Hogyan dekorálunk?

Gép- és anyagújdonságok

Hogyan dekorálunk?

Úgy tűnik, mi magyarok egyszerűen imádjuk a karácsonyi készülődést – derült ki a kika felméréséből.

 

A karácsonyfa a legtöbb magyar családnál két-három színben pompázik majd idén, és sokan saját maguk készítik el az adventi koszorút az áruházlánc adatai szerint.

Adventkor kezdődik a készülődés

Míg az áruházakban évről évre korábban kerülnek a polcokra az ünnepi dekorációs termékek, a magyarok többsége (64%) a hagyományokhoz hűen csak advent első vasárnapján kezdi ünnepi köntösbe öltöztetni otthonát. A válaszadók közel negyede azonban csak az ünnepek előtti utolsó napokban szakít időt minderre. De azért így is akadnak szép számmal (12%), akik nem tudnak ellenállni a bájos angyalkák és a mókás manók kísértésének, és amint kikerülnek az adventi termékek az áruházak polcaira, lázas dekorálásba kezdenek otthonukban.
Akár már az októberi napsütésben, akár csak az utolsó pillanatban álljanak is neki a dekorálásnak, a legtöbben (61%) saját bevallásuk szerint imádják a karácsonyi hangulatot, és igyekeznek a lakás minél több pontját feldíszíteni. Sokan (37%) elsősorban a karácsonyfára koncentrálnak, de azért egy-két mutatós díszt a nappaliban is kihelyeznek. Az adventi koszorút, az asztali dekorációt és az ajtódíszt a legtöbben (52%) készen vásárolják, ugyanakkor közel ugyanennyien (43%) saját maguk készítik el, ezáltal is ráhangolódva az ünnepi időszakra.

Átlagosan néhány ezer forintot szánunk a díszekre


Az áruházlánc felmérése szerint a karácsonyi-adventi díszítésre a legtöbben (67%) néhány ezer forintot szánnak, ugyanakkor a válaszadók közel negyede akár több tízezer forintot is kiad évente annak érdekében, hogy tökéletes legyen az ünnepi dekoráció. Viszonylag kevesen (11%) vallották, hogy nem költenek minden évben díszekre, és mindig a meglévő készletet használják.
A válaszadók közel fele több szettet is felhalmozott az évek során, és ezeket használja felváltva. Olyanok is akadnak, akik 2-3 évig használják ugyanazokat a díszeket, majd utána lecserélik őket (21%), és vannak, akik egészen addig nem vesznek újakat, amíg a meglévők tönkre nem mennek (21%). Csak kevesen (10%) tartják fontosnak, hogy minden évben új díszeket vásároljanak. Ami a dekorációk beszerzését illeti, az e-kereskedelem térhódítása itt is megfigyelhető: a válaszadók 70 százaléka nyitott arra, hogy az adventi-karácsonyi dekorációt a neten rendelje meg.

Egyre nyitottabbak vagyunk a trendekre

Akár csak a lakberendezésben, a karácsonyfa díszítésben is évről évre megfigyelhetők különböző trendek, irányzatok. A kika arra is kíváncsi volt, ezek vajon mennyiben jelennek meg a hazai otthonokban. A válaszadók többsége (53%) már egy kicsit letisztultabb irányban gondolkodik, és idén csupán 2-3 színnel tervezi díszíteni a fát, ám még mindig nagy számban (27%) akadnak olyanok is, akik a klasszikus megjelenést kedvelik, és sokféle színt használnak.
Ugyanakkor nem elhanyagolható (17%) a minimalista stílus rajongói tábora sem, akik idén kizárólag egy színbe fogják öltöztetni a karácsonyfát. Bár egyre többször találkozunk különleges színvilágú ünnepi dekorációkkal a lakberendezési magazinok címlapján, az olyan extrém megoldásokat, mint például a fekete vagy rózsaszín karácsonyfa, még mindig csak nagyon kevesen (3%) vállalják be saját otthonukban.
Bár a kérdőív arra nem tért ki, hogy a családban jellemzően ki határozza meg az ünnepi lakásdekor stílusát, de mindenesetre beszédes, hogy a kérdőívet kitöltők közel 95 százaléka a hölgyek közül került ki, vagyis az urak kevésbé tartották fontosnak, hogy ebben a témában kifejtsék véleményüket.

Ünnepi fények kint is, bent is

A keresztény hagyományban különleges jelentéssel bír a betlehemi csillag fénye, és népszokásainkban is központi szerepet kap az ünnepi ragyogás: advent első vasárnapján szinte minden magyar családban meggyújtják az első gyertyát, ahogy a fényfüzér sem hiányozhat a legtöbb karácsonyfáról.
A megkérdezettek többsége (40%) azonban nem áll meg itt, és a lakáson kívül-belül egyaránt használ díszfényeket a meghitt hangulat megteremtéséhez, hiszen nincs is hívogatóbb, mint egy elegánsan feldíszített udvar rénszarvas figurákkal és szánon suhanó télapóval. Közel ugyanennyien (39%) vannak, akik ugyan csak a lakáson belül, de több helyen is használnak díszfényeket. Az ablakon körbefutó fényfüzérrel vagy a polcra, asztalra helyezhető LED-es dekorációkkal tehát várhatóan szintén gyakran találkozhatunk majd az ünnepi összejövetelek, vendégségek során.

Akár erősítjük a szabályt, akár a saját ízlésünket követjük, akár a régi kedvencek, akár az új szerzemények kerülnek fel a fára, a lényeg, hogy a karácsonyi készülődés ne teher, hanem örömteli esemény legyen, melybe bevonhatjuk szeretteinket, és lelkünket is ünnepi díszbe öltöztethetjük.
 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Stílusos dió dekorfal
Sajnos nem minden fa él száz évig, de ha elhal, akkor sem kell azonnal tüzelőnek nyilvánítani. Készíthetünk belőle például dekorfalat, mint Szekeres Zoltán Budapesten.


Otthon-bútor
Hangolódj az ünnepekre – alkoss közösen természetes alapanyagokból a STIHL-lel
A STIHL professzionális láncfűrészeinek segítségével, saját kezűleg készített, egyedi karácsonyfa- és lakásdíszekkel könnyedén ünnepi hangulatba varázsolhatod otthonod.


Gép- és anyagújdonságok
A Praktiker már a karácsonyra készül
Nézd meg milyen az idei kínálat az ünnepi dekorációkból a Praktikernél!


Ötletek
Egyedi gyerekszoba s. k.
Nem feltétlenül kell boltban vásárolni a babaszoba dekorációját – a saját kezűleg készített faldíszítés (néhány polccal megtoldva) sokszor jobb.


Gép- és anyagújdonságok

Szóljon az advent a kreativitásról!


Otthon-bútor

Diy adventi dekoráció


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság