelöljük be az A ívelt elemek helyét a C oszlopok tetején, és vágjuk ki dekopírfűrész segítségével. Szorítsuk az apácarács keretét a C oszlopok közé, és csavarozzuk is őket oda 5,0×50 mm-es csavarokkal.
A 2. kép szerint erősítsük össze az ülőke keretét is 5,0×90 mm-es csavarok és faragasztó segítségével. Az andráskereszteket átlapolással készítjük: a középig befűrészelt lécekből a fölös anyagot vésővel távolítjuk el. 5,0×90 mm-es csavarokkal erősítsük az O elemeket a háttámla N-M keretléceibe a rajz szerinti távolságban.
Az andráskereszteket tegyük a kereten kialakult négyzetek alá, és jelöljük be, mennyit kell levágni a végeikből. Szabjuk a kellő formára az andráskeresztek végeit, és rögzítsük őket a keretbe
5,0×90 mm-es csavarokkal.
2,5×55 mm-es szögekkel szögezzük a J takarólécet a háttámla felső N lécére, így eltakarjuk a csavarok fejeit.
Erősítsük a pad két szélső L keretdeszkáját a C oszlopokra: a támla felőli végük legyen 2 cm-rel alacsonyabban. Rögzítsük a támlát a C oszlopokhoz 5,0×90 mm-es csavarokkal: a teteje legyen 3 cm-rel hátrább, mint az alja. Erősítsük 4,0×40 mm-es csavarokkal az ülőke öt K deszkáját a három Q léchez. A deszkák közt legyen 1-1 cm-es hézag.
4,0×20 mm-es csavarokkal rögzítsük az L elemeket tartó L vasakat az ülőrész két K keretelemének belső részére. Az L vasakon át csavarozzuk a pad ülőkéjének két K keretlécét a C oszlopokhoz rögzített L keretdeszkákhoz. Csavarozzuk helyére a középső L deszkát is, tegyük rá az ülőkét, és a Q léceken át erősítsük oda 4,0×40 mm-es csavarokkal.
Tegyük a C oszlopokban kivágott helyükre az A elemeket, és hátulról erősítsük őket oda 5,0×60 mm-es csavarokkal.
Pillanatszorítókkal hátulról odafogatva a B ívelt elemeket jelöljük be, mennyit kell vágnunk a végükből. Vágjunk le, amennyit kell, majd 5,0×90 mm-es csavarokkal rögzítsük a B elemeket a C és A elemekhez is. Vágjuk ki a H elemekből az A elemekhez való rögzítéshez a nútokat, s erősítsük fel őket 4,0×40-es csavarokkal.
A pad elkészült. Ha nem telifából csináltuk, akkor most jött el a favédőszerrel való alapos, legalább kétszeri lekenés ideje. Ha földre vagy fűre akarjuk állítani, tanácsos minden lábát betonblokkal a talajba horgonyoznunk, így a víz nem károsítja. Csavarozzuk a C oszlopok alsó végét a betonból kiálló U vasba. A pad így néhány centivel a föld fölött áll majd, s az eső lecsöpög róla.
EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Rusztikus kerti csap
Akácfa alapanyagból készítette négynapi munkával ezt a kerti csapot Abdai Csaba Kaposváron.


Kert-balkon
Marokkói nyaralás ihlette teraszbútor
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy majd 100 éves flóderezett szekrény a nagymamai örökségből Horváth Ildikóéknál Solymáron.


Ötletek
Csempével újulnak meg az asztalok
Egy kerti és egy erkélyen szolgálatot tevő asztalt is mozaikozással újított fel Móroczné Nyúl Judit Pécsett.


Otthon-bútor
Az év színe nyugalmat hoz otthonunkba
A 2018-as év Dulux színe a Meghitt fészek elnevezésű szelíden lágy barnásrózsaszín árnyalat.
Kert-balkon

Kerti kényelem


Gép- és anyagújdonságok

Így lesz tökéletes a kertünk
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság