Önnél van parlagfű?

Gép- és anyagújdonságok

Önnél van parlagfű?

Kertes házban él? Akár 15 milliós büntetésre is számíthat, ha elmulasztja a parlagfűirtást.

Az Andreas Stihl Kft. évek óta harcol a parlagfű térnyerése ellen – így kívánják felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a gyomnövény irtása nem csak allergiás társainkkal szembeni figyelmességünk jele, hanem törvényi kötelezettségünk is.
Magyarországon minden ötödik ember érintett a pollenallergiában, amelynek leggyakoribb okozója a levegőbe kerülő nagyfokú parlagfű-koncentrátum. Ráadásul az elmúlt napok változóan napos-esős időjárása kedvezett a növény szaporodásának, így annak ellenére, hogy a hivatalos parlagfű-szezon csak augusztusban kezdődik, már most meg kell tennie mindenkinek a megelőző lépéseket.

– Sokan azt hiszik, azzal, hogy kitépnek egy-két szál parlagfüvet már megtették a maguk dolgát és hátradőlhetnek. Ez azonban nem így van" – mutat rá Bakon Gábor, az Andreas Stihl Kft. ügyvezetője, majd hozzáteszi: jogszabályban rögzített kötelezettségünknek teszünk eleget akkor, amikor saját környezetünket megtisztítjuk a súlyosan allergizáló növénytől.
A gyom irtását az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény ugyanis egyértelműen rögzíti. Ennek értelmében a földhasználó köteles június 30-ig a tulajdonában lévő ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben ezt valaki elmulasztja, a hatóság eljárást indíthat ellene, ami akár 15 millió forintos bírságot is magával vonhat.
– Kiemelten fontos a lakosság hozzáállása, nekünk, nagyvállalatoknak pedig az élen kell járnunk mind a figyelemfelhívásban, mind az irtásban. Csak biztatni tudjuk a piac többi szereplőjét is, hogy álljanak mellénk, küzdjünk közösen a parlagfű ellen és segítsük hozzá a nyugodt, egészséges nyárhoz az allergiában szenvedő társainkat is – húzta alá Bakon Gábor.

A kertészeti szakértők iránymutatása szerint a parlagfű visszaszorítására a legjobb módszer a kaszálás, amit kézi erővel és gépi segítséggel is végezhetünk. A Stihl termékkínálatában megtalálható eszközök ergonomikus kialakításuknak, erejüknek és kiváló minőségüknek köszönhetően pillanatok alatt elvégzik a gyomnövény kiirtását.

hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Figyeljünk oda a parlagfűre!
Kertes házban él? Akár 5 milliós büntetésre is számíthat, ha ezt elmulasztja.


csináld magad
Támad a parlagfű: így védekezz ellene
A parlagfű irtása az allergiások és a növénytermelők számára is nagyon fontos. Ha nem végezzük el a parlagfűmentesítést a hozzánk tartozó földterületen, súlyos büntetésre számíthatunk. Nézzük, hogyan védekezhetünk ellene!


Otthon-bútor
Rovarűző praktikák
Időről időre felbukkannak a házban, lakásban az apró rovarok, amelyek kárt okoznak és visszaélnek a türelmünkkel. Érdemes tehát alaposan felkészülnünk ellenük. Nézzük, hogyan biztosítsuk be magunkat a szúnyogok, hangyák, legyek, molyok és csótányok ellen.


csináld magad
Hatékony tippek gyomirtáshoz
A gyomok számtalan kertész életét nehezítik meg. Szívós, alattomos növényekről van szó, amelyek igencsak elronthatják kertünk összképét. Hogy hatékonyan vedd fel velük a küzdelmet, fogadd meg a következő tanácsokat!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság