Talajjavítók helyett: komposztálás

Kert-balkon

Talajjavítók helyett: komposztálás

Nem kell minden évben újra meg újra megvásárolni növényeknek a szükséges talajjavítókat, ha ügyesen gazdálkodsz azzal, amid van és komposztálsz.  

Sok értékes anyagot veszíthetünk azzal, ha a levágott füvet, hullott lombot, sövénynyesedéket a szemetes viszi el. Az égetés után pedig ugyan a hamuban maradnak a fontos ásványok, az értékes szerves anyag azonban elvész. A természetben a talajlakó gombák, baktériumok, férgek bontják le a növényi részeket, s alakítják ismét talajjá. Ezt teszik a komposztunkban is, kicsit felgyorsítva, szabályozva, rendezettebben.

A komposzt "munkásai"

A lebontó szervezeteket általában nem kell külön a komposztba szállítanunk. A legapróbbak (mikroorganizmusok) ott vannak már a komposztot alkotó növényeken, hulladékokon, a nagyobbak (mint amilyen a giliszta) a talajból másznak fel. Persze csak akkor, ha alulról nem zárt a komposzttároló. Ha maguktól nem tudnak a komposztba mászni, akkor nekünk kell betelepítenünk azokat.

178281294.jpg

Megfelelő szellőztetés

Nagyon fontos a levegő. Ennk hiányában rothadásnak indul a komposzt, és nyomkodásra víz folyik belőle. Ezt megfelelő rétegezéssel, keveréssel kerülhetjük el. Ha a nagyobb, darabosabb részeket (szalma, vesszőnyesedék) vegyítjük a tömörödésre hajlamosakkal (pl. gyepapríték), akkor laza szerkezetű marad a halom: a komposztot átjárja a levegő. Különösen a komposzt legalja fülledhet be könnyen. Segíthet ezen az is, ha egy rúddal időnként szellőzőlyukat fúrunk.

Az éltető víz

Teljes vízhiány esetén leáll a bomlás, penészedésnek indul a halom (ezt a fehér bevonatról és a gombaszagról ismerhetjük fel). Nagy szárazság idején locsolni kell tárolónk tartalmát. A komposzttárolóra futtatott tök, vagy más dús futónövény, nem csak szebbé teszi a komposztot, de leveleivel jótékonyan árnyékolja is azt, s ideális mikroklímát alakít ki.
Ha minden feltétel adott, a "komposzt munkásai" munkához látnak.

Sokaknak jelent gondot, hogy a komposztba kerülő fű rothadásnak indul, s használhatatlan bűzös masszává válik. Ennek oka, hogy nagyon tömör, levegőtlen és túl nedves az anyag. Segítséget jelenthet, ha nem vágjuk túl apróra a füvet, vagy nyírás után hagyjuk kicsit száradni. (Ha kiszáradt a komposztunk akkor épp a fűnyesedék segíthet az újranedvesítésében.) A komposztba elszáradt egynyáriakkal, sövénynyesedékkel stb. keverve tegyük, esetleg felaprított papírt vagy a faforgácsot keverjünk közé.

 

Ami a komposztba kerülhet  és ami nem
  • gyepapríték
  • hullott lomb, nyírott fű, egynyári virágok
  • zöldségek, gyümölcsök fel nem használt részei, nyers konyhai hulladékok
  • metszésből, sövénynyírásból származó vesszők, gallyak
  • szalma, fahamu
  • főtt konyhai hulladékok, ételmaradékok
  • macskaalom, porszívózsák tartalma
  • a vastagabb fás részek
  • a burgonya kitermelt szárrészei, gyomnövények, a beteg vagy kártevőkkel fertőzött növények
  • szervetlen hulladékok (fém, műanyag, üveg, cserép stb.)

Mikor kész a komposzt?

Ha most, ősszel kezdünk komposztot készíteni, akkor tavaszra megérhet az első adag. Évente 1-3 alkalommal érik be. Ez nagyban függ attól is, hogy mennyire könnyen bomló alapanyagokat használtunk. A kész komposzt állaga hasonló a virágföldéhez. Morzsalékos, nem büdös, nem kenhető, legfeljebb egy-két fás növényi rész ismerhető fel benne, de a növények túlnyomó többsége elbomlott. Ha túl sok a nehezen bomló növényi darab benne, szitáljuk át, s a félkész részeket komposztáljuk tovább.

Komposztálók

A legegyszerűbb megoldás a komposzthalom. Könnyen elkészíthető, de viszonylag sok helyet foglal. 

Ha a deszkából készült komposztáló egyik oldala eltávolítható, az érett komposztot könynyebben kivehetjük.

A műanyag tárolók közül csak olyat válaszszunk, amelyiknek jó a szellőzése. 

A vesszőből font komposztáló elkészítését a következő oldalon mutatjuk be.

fotó:femina, otthonokésmegoldások

 

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Ne égess, komposztálj!
Az illetékesek a napokban ismét az ország teljes területé tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. De van megoldás a kerti zöldhulladék égetés nélküli eltüntetésére.


Ötletek
Komposztrosta maradék anyagokból
A megérett komposztot le kell szitálni, viszonylag gyorsan, hogy az ember felhasználhassa a kertben. Üzletben kész megoldás nem kapható, ezért Tóth Gergely (Budapest) készített egyet.


Otthon-bútor
Környezettudatos gyorstároló a konyhapultban
A zöldségekből sokféle módon, számos különböző variációban készítünk finom, egészséges ételeket. De hova tegyük a felhasználásuk során keletkezett zöldhulladékot, míg komposztra nem kerül? Íme a megoldás.


Kert-balkon
8 ok, amiért érdemes komposztálni
Mit és miért komposztáljunk?


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság