Tetőfedő anyagok versenye

Gép- és anyagújdonságok

Tetőfedő anyagok versenye

Amióta csak házat épít az ember, különböző anyagokkal borítja a tetejét. A tető esztétikai szempontból is fontos, de a legmegfelelőbb anyag kiválasztásával jelentősen csökkenthetjük a fűtési költségeket is.


 

 

 

 

A tető elsősorban az időjárás viszontagságai ellen nyújt védelmet. Ezen túlmenően azonban esztétikai szempontból is jelentős, hiszen ezzel koronázzuk meg épületünket. A tetőzet, amely alatt általában magastetőt értünk, két fő részből áll.
Az egyik a tartószerkezet, a fedélszék (általában fagerendákból), amelynek szerkezeti rendszere alapvetően meghatározza a tető formáját. Ehhez kell olyan fedési módot és anyagot választani, amely megfelel a tető hajlásszögének. A tető másik fő része a fedés (héjázás), amely a fedélszék tetősíkjaira helyezve megóvja a fedélszék alatti padlásteret, valamint az épületet.

Mi kerül a tetőre?

A fedés anyaga és fajtája jelentős mértékben befolyásolja a fedélszék által meghatározott tetősíkok lejtését. A sokféle fedélszékrendszer közül mindig ki lehet választani a hasznosításnak, az épület jellegének leginkább megfelelőt, vagy ha úgy tetszik, a leggazdaságosabb megoldást. Azt, hogy mi kerül a tetőre, természetesen számos körülmény, elsősorban a tulajdonos anyagi háttere, igényessége, no meg a tervező leleményessége határozza meg. De hogy mi fedje a tetőt, arról elsősorban esztétikai és formai megfontolások alapján döntünk. Nem könnyű eligazodni a széles választékban, ezért nem árt utánajárni, milyen anyagok közül is válogathatunk.

Természetes anyagok

A fedések készülhetnek természetes anyagokból, mint az évezredes hagyományú szalmából készülő zsúpfedés, a mostanság reneszánszát élő nádfedés, a falapocskákból készített zsindelyfedés és a különböző deszkafedések. De állhatnak különféle szervetlen anyagokból és azok kombinációiból is. A bemutatott tetőfedő anyagok jobb és alaposabb megismeréséhez a gyártmányok alkalmazástechnikai útmutatóit kell áttanulmányozni. Esetenként egy gazdaságosnak tűnő tetőfedő anyag látszólagos olcsósága ellenére is sokkal többe kerülhet, mint azt terveztük, hiszen a járulékos költségek ? bonyolult fedési forma ? néha jelentős kiadásokat eredményezhetnek.

terméspalaTerméspala a föld mélyéből

Természetes eredetű, de szervetlen anyagból készült fedés a réteges kőzetből hasított kőlap és a természetes pala. A palából kialakított tetőburkolat különleges szépségű, tartós, a csapadékvizet jól elvezeti, kellően rugalmas, és könnyű súlya miatt nem igényel nagy teherbírású tetőszéket. Hátránya, hogy felrakása költséges, és szakavatott mesterembert igényel. A tető ?mintázatát? a különféle, megközelítően szabályos négyzet, téglalap, rombusz alakú palalapok határozzák meg. Élettartama akár több száz év is lehet.
műpala, hullámpalaGazdaságos műpalák

A műpala elemeket, pl. az eternit rostcementet műszálakból, valamint cementből kevert pépből sajtolják vagy hengerlik. Az Eternova környezetbarát szálcement tetőfedő lemezei gazdaságos és esztétikus tetők kialakítását teszik lehetővé. Az elemek sík, hullámos vagy egyéb módon formázott felületűek, de lehetnek anyagukban vagy látszó felületükön színezettek is. Az anyag különlegesen formatartó és időjárási hatásokkal szemben ellenálló. A hullámpalát korábban ? rákkeltő azbeszttartalma miatt ? sok vád érte, azonban már hosszú ideje teljesen azbesztmentesen gyártják.Évezredek óta kedvelt agyagcserepek


tetőfedő cseréptetőfedő cserép 2tetőfedő cserép 3

Az égetett agyagcserép világszerte a leggyakoribb tetőfedő anyag, és igen változatos formájú tetőburkolatok készítésére ad lehetőséget. Nálunk a szokványosnak mondható hódfarkú, hornyolt, ikerfüles hornyolt és sajtolt cserép használatos, de rajtuk kívül számos más, korszerű cseréppel bővült a választék. Jól alkalmazható sík, kúpos, íves, közepes és meredek tetőhajlású tetőszerkezetek fedésére. Előnye, hogy az egyszerűbb tetőszerkezetek gyorsan befedhetők, olcsó és tartós, lebontás után újra felhasználható, az esetleg törött darabok könnyen cserélhetők. Fagyálló és nem gyúlékony. Hátránya, hogy nagy súlya miatt masszív tetőszerkezetet kíván, és 25° alatti hajlásszögnél már nem alkalmazható. A cserepek készülhetnek sima széllel vagy horonnyal. Ugyanakkora felület fedéséhez az előbbiből több darabra van szükség, mert nagyobb felületen kell takarniuk egymást ahhoz, hogy a tető tökéletesen védjen a csapódó esőtől, porhótól. Az agyagcserép vízfelvevő képessége igen nagy, ezért ha megszívja magát, súlya megközelíti a betoncserépét.

tetőfedő betoncseréptetőfedő betoncserépBetoncserepek

A betoncserép osztályozott és mosott kvarchomokból és cementből készül, színezőanyag hozzákeverésével. A beton a keverés után sablonokba kerül, a végleges forma préseléssel alakul ki. A felületvédelem felhordása után a cserepek a sablonokkal együtt az érlelőkemencébe kerülnek, ahol a beton szilárdulását a hőmérséklet növelésével gyorsítják. Kivételes időjárás-állóság, színtartósság (akár 30 év), bő színválaszték és teherbírás jellemzi. Léteznek felületkezelés nélküli, víztaszító anyaggal impregnált és festékkel felületkezelt változatok is. Teljes termékrendszer található mindegyik fajtából.

lemez tetőfedő 1lemez tetőfedő 2Fémlemezes fedőanyagok

E korszerű tetőfedő anyagokat főként kis súlyuk és egyszerű felrakásuk miatt kedvelik az építtetők. A fémlemez fedések készülhetnek síkfedésként, horganylemezből, horganyzott acéllemezből, valamint acél, horganyzott acél és alumínium trapézlemezből is. A kínálat igen bőséges, a fedést adó lemezek alakja sok esetben a régi cserepek formáját követi. A könnyűszerkezetes tetőfedés kevesebb alátámasztást igényel (súlya a hagyományos cserepek egytizede), így a fedélszék anyagszükséglete is kisebb, olcsóbb. Használatuk esetén akár a meglévő tetőszerkezet meghagyásával is elvégezhető a tető újrafedése, illetve bizonyosfajta régi tetők (pl. pala, bitumenes zsindely, régi acél trapézlemez) esetén még a korábbi fedést sem kell lebontani, az új cserepes lemez a meglévő fölé könnyen felszerelhető. Az alapanyag, a felületkezelés és a bevonat tulajdonságainak köszönhetően a tetőlemezek tartóssága meghaladja a 30 évet.

bitumenes hullámlemez Bitumenes hullám

A többrétegű bitumenes hullámlemezek sűrű hullámaik miatt rendkívül rugalmasak. Kis térfogatsúlyuk és rugalmasságuk miatt tetőfelújításokhoz is kiválóan használhatók. Törés és repedés nélkül darabolhatók, szögelhetők, ezért egy olajozott fűrész és egy kalapács segítségével kisebb épületek befedése hullámlemezekkel akár házilagosan is kivitelezhető. A Villas PM bitumenes zsindely színoldalának közepén hosszirányban végigfutó elasztikus bitumen öntapadó csík található. Az egyes zsindelytáblák egymáshoz tapadása a lemezek önsúlyának és a napsugárzástól felmelegedett öntapadó csíkok megolvadásának hatására következik be. Nem árt tudni, hogy ezeket a legerősebb európai szabványok alapján minősítik. Az 1. osztályú termék megfelel az összes európai szabványnak. Általában 100×200 centis táblában kapható.

bitumenes zsindelybitumenes zsindelyA legformálhatóbb tetőfedés, a bitumenes zsindely

Az utóbbi években váltak kedveltté a bitumenes zsindelyek. A lemez szerkezetét különleges adalékanyagokkal kevert bitumen és hálós hordozóváz együttese adja. A megfelelő méretű és alakú fedési elem felületét természetes anyagú kőzúzalékokkal vagy fémlemezzel strukturálják. Ezek a legolcsóbb tetőfedő anyagok, igaz viszont, hogy összértékben majdnem ugyanannyiba kerülnek, mint a cserépfedés, mert cseréplécezés helyett le kell deszkáznunk az egész tetőt. Hódfarkú, tégla és hexagon formában kaphatók, különböző színekben.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Durva viharban is szilárdan áll a háztető
Egy ház tetejének több évtizedig kell bírnia a strapát. Az utóbbi időben egyre gyakoribb viharok miatt célszerű tehát a korábbinál is nagyobb biztonságra törekedni.


Ötletek
Kosárpalánk, focikapu, homokozó
Egy teljesen kiszáradt gyümölcsfát használt fel a kosárpalánk állványául Kerekes Fülöp (Pomáz).


Gép- és anyagújdonságok
A Terrán ügyvezetője lett Az Év Üzletembere
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gódi Attilát választotta a 2017-es év üzletemberének.


Gép- és anyagújdonságok
Extra viharálló tetőcserép
Az idei Construma egyik díjazottja a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. Synus tetőcserepe.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság