Nyári konyha építése: ahol sütni-főzni jó

csináld magad

Nyári konyha építése: ahol sütni-főzni jó

A nyári kánikulában a sütés-fűzés elég kényelmetlen tud lenni bent, a konyha négy fala közt. De van megoldás: a nyári konyha. Bár már szeptember van, bemutatunk egy ilyen projektet, hogy legyen idő átgondolni és felkészülni rá.

Debella Norbert édesanyja kérésére, a nagymama „kiskonyhájának” mintájára készítette ezt a kerti konyhát. Nem sokkal előtte a padláson történő kutakodás során régi parasztbútorokat is találtak, amelyek – mint kiderült – a dédimama örökségéből valók. Így azokat is felújította. Ez volt Norbert első ilyen jellegű önálló projektje. A műhelyt és a szerszámok egy részét édesapja használta, aki többek között bádogosként dolgozott és akitől a barkácsolás szeretetét örökölte.

konyha2.jpg

A legelső lépés természetesen a házikó helyének eldöntése, a tereprendezés és a betonalap kiásása, zsaluzása, és persze a betonozás. Míg a beton szárad, jöhet a jó előre beszerzett fa fűrészáru csiszolása, méretre vágása, csapolása, felületkezelése, majd a váz- és a tetőszerkezet összeszerelése. Miután a ház már áll, az időjárás-állóság érdekében javasolt a cserepek, kúpcserepek felhelyezése és rögzítése a tetőre.

Norbert ezután látott neki a lambéria méretre vágásának, csiszolásának, felületkezelésének, majd felszerelésének. Ezt követte a szegélylécek méretre vágása, csiszolása, felületkezelése, majd felszerelése. Az utolsó lépések egyike volt a rusztikus ajtó elemeinek méretre vágása lambériából, aztán csiszolása, majd összeállítása, felületkezelése és felszerelése pántok segítségével. A végére maradt a parasztbútorok csiszolása, valamint felületkezelése.

konyha3.jpg

A konyha ajtaja közel van a házhoz, így a legrövidebb utat kell megtenni, ha hiányzik valami hozzávaló.

konyha2.jpg

Norbert három réteg lazúrfestékkel kente le a faszerkezetet, így biztosan sokáig bírja majd az időjárás szeszélyeit.

konyha4.jpg

A tetőt rendes agyagcserepek alkotják, soha nem fog beázni. Persze aki akarja, fedheti más anyaggal is.

konyha5.jpg

Így néz ki a tetőszerkezet belülről: az eső nem juthat be, a réseken át azonban szabadon szellőzik a beltér.

konyha6.jpg

A berendezést a dédimama padláson talált békebeli, felújított parasztbútorai alkotják.

konyha7.jpg

A nyári konyhában készített ételt a nyitott, de tető alatt levő kiülő asztalánál a legjobb elfogyasztani.

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Nyári konyha mészkőből
Az udvar végében alakítottak ki nyári konyhát Szentesiné Szabó Éva és férje Fertőrákoson, mert jó idő esetén szívesen tartózkodnak a szabadban.


Gép- és anyagújdonságok
Itt az idő, hogy újragondold a konyhádat!
A klasszikus konyhák csillaga leáldozóban, itt a konyha 2.0 ideje!


csináld magad
Kerti ebédlő építése fából
Nyáron mindenki nagyon szeret a kertben tartózkodni, de ehhez kell valamilyen ülőalkalmatosság és asztal, amelynél elfér az egész család. Például olyan, mint amilyet Gasparics Imre készített.


Otthon-bútor
Különleges konyhapult
Egy jópofa ötlet megvalósításával teljesen megújíthatjuk otthonunkat.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság