hirdetésItt a felújítás ideje: korszerű hőszigetelés

Gép- és anyagújdonságok

Itt a felújítás ideje: korszerű hőszigetelés

A felújítások során különösen fontos, hogy megfelelő homlokzati hőszigetelő rendszert építsünk be otthonunkba, hiszen ezzel nem csak energiát spórolhatunk, de az állandó kellemes hőmérséklet biztosítása mellett a rendszer ára is sokszorosan megtérül.

Napjainkban szinte már nem készül épület hőszigetelés nélkül. A jó hőszigetelés meglétét nem csak az új előírások (pl. a lakásokhoz 2012. január 1-től kötelező energiatanúsítvány) teszik ezt szükségessé, hanem a növekvő energiaárak és a környezetvédelmi törekvések is.

Milyen a jó hőszigetelés?

A hőszigetelés kisebb energiaráfordítással biztosítja az állandó belső hőmérsékletet, legyen kint bármilyen szélsőséges az időjárás. Ám az energia-megtakarításon túl más előnnyel is jár. Nem is sejtjük, hogy egy épület hőveszteségének mintegy 30-40 százaléka a falakon át távozik. A tetőn további 20-30 százalék, az ablakokon átlagosan 12-25 százalék, a padlón, a födémen 10-15 százalék, a maradék pedig a kéményen át, tiszta hőkibocsátás formájában. Ebből az is látszik, hogy teljes körű felújítás esetén nem elég csak a homlokzatot szigetelni, hanem a tetőt, illetve a födémeket is érdemes, a nyílászárókat pedig ki kell cserélni. Komplett homlokzati hőszigetelő-rendszert érdemes vásárolni (ilyen pl. a Baumit Pro és Star Homlokzati Hőszigetelő Rendszerek valamint az Open klímahomlokzat), így élvezhetjük a rendszergarancia nyújtotta előnyöket is. Ezen kívül fontos az is, hogy a vastagabb hőszigetelésbe beruházni hosszú távon sokkal inkább megéri. A hőszigetelés ideális vastagsága 10 centimétertől kezdődik. Csak így érhető el látványos energia-megtakarítás. Az energiatudatos felújításnak köszönhetően nem csak ingatlanunk értékét növeljük, hanem lehetőségünk nyílik a mai modern vékonyvakolatoknak köszönhetően új, színes, egyedi homlokzat kialakítására is.

Előnyök télen-nyáron

Egy épülettel szemben alapvető elvárás, hogy megközelítőleg ugyanakkora hőmérsékletet mérjünk a beltérben, legyen kánikula, vagy téli zord idő. Az ideális homlokzati hőszigetelő anyag nyáron megóvja az átmelegedéstől a külső falakat, télen pedig melegen tartja őket – azaz minimálisra csökkenti a falakon keresztüli hőveszteséget, a károsanyag-kibocsátás csökkenésével pedig végső soron a környezetet is védjük. A homlokzati hőszigetelő rendszerekkel lerövidül a kivitelezés ideje. A hagyományos felépítésű homlokzati vakolatrendszerek esetén kb. két héttel hosszabb várakozási idővel kell számolnunk, mint a hőszigetelő rendszerek esetében.

Hőszigetelesi tippek

- Gondolkodjunk rendszerben!

Kerüljük a kevert és a legolcsóbb rendszereket! Érdemes minden rendszerelemet egy gyártótól vásárolni – ez a minőség kulcsa, így élhetünk a rendszergarancia adta lehetőségekkel.

- Hívjuk a gyártó infóvonalát!

A szakmai információk birtokában biztosak lehetünk abban, hogy amire pénzt adunk ki, az megfelelő módon kerül a falazatra.

- A színek csalókák – döntsünk okosan!

Kérjünk színmintát! Így biztonsággal dönthetünk, és nem lesz később rossz érzésünk, hogy valójában nem is pontosan ezt az árnyalatot képzeltük el.

- Tartsuk be a várakozási időket!

Mindenki azt szeretné, hogy a kivitelezés minél gyorsabban megtörténjen. De a hőszigetelő rendszer beépítésekor is vannak várakozási idők, amelyeket be kell tartani. Például a hőszigetelő lemezek letapaszolása után nem kezdődhet meg rögtön a színezés, hiszen a tapaszrétegnek meg kell kötni és száradni a további munkák elvégzéséhez. Ha nem tartjuk be az előírt várakozási időket, kifoltosodhat, felhólyagosodhat a színes vékonyvakolat.

- Ne a lemez vastagságán spóroljunk!

Ha már egyszer hőszigetelünk, akkor ne a hőszigetelő lemez vastagságán spóroljunk, hiszen nem az jelenti a jelentős plusz költséget. A vastagabb hőszigetelésbe beruházni hosszú távon sokkal inkább megéri. A hőszigetelés ideális vastagsága 10 centimétertől kezdődik.

- Megfelelő tartozékok – ügyeljünk a részletekre!

A tartós, jó hőszigetelési munkához hozzátartozik a megfelelő kiegészítők – élvédő profilok, lábazati indítóprofil, sorolóelemek, távtartók – alkalmazása. Nincs annál nagyobb bosszúság, mint ha pár év múlva rozsdás foltok jelennek meg a hőszigetelésen a sarkoknál. (Ez történik akkor, ha beltéri vakolóprofilt, és nem rozsdamentes vagy műanyag élvédőt használtunk.)

Ha mindezeket szem előtt tartjuk, nincs más dolgunk, mint hátradőlni, és élvezni a hőszigetelt falak nyújtotta hűvösséget nyáron, télen pedig a meleget, és nyugodtan várni az energiaszámlákat. Hiszen biztos, hogy csökken a fűtési költség, nyáron pedig nem kell bekapcsolni a klímaberendezést.

Baumit Star homlokzati hőszigetelő rendszer rétegrend

1. Falazat

2. Baumit StarContact ragasztótapasz

3. Baumit StarTherm EPS Homlokzati Lemez

4. Baumit StarContact ragasztótapasz és Baumit StarTex üvegszövet

5. Baumit PremiumPrimer alapozó

6. Baumit SzilikonTop vakolat

A Baumit Hőszigetelő Rendszerek (Baumit open, Baumit Star, Baumit Pro Rendszerek) használatával energiát, pénzt es időt takaríthatunk meg, nő az ingatlan komfortja és értéke.

www.baumit.hu, www.baumitlife.com

(SZPONZORÁLT CIKK)
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Fújható ásványgyapot szigetelés
A Knauf Insulation már forgalmazza az úgynevezett fújható ásványgyapotot – jelen esetben a kifejezetten ilyen célra készített Supafil termékeket.


Szerszám-anyag
Betonerkélyek, lépcsők, pillérek javítása
Az elöregedés, az időjárás és a mechanikai sérülések hatására a látszó betonszerkezetek sérülnek, lepattogzanak, és a betonacél betétek korrodálni kezdenek. Erre a problémára dolgozta ki a Baumit a BetoSystem rendszert, ennek használatát mutatjuk be cikkünkben.


Gép- és anyagújdonságok
Öt tipp a professzionális szigeteléshez
A jó szigetelés a tervezéssel kezdődik és közel 50%-kal csökkenti a gázszámlát.


Szerszám-anyag
Néhány tipp csemperagasztó-választáshoz
Aki építkezik, vagy éppen átalakítja konyháját, fürdőszobáját vagy teraszát, elérkezik ahhoz a pillanathoz, hogy kiválaszthatja a burkolatot. De a ragasztó legalább ilyen fontos. Normal021falsefalsefalseMicrosoftInternetExplorer4Következik néhány tipp a Baumittól, hogy a lehető legegyszerűbb legyen a burkolás.
Gép- és anyagújdonságok

Új korszak a homlokzati színválasztásban


Szerszám-anyag

A dryvit-rendszer fogásai
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság