Nagyot változtak 2018-ra a konyhai trendek

Gép- és anyagújdonságok

Nagyot változtak 2018-ra a konyhai trendek

Sokáig a minimalizmus uralta a konyhák küllemét, de idén sokat lazult a mostanáig jellemző színtelenség.

Noha a letisztultság még mindig trend, a tervezők ma már bátrabban nyúlhatnak a színekhez, a mintákhoz és a különböző textúrákhoz. A gépészetet, szerelvényeket továbbra is elrejtik, emellett a színválasztásnál ügyelnek a harmóniára a konyha fő elemeivel. A közelgő őszi felújítási hullámra való tekintettel a BWT vízkezelő vállalat szakértői most összegyűjtötték a főbb konyhai trendekkel kapcsolatos tapasztalataikat.  

Burkolatok

A cementlap igen népszerű az idén, ami többféle burkolat formájában is visszaköszön a konyhákban, és jellemzően geometrikus minták visznek életet a felületekbe. Ugyancsak jellemző a beton használata a padlón, akárcsak a fáé, amelyekkel természet ihlette harmónia teremthető a bútorzattal, a falakkal. Újra megjelentek a szőnyegek is, amelyek otthonosabbá tudják tenni a funkcionális helyiséget.
A fenntarthatóságra, a természetközeliségre való törekvés azonban nem csak anyagválasztás tekintetében érvényesül, hanem a nagyméretű felületek kialakításában is. Ez a fajta természetesség akkor a legszembetűnőbb, ha egy koncepcióban sok az élő, zöld növény.

Most ugyanis nem csak arról van szó, hogy a fűszernövények vagy egy-egy kedvenc cserepes jól látható helyre kerüljön – a legújabb konyhákban az élőfal jellemző, fókuszpontot teremtve a helyiségben.

Kontrasztosság, finom rusztikusság

A konyhabútorokat a kontrasztosság jellemzi, ami igen látványos a sötét és világos árnyalatok keverése esetén. Általában egyszerre két szín dominál a 2018-as konyhákban, az árnyalatok változatosak, megtalálható közöttük a púderrózsaszín, a sáfránysárga, a lilás kék és a lila is.

A kontrasztosság tetten érhető a még mindig divatos rusztikus stílusban is, amely most a letisztult felületeket a robusztus, nyers elemekkel kombinálja. Ezzel meglepően friss hatás érhető el, ezáltal nyugodtan választható ilyen dizájn kisebb konyhákba is.

A rusztikus stílus azonban a nyitott polcrendszerek ellenére is megköveteli a gépészet, a konyhai eszközök többségének elrejtését a szemek elől. Ha nem akarunk lemondani a vízszűrőről, amelynek egyik legnépszerűbb formája a vízszűrő kancsó, akkor a BWT szakértői a konyhapult alá beépíthető változatot javasolják. Ez azért is előnyös, mert minimális a helyigénye, így hasznos tárolóhelyet nyerhetünk a mosogató alatt. Ráadásul elérhető magnéziumos szűrőbetéttel is, így mindig friss, magnéziummal gazdagított víz lehet a konyhában, és amellyel a fenntarthatóság jegyében csökkenthető a PET-palackos vizek iránti igény.

Fémek

Fontos trend a szálcsiszolt fém munkapultok használata, ugyanakkor a rusztikus vonalat követve, megjelentek a rozsdás hatású, speciálisan felületkezelt változatok is. A fém jelen van továbbá a nyitott polcrendszerekben is. Nem marad ki a merítésből a réz és az arany sem, ezek a színek, anyagok leginkább a kiegészítőkben, szegecseken, fogantyúkon, illetve a szerelvényeken, azaz a csaptelepeken jelennek meg. A szerelvények és gépek esetében persze továbbra is a fekete dominál, így a konyhai berendezések is jobban idomulhatnak a helyiség letisztult, akár rusztikus külleméhez.

Lényeges azonban, hogy a fémes felületek még különösen ellenálló felületkezelés mellett is kiemelt figyelmet igényelnek. A BWT szakértői azt javasolják, hogy mindenképpen kérjünk részletes tájékoztatást a gyártótól, milyen tisztítószerekkel ápoljuk a felületet. A fémek, illetve a fekete festés hamar mattá válik, ha vízkő képződik rajta – különösen a mosogató környékén –, ezért hosszú távú védelmük érdekében javasolt lágy vizet használni a tisztításukhoz, a mosogatáshoz. Ráadásul, ha lágy víz kerül a berendezésekbe, akkor azokban is megelőzhető a vízkőképződés, ami miatt könnyen meghibásodhatnak a gondosan kiválasztott, stílusos konyhai gépek.

A BWT-ről

- világszerte 25 országban 82 leányvállalattal és partnervállalattal rendelkezik
- több mint 3 300 főt foglalkoztat világszerte
- Magyarországon több mint 25 éve van jelen
- értékesítési forgalma 2016-ban 610 millió euró volt
- a BWT a piac innovátora: K+F (kutató és fejlesztő) központokat üzemeltet Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Oroszországban, amelyek olyan technológiákon dolgoznak, hogy képesek legyünk a Föld vízkészletének a 98,5% -át kezelni, tisztítani.
További információ: bwtviz.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Afrikai motívumok a konyhánkban
Manapság egyre divatosabbak az afrikai motívumok. Csempésszünk mi is egy kis sivatagi hangulatot a konyhánkba, nappalinkba. Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk mi is könnyedén hasonló stílusban bármilyen lakás-kiegészítőt. Például tálat, vázát vagy faliképet.


Otthon-bútor
Építsünk konyhabútort!
Barátnője 75 éves édesanyjának készítette ezt a konyhabútort Lovass Ágnes Pécelen.


Hírek
Jön a Konyhakiállítás!
  Fedezd fel a legfrissebb konyhai trendeket és megoldásokat!


Otthon-bútor
Családi étkezőasztal
Cikkünk elolvasásával Ön képessé válik gyakorlatilag bármilyen mintájú asztalfelület elkészítésére. Az ötlet pofonegyszerű: rajzoljuk be és vágjuk ki a motívum elemeit egy fa lapból, ragasszuk egy alapra, a réseket pedig töltsük fel vízhatlan hézagkitöltővel. Íme az asztal!


Gép- és anyagújdonságok

Tovább emelkedik az építőanyagok ára
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság