Hőszigetelő, hanggátló és betörésvédő pince- és mellékajtók

Gép- és anyagújdonságok

Hőszigetelő, hanggátló és betörésvédő pince- és mellékajtók

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a pince- és mellékajtók kiválasztásakor?

Ezeknél az ajtóknál a dizájn mellett hangsúlyosabb a funkcionalitás és a különböző védelmi rendeltetések, mivel ezek azok a bejáratok, amelyeket a betörők a leggyakrabban kihasználnak. Éppen ezért ezeknek az ajtóknak RC2 betörés-gátló kivitellel kellene rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy az ajtó az alkalmi tettes betörési kísérletének akár három percig is tudjon ellenállni. Lássunk néhány példát:

A Hörmann KSI Thermo46 biztonsági ajtója megfelel a betörésgátlási és a hőszigetelési követelményeknek is. Az úgynevezett fűtetlen terekhez a KSI40 biztonsági ajtó a megfelelő, RC2 betörés-gátló kivitelben. A pince és a lakótér közötti lépcsőt javasolt ajtóval leválasztani, különben a fűtési energia a lakótérből a legtöbbször fűtetlen alagsorban vész el. Ide leginkább a Hörmann MZ Thermo46 ajtó a javasolt, ez akár 49 százalékkal jobb hőszigetelést biztosít. A garázs és a pince közötti átjáróban a jogszabályoknak megfelelően tűzgátló ajtót kell elhelyezni.

A Hörmann H3D acélajtó (fenti képünkön) a T30 tűzgátló funkciója mellett (az ajtó 30 percig képes ellenállni anélkül, hogy a tűz a szomszédos helyiségre átterjedne) opcionálisan füst-; és hanggátló változatban is elérhető. Az a legbiztosabb megoldás, ha a pincét és a garázst összekötő ajtók betörésgátló felszereltséggel rendelkeznek. Amennyiben a garázs közvetlenül a lakótér mellé épült, szintén kötelező a tűzgátló ajtó beépítése.

A Hörmann WAT40 acélajtói (a fenti képen) alapkivitelben a T30 tűzgátlás mellett RC2 betörés- és hanggátló funkciókkal is rendelkeznek. Opcionálisan füstgátló kivitelben is szállítható. Így nemcsak a tűz és a betörő marad távol, hanem a gépkocsi zaja sem jut be a lakótérbe.

A régebbi házakban fontos pont a kazánház. A kazán vagy az olajtartály a legrosszabb esetben tüzet is okozhat. Ezekbe a helyiségekbe javasolt egy Hörmann H8-5 acélajtó (az alsó fotón) beépítése.

A kiemelkedően kedvező hőszigetelés mellett az ajtó hang- és tűzgátló funkciót is kínál, opcionálisan pedig füstgátló ajtóként is kapható.

A melléképületek vagy pincehelyiségek minden olyan további nyílásához, ahol nem szükséges tűz-, illetve betörésgátlási funkció, de még a hőszigetelés sem fontos, az MZ típusú többcélú hanggátló ajtó, illetve a népszerű ZK kategóriájú ajtó alkalmas. Ezek az ajtók a magas elvárási követelményeknek hosszútávon is megfelelnek anélkül, hogy elvetemednének.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Pinceszigetelés egyszerűen
Elege van abból, hogy pincéje gyakorlatilag használhatatlan az állandó beázás miatt? Nyirkosak, nedvesek a falak, lemállik a vakolat, repedések jelentek meg?


Ötletek
Télen friss levegő, nyáron légkondi
Ajkay Imre előző ötlete egy, a kárba vesző meleg levegőt hasznosító szerkezet volt. Van azonban a szombathelyi lakásban egy másik egyszerű „készülék” is, amely télen is, nyáron is hasznos segítség.


Gép- és anyagújdonságok
Strapabíró padlóbevonat
Poros, piszkos a garázs vagy pince padlója? A Sikafloor 2530 W-vel minden problémát megoldhat. A kiváló minőségű bevonattal könnyen tisztíthatóvá válhat a padló. Nem lesz többé, ragacsos, poros, piszkos, még a pince is csillogni fog. Egyszerűbb, mint a festés.


Ötletek
Hangulatos bortároló
Nem csak szépen felújította pincéjét Rajna János Budapesten, hanem háttérvilágítással ellátott bortároló polcokat is készített.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság