Szemléztük: Szúró-, vagy dekopírfűrészek

Gép- és anyagújdonságok

Szemléztük: Szúró-, vagy dekopírfűrészek

Könnyedén kanyarog a szúró-, avagy dekopírfűrészn a fában, fémben és műanyagban, tökéletes egyenes vágásban vagy ívkövetésben. Asztalos mesterek és barkácsolók jobb keze, a szúró-, vagy dekopírfűrész.

A világ első elektromos hajtású szúrófűrészét a Bosch mutatta be 1947-ben. Aki gyakran dolgozik otthon fával, lemezekkel, műanyaggal, annak mindenképpen érdemes egy szúrófűrész beszerzésén elgondolkodni. Némelyik készülék teljesítménye igen figyelemreméltó, s a jó minőségű készülékeknél a több mint 10 cm-es vágásmélység sem ritka.

dekopírfűrész
Lézerrel pontosabb a vágás
Bosch PST 800 PEL:
620 W motorteljesítmény ? Bosch elektronika ? lecsatolható lézeregység ? SDS rendszer ? támasztógörgős megvezetés ? 4 előtolási fokozat ? porelszívási és légfúvó funkcióautomata kikapcsolás ? ellensúly 25%-kal kevesebb vibráció ? 6 fűrészlap tartó

Egyenes, görbe, ív

A szúrófűrész házának kialakítása szerint két lehetőséget választhatunk, vagy az optimális alkalmazáshoz való markolatgomb fogantyút, vagy pedig a kényelmesebb kialakítású kengyelfogantyút. Egyes típusoknál a fűrészlapot imbuszcsavarral rögzítik, más fajtáknak rugós terhelésű emelőkarral rendelkező gyorsfeszítő szerkezete van, amely behelyezés után a fűrészlapot automatikusan rögzíti. Ilyen például a Bosch SDS rendszere. Elegendő a szárrészt a patronba tolni, és az magától rázár. A reteszelőgombot csak a penge kivételekor kell használnunk. A szerszámcseréhez a pengevédő plexilap egyszerűen felhúzható. Szúrófűrésszel íves vágásokat is simán végezhetünk. A hosszú, egyenes lapok vezetésére vezetősínt használunk, amelyek gérvágáshoz is alkalmazhatók. Az egyoldalú lapvezetés miatt a fűrészlap elhajolhat, vagy pedig ferde vágást eredményez. A pontos kör alakú vágások körvezetéssel valósíthatók meg. Az előtolás (ingamozgás) bizonyos gépeken négy fokozatban is szabályozható. Az előtolás kifejezést elterjedten használjuk a szúrófűrészeknél is, de valójában itt nem a klasszikus előtolásról van szó, hanem a fel-le mozgó penge előtolás-irányú ingamozgásáról. Ezt az ingamozgást, a fűrészlapot hátulról megtámasztó vezetőgörgő hozza létre. A lengés amplitúdója három fokozatban változtatható, negyedikként pedig kikapcsolható az ingamozgás. Az amplitúdó növelésével növekszik a vágási teljesítmény, és jobban kanyarodik a penge ? jobb az ívmenet ?, viszont csökkenhet a vágás finomsága. A nagyobb fokozatokat elsősorban faanyagokhoz érdemes használni. Fűrészelés közben viseljünk védőszemüveget, viszont ne használjunk kesztyűt, mert beleakadhat a fűrészlapba.

Bizonyos szúrófűrésztípusok talplemeze szerszám nélkül állítható, oldalra dönthető és hátra is tolható. Ezzel a megoldással lehetővé válik a még pontosabb ferdevágás és a szegélyhez közeli fűrészelés.

 

Sebességváltók

A rezgésszám-szabályozó elektronika általában a kapcsoló nyomógombjába van beépítve, a gombon lévő kerék elforgatásával a rezgésszám maximálható, a behatárolt fordulatszámon pedig reteszelhető. A fordulatszám szabályozás gyakorlatilag a nullától indulhat, és ez az egészen lassútól a maximális teljesítményig működhet. Ha lehetőségünk van, próbáljuk megtalálni az optimális fordulatszámot a vágandó anyaghoz. A jobb szerszámok rezgéskiegyenlítő szerkezetüknek köszönhetően stabilan kézben tarthatók és tökéletesen egyenes vágást tesznek lehetővé. A talp helyzete és dőlésszöge csavarhúzó segítségével változtatható. Elegendő egy rögzítőcsavart meglazítani, és a talpat kissé előretolni, így már elforgatható. 15 fokonként rögzített helyzetbe állítható, de a csavar segítségével közbülső szögekben is fixálható. A Bosch gépeinél a kapcsológomb mellé kétoldalról működtethető reteszelőgombot is építettek. Ez nem a véletlen bekapcsolást előzi meg, hanem bekapcsolt állásban rögzíti a gombot. Akkor kifejezetten előnyös, ha rögzített géppel szeretnénk dolgozni. A szennyeződéseket ? gyanta vagy lakkmaradványokat ? fűrészelés előtt mindig el kell távolítani. Csak éles fűrészlappal dolgozzunk, a sérült fűrészlapokat ki kell dobni! Fontos, hogy a munkavégzés teljes ideje alatt a munkadarab fűrészpormentes legyen, szabadon rálássunk a vágásvonalra, ezért dolgozzunk folyamatos porelszívással.

Harapós fogak

Szúrófűrészlapok különböző kivitelben léteznek, ami vonatkozik mind a vágási kép (fogszám) finomságára, mind pedig a vágandó anyagra.
Megkülönböztetünk többek között:

  • Hátszög- és fogköszörüléses fűrészlapot - egyenes vágáshoz, kemény, puha és rétegelt fában
  • Hegyes fogazású, köszörült fűrészlapot ? íves vágásokhoz, farost-, forgács- és műanyag lemezekhez.
  • Hullámos és tágított mart fűrészlapot ? gyors és durva egyenes vágásokhoz forgácslemezben, műanyagban
  • Speciális, keményfém lapkás, egybütykös fűrészlapot ? egyenes vágásokra színes fémekhez, alumíniumhoz

       

 

Egyszerűtől
a profiig

Típus

M1Q DD55 Black & Decker RS888 Bosch PST 650 E Skil 4300 Makita 4324 Kress CST 500 Bosch GST 135
Teljesítmény (W) 350 500 450 500 400 500 720
Vágási mélység fában (mm) 55 70 65 70 65 70 135
Rezgésszám(fordulat/perc) 3000 3200 3100 2850 3100 3600 3100
Gépsúly (kg) 1,9 1,8 1,7 1,7 1,9 1,6 2,4
Ár (Ft) 1 999 13 990 16 400 17 490 22 000 29 000 51 000
Extrák   Ferdevágás 45 fokban, sebesség-fokozat állítás Dönthető talp, SDS penge befogás Fúrási mód, sebesség állítás, dönthető talp 4×előtolás, dönthető talp Dönthető talp, sebesség állítás Profi gép: precision controll, gázadó funkció
EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Fűrészlánc-élezési kisokos
A fűrészlánc élezése nem bonyolult, de néhány alapvető fogást el kell hozzá sajátítani.


Gép- és anyagújdonságok
Szóljon az advent a kreativitásról!
Az év utolsó hónapjában mindenki feleszmél: egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre barátainkkal és családtagjainkkal.


Gép- és anyagújdonságok
Digitalizáció az építkezéseken
Összesen kétmillió négyzetméternyi terület, autógyár, luxuslakópark, irodák és étterem is épül a jövőben egy magyar építőipari alkalmazás segítségével.


Gép- és anyagújdonságok
Szigeteléssel csökkenthetjük a legjobban széndioxid-lábnyomunkat
Knauf Insulation: egymillió tonna széndioxid kibocsátását kerülhetnénk el szigeteléssel.
Gép- és anyagújdonságok

Ingyenképzés az LG-nél


Gép- és anyagújdonságok

Világújdonság kombinált fogó


Gép- és anyagújdonságok

Elegáns és intelligens kapcsolók


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság