Rögzített felsőmaró

Gép- és anyagújdonságok

Rögzített felsőmaró

Ma már a felsőmaró is viszonylag elérhető áron kapható. Sok olvasónk érdeklődött a korábbi lapszámainkban bemutatott bútorkészítési munkák kapcsán, hogyan kell a felsőmarót alulról felszerelve használni. Cikkünkben ezt mutatjuk be.

felsőmaró

A felsőmaró az alapvető asztalosipari munkákban feltétlenül szükséges, használata nélkül ugyanis nehéz nagy pontosságot igénylő munkákat végezni. Alkalmazható pontos nútolásra, él- és profilmarásra, rés- és másolómarásra. A korszerű marógépek pedig a fokozatmentes fordulatszabályozásnak köszönhetően nemcsak a fa, hanem az MDF-lapok, a műanyag, akril- és gipszkarton lemezek, sőt egyes fémek megmunkálására is alkalmasak.
Hogy a marógépet hogyan célszerű használni, az alapvetően a munkadarab méretétől és az elvégzendő munkától függ. A profik a legtöbb munkát az alulról felszerelt marógéppel végzik el, mert több darab megmunkálásánál ez mindenképpen kényelmesebb,nagyobb méretek esetén pedig biztonságosabb is.
Ha a munkaasztal lapjára alulról van felszerelve a gép, akkor maga a gép van rögzített állapotban, ha viszont felülről használjuk, akkor a munkadarabot rögzítjük. Ahhoz, hogy alulról is tudjuk használni a felsőmarót, elő kell készíteni a munkalapot, amelyen dolgozunk, illetve készítenünk kell egy vezetővonalzót is.

A munkalap előkészítése

Ha alulról felszerelve akarjuk használni a felsőmarót, akkor érdemes munkalapnak 12 mm-es rétegelt lemezt választani.
A munkalapot a balesetmentes munka érdekében mindig stabilan rögzíteni kell az állványhoz, ehhez faipari szorítót használjunk. A marás megkezdése előtt mindig győződjünk meg arról, hogy a munkalap nem mozog-e. A biztonságos munkavégzés szempontjából nagyon fontos, hogy a felsőmarót úgy rögzítsük a munkalaphoz, hogy a nagy fordulatszámmal dolgozó gép okozta rezgés se lazíthassa ki a csavarokat. Ezért körmösanyát használunk, a csavart pedig rugós alátéttel csavarjuk be, amely munka közben még inkább ráfeszül.
A munkalapon felül teljesen sima felületet kell kialakítani, hogy a munkadarab akadálymentesen csúsztatható legyen. Ezért az alulról behelyezett csavar esetleges túlnyúlását le kell vágni vas fűrészlappal, majd a csavarfejet vagy befogórészt sülylyeszteni kell. A süllyesztés készülhet csak vésővel is, de könnyebb, ha a fej átmérőjének megfelelő vastagságú fúróval jelölőfúrást végzünk. Ha minden kész, akkor csiszoljuk simára a munkalapot.

TIPP: A vásárláshoz

Érdemes a webáruházakban körülnézni, meglepően alacsony áron (9?10 000 forintért) is találhatunk felsőmarót. A teljesítménytől (és a minőségtől), valamint a kiegészítő eszközöktől függően emelkedik az ár, a jól ismert, bevált márkák ára általában 40 és 50 000 forint körül mozog. A nagy teljesítményű profi gépek ennél drágábbak, de ezeknél is érdemes összehasonlítani a webes árakat a boltiakkal.

beépített eloszobaszekrény készítési ábra

felsőmaró felszerelése 1 felsőmaró felszerelése 2felsőmaró felszerelése 31.
A munkalap állványra történő felszerelése után kijelöljük a marógép rögzítési pontjait.
2. A munkalapon felülről az 5-ös körmösanyához 6-os fúróval előfúrjuk és vésővel süllyesztjük a csavar helyét.
3. Miután az előfúrt lyuk tetején vésővel elkészítettük a süllyesztést, a körmös anya fejét kalapáccsal ütjük be.

felsőmaró felszerelése 4 felsőmaró felszerelése 5felsőmaró felszerelése 54.
Alulról rugós alátéttel csavarjuk be a csavart, amelynek esetleges túlnyúlását eltávolítjuk.
5. Amikor már rögzítettük a felsőmarót, akkor alakítjuk ki a közvetlen munkaterületet...
6. ... vagyis a marószár helyét: először előmarjuk 16-os késsel, majd 40 mm-es marótárcsával kivágjuk a nyílást.

beépített eloszobaszekrény készítési ábra A vezetővonalzó kialakítása

A pontos munkavégzéshez a munkadarab stabil vezetésére van szükség, ehhez készítjük a vezetővonalzót, amelyet a munkadarabtól és az elvégzendő munkától függően állítunk be ? csavarral rögzítve a munkalaphoz. Jól kiszáradt, már nem vetemedő anyagot használjunk az elkészítéséhez, amelynek élei pontosan párhuzamosak. A vezetővonalzót különbözőképpen használhatjuk a munkától és a munkadarab méretétől függően. Szükség lehet valamennyi elemére ? talp, a munkadarabot vezető homloklap ? , de egyes elemei le is szedhetők.
A vezetővonalzó talpa 18 mm vastag, 8?12 cm széles és 80-120 cm hosszú forgácslapból vagy deszkából készül, amelyen a közvetlen munkaterület számára kialakított nyílásnál 3?4 centiméterrel szélesebb és 3,5 cm mély bevágást készítünk dekopírfűrésszel, ugyanígy a homloklapon is. A forgács lap talpra 2 cm vastag léceket rögzítünk a munkaterület nyílásának két oldalára, ezekhez a lécekhez rögzítjük több ponton a homloklapot. Ha porszívót használunk, akkor a porszívócső számára is felszerelhetünk egy elemet a talpra.

1.
A közvetlen munkaterület, a marószár helyének kialakítása a vezetővonalzó homloklapján. A talpként szolgáló forgácslapon ugyanilyen bevágást készítünk.
2.Így történik az alulról felszerelt felsőmarógéppel a falcmarás szálmaróval, hasonlóképpen alkalmazzuk nútmarásra is. Mélyebb nút esetén a marás több fogásban történik ? egyre magasabbra állítva a marószárat: 1 cm mélységnél 3 fogásban marunk.

3.A homloklap mentén gyorsan megy a profilmarás, egyes esetekben ? alsó csapágyas kés esetén ? nincs szükség a vezetővonalzóra, mert a szabadon gördülő csapágyhoz nyomva könnyen vezethető a munkadarab.

beépített eloszobaszekrény készítési ábra
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Az ablakpárna szép!
A régi építésű lakásokban a dupla gerébtokos ablakok – bár gyönyörűek – néha sok hideget engednek be, mert megvetemedtek. A megoldás azonban igen egyszerű, már nagyanyáink ismerték!


Gép- és anyagújdonságok
Óriási sikert arattak a STIHL új kéziszerszámai az AGROmash-on
Hatalmas érdeklődés mellett, a 35. AGROmashEXPO-n mutatta be új akkumulátoros termékeit a STIHL.


Gép- és anyagújdonságok
Legyen biztonságos a fűtőrendszer!
Bár a hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én elkezdődött, alig néhány nappal ezelőttig a kitartó nyárias idő miatt nem sugároztak a radiátorok.


Gép- és anyagújdonságok
Mit tegyünk, ha húz a hideg?
Mindenki ismeri az érzést, amikor a fűtőtest mellett majd megsülünk, a szoba másik felében viszont alig lehet megmaradni a hidegtől. Ez a rossz hőszigetelés hatása, amelyen viszont utólag is javíthatunk. A kellemesebb lakókörnyezet mellett a rezsin is spórolunk vele.


Gép- és anyagújdonságok

A századik Diego Magyarországon


Gép- és anyagújdonságok

Best Buy Award díjas lett a Terrán


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság