hirdetésEdzett üveg

Gép- és anyagújdonságok

Edzett üveg

Az üveg falként leválaszt, mégis átengedi a fényt, és látni engedi a mögötte lévőt. Ez a kettőség az építészet, a lakások belső világának kialakításában izgalmas lehetőségeket hordoz. Színtelen és színezett változatban, különböző vastagságban választhatunk az edzett üvegek közül.

Az edzett üvegek hőkezelési eljárással készülnek. Egy kész, méretre vágott üveglapot kb. 650°C-ra felhevítenek, ezt követően gyorsan hideg levegővel lefújják. Az üvegfelület és az üvegmag hőmérséklet eltérése alakítja ki a különleges edzettséget. Az üveg ütésállósága, hajlítószilárdsága, hőmérsékleti ellenálló képessége az eljárás során a többszörösére növekszik. Az edzett üveg biztonsági jellegét az adja, hogy töréskor apró, tompa élű szilánkokra hullik, amelyek nem okoznak sérülést. Éppen ezért az építészet külső burkolóelemként, nyílászárókban, erkélykorlátokban, de vitrinek üvegeként, kádfalként, zuhanykabinként is előszeretettel használja, de edzett üvegből dekoratív mosdótálak is készülnek.

A nyílászárókban alkalmazott biztonsági üvegek is edzett üveglapokból készülnek ragasztással, védő fóliaréteg alkalmazásával. A járműipari üvegeket csiszolás után előkészítik egy speciális kerámia szegély felhordásához, amelyet szitanyomással hordanak fel. A kerámia szegély az üveg esztétikai hatásának javításán kívül elősegíti az üveg beépítésére szolgáló ragasztó tapadását és védi a ragasztást a káros UV sugárzástól. A kerámia szegély az edzés során beég az üveg felületébe.

Az edzett üveg jóval keményebb, szilárdabb, mint a közönséges üveg. Ennek az oka, hogy az üveg nyomószilárdsága csaknem tízszerese a húzószilárdságának. Az edzett biztonsági síküvegben szándékosan előidézett feszültség uralkodik. Az edzett üveg hajlítása során a húzott oldalon először a nyomófeszültség csökken és csak később alakul ki a töréshez vezető húzófeszültség. Edzés előtt, a síküveget formára vágják, csiszolják, a lyukakat kifúrják. Ezután színezik, savazzák vagy homokfújják őket. Savazásnál az üveglapra marószerrel készítenek különböző nem átlátszó mintázatokat az üveg anyagából. Homokfúvással, látványra tejszerű felület képződik a nem letakart felületeken pl. tükrök széleinek díszítéséhez alkalmazzák. A színezés egy új megoldása, hogy edzés után színes, előre nyomtatott fóliát ragasztanak az üvegre, így több száz színből minden méretben képessé vált az üvegipar ábrákat, reklámfelületeket, díszítéseket készíteni.

Tisztítás

Az edzett üvegek vegyszerrel való tisztítása nem ajánlott. Ha beton, vakolóanyag, festék kerül rá, fontos hogy azonnal eltávolítsuk vízzel, szivaccsal vagy ronggyal. Nem ajánlatos olyan tisztítószereket használni, amelyekben súrolószemcsék találhatóak, mert felkarcolják a felületet. Tisztítás langyos vízzel (esetleg neutrális tisztítószer alkalmazásával) puha ronggyal vagy szivaccsal ajánlott.

Az edzett üveg megmunkálása1. A nagyméretű táblákból levágják a megrendelt méretet, majd gyémántvágóval alakítják ki a finom felületeket, íveket.
2. A méretre vágott üveglap széleit edzés előtt csiszolják
3. Felső és alsó fúrófejes géppel, állandó hűtéssel vágják ki a lyukakat

Edzett biztonsági üveg tulajdonságai:

Súly: 2,5 kg/m2 (minden egyes mm vastagságnál)
Vastagság: 3,8-19 mm
Maximális méret: 245 x 460 cm (3,2-25 mm)
Hőálló képesség ? 200 C fok
Maximális hőhasználat tartósan +200 C fok
Hőbírás rövid ideig +300 C fok


hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Hozzuk formába a nyárra kültéri bútorainkat
Egyre többször ülünk ki a teraszra, és tervezgetjük a közös grillezést a barátokkal vagy a családdal a kinti tereken. A tökéletes hangulat megteremtéséhez az is hozzátartozik, hogy az erkélyen vagy a kertben használt bútoraink is tiszták és ápoltak legyenek. Minden anyag másféle törődést igényel, ezért mindegyikhez megfelelő módszert, illetve tisztítószert érdemes választanunk. Na de mire ügyeljünk, ha műrattan kerti szettünk van, mitől válik cseppmentesen csillogóvá az üveg asztallap, vagy épp hogyan őrizzük meg hosszú évekig a teakfa szépségét? Ebben segítenek hasznos tanácsokkal a kika szakértői.


Ötletek
Tökéletes csavarrend
Barkácsoló ember lévén rengeteg – és rengetegféle – facsavar, tipli, metrikus csavar, anya, alátét, csatlakozó, sorkapocs, villamos vezetékre való érvéghüvely és egyéb miegymás akad Gelsi Sándor műhelyében Lábatlanon. Megunva a kellékek festői összevisszaságát, Sándor rendet teremtett.


Otthon-bútor
Üvegmozaikos burkolatok
A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. Jellemzően fürdőszobákban, konyhákban, medencékben és gőzkabinokban fordulnak elő, de igény szerint a lakás más részein is találkozhatunk velük, akár díszítési céllal is.


Szerszám-anyag
Klíma helyett szigetelés
Kevesebb, mint 2%-ra csökkent a különbség Magyarország téli és nyári energiafogyasztása között: átlagosan 15-20%-kal növeli a klímaberendezés a nyári energiafogyasztást. Pedig van más megoldás is.
Szerszám-anyag

Lakásunk falai


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság