Fa, műanyag, alumínium – ablakkeret mustra

Gép- és anyagújdonságok

Fa, műanyag, alumínium – ablakkeret mustra

Szakértő tippek a Deceunincktől

A profilok anyagának kiválasztásakor érdemes többféle szempontot is figyelembe venni, ugyanis a választásnak nagy szerepe van az ablak szigetelőképességében is. A jól kiválasztott nyílászárókkal rengeteg energiát takaríthatsz meg, ami akár rezsiköltségeken is látszódik.

Fa, műanyag, esetleg alumínium? A modern építészet sokféle alternatívát kínál, amikor a nyílászárókra kerül sor. Mindhárom anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai, így a saját igényeinknek, életvitelünknek, és büdzsénknek megfelelően válogathatunk közülük. A Deceuninck szakértője, Búcsi János segít eligazodni különféle lehetőségek közt.

Fa – a hagyomány megtestesítője

Az ajtók és ablakok keretei sokáig hagyományosan fából készültek, így ezeknek a nyílászáróknak tagadhatatlanul van egyfajta nosztalgikus bája. A fa nyílászárók melegséget sugároznak, természetes látványuk kellemes a szemnek. Általánosságban elmondható, hogy az áruk nagyjából megegyezik az olyan, kiemelkedő szigetelésű és minőségű műanyag társakéval, mint például a Deceuninck passzívházakhoz is alkalmazható Eforte profiljai, az alumíniumnál pedig jelentősen olcsóbbak. Ha fa nyílászárók mellett döntünk, vegyük figyelembe, hogy a természetes anyag rendszeres karbantartást igényel: évente legalább egyszer speciális anyaggal kell őket kezelni, hogy a víz és a fagy ne okozzon károsodást, és a festék se pattogjon le róluk.

Illusztracio_2.JPG

Alumínium – a jövő manifesztációja

Futurisztikus és rendkívül elegáns megjelenése miatt méltán kedvelt az alumínium, mint nyílászáróprofil-alapanyag. A karcsú, stílusos megjelenés mellett az alumínium további előnye, hogy óriási ablakfelületek, akár teljes üveghomlokzatok is kivitelezhetők vele, ami a modern építészet egyik legkedveltebb stíluseleme. Az alumínium, tekintve, hogy fém, kevésbé jó hőszigetelési tulajdonságokkal bír, mint a fa vagy a műanyag. Ezt a technológia fejlődése egyre jobban tudja orvosolni, így a legmodernebb alumíniumprofilok hőátbocsátása egyre kevésbé tér el a fa vagy a műanyag társaiétól. Azonban, ha alumínium ablakokban gondolkodunk, mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni: ezek a nyílászárók ugyanis akár háromszor annyiba is kerülhetnek, mint a már említett, passzívházakhoz is megfelelő prémium kategóriás Eforte PVC ablakok. Szépsége miatt az alumínium megjelenését a design Oscar díjas Deceuninck Elegante termékcsaládja eleveníti fel, amely olcsóbb és jobb szigetelő alternatívája lehet az alumínium profiloknak.

Illusztracio_3.JPG

Műanyag – sokoldalú teljesítmény

A PVC nyílászáróprofilok napjainkra a legnépszerűbb opcióvá váltak az ablakok és ajtók esetében egyaránt. Nem véletlenül, hiszen számosszempontból többet nyújtanak, mint a fából vagy alumíniumból készült változatok. Rendkívüli szigetelőképességgel rendelkeznek, sőt egyes PVC profilok (például Eforte és Elegante) minimális energiaigényű passzívházakhoz is használhatók, így rengeteg energiát takarítanak meg számunkra, ami a rezsiköltségeinken is érzékelhető lehet. Mindezek mellett a karbantartásuk pofonegyszerű, szinte nem is igényelnek különösebb törődést, mégis hosszantartó szolgálatot tesznek: élettartamuk akár 60 év is lehet. Sokakban azonban még mindig az unalmas, fehér színű PVC profilok képe él, pedig első megjelenésük óta rengeteget fejlődött a kínálat. A Deceuninck például 40-féle dekorral kínálja ablakait, melyek közt találunk élethű famintázatokat, fémhatású, az alumíniumra megszólalásig hasonlító dizájnt, de akár olyan trendszínekben is gondolkozhatunk, mint a vörös vagy a zöld. A PVC profilok ára jóval az alumínium alatt van, sőt még a fa nyílászáróknál is olcsóbb lehet.

Ha pedig azon aggódnánk, hogy a műanyag választásával ártunk a környezetünknek: ne tegyük. A PVC profilok kiválóan újrahasznosíthatók, és a gyártás során újrafelhasználhatók. A Deceuninck számára a fenntartható gyártás kulcsfontosságú, így a profilok előállítása során keletkezett hulladékot, továbbá a lecserélt és kidobandó régi műanyag profilokat újrahasznosítják, ezekből készül az új termékek profilmagja. Az újrahasznosított anyag tulajdonságai megegyeznek a szűz anyagéval, az esztétikai különbség pedig nem látható.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Különleges megjelenésű belső és külső terek
Hogyan tegyük egyedivé lakásunkat, vagy az előszoba egyik falát? Mitől lesz egy fodrászüzlet, egy magánrendelő váróterme vagy egy hotel aulája különleges? Szerencsére rengeteg lehetőségünk van arra, hogy nem mindennapi megjelenéssel nyűgözzük le az arra járókat. 


Kert-balkon
Süssünk-főzzünk a szabadban!
Nagyon szeret a szabadban lenni, a szabadban enni és a szabadban sütni, főzni Benedeczki Ferenc Pakson. Hogy ezt kedvére – valamint családja és a barátai örömére – tehesse, elkészítette ezt a látványkonyhát.


Kert-balkon
Így újítsuk fel fa teraszunkat
Egykor szép és pihentető látványt nyújtó teraszunk néhány év alatt elvesztette színét, beszennyeződött, az időjárás viszontagságai miatt viseltessé vált? Lássuk, hol rontottuk el és mit tehetünk, hogy ismét régi fényében tündököljön! Néhány egyszerű lépés csupán.


Gép- és anyagújdonságok
A jövő hőszigetelése
A viharosan emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabb és nagyobb szerep hárul az épületek hőszigetelésére és termikus védelmére. Az alacsony energiafogyasztás leginkább a tetők, külső falak, a padlók és az alagsorok kiváló hőszigetelésével érhető el.
Gép- és anyagújdonságok

Fantasztikus fűrészállomás


Gép- és anyagújdonságok

Falfesték, ami fűt
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság