hirdetésPorszívózás régen és most

Gép- és anyagújdonságok

Porszívózás régen és most

A porszívózás története több mint 200 évre nyúlik vissza, amelynek során számos fejlesztés, technológiai újítás vezetett el oda, hogy ma már akkor is porszívózhatunk, ha éppen nem tartózkodunk otthon.

A robotporszívók számos változata ismert, a cseh EVOLVEO pedig többfajta modellt is kínál annak érdekében, hogy biztosan találjunk olyan háztartási segítőt, amely megfelel az igényeinknek.

A porszívó története a 19. század elején kezdődött, amikor is 1811-ben az angol James Hume elkészítette az első mechanikus seprűt, amelyet aztán Lucizs Bigelow fejlesztett tovább 1858-ban. Ezeknek a seprűknek a működése azoban nem váltotta be a reményeket, mivel általában több port vertek fel, mint amennyit összeszedtek. 1876-ban aztán Melville Bissell felesége, Anna kérésére megalkotta a mechanikus szőnyegseprűt, amely már más technológiára épült. Doboztestében kefék forogtak, így gyűjtve össze a port a szőnyeg felszínéről. A találmány óriási sikert aratott, és a család hamarosan létrehozott egy gyárat a porszívók nagy mennyiségű készítésére.

Az első elektromos porszívót Hubert Cecil Booth, angol hídépítő mérnök találta fel. A vasúti kocsik takarítása közben ugyanis rájött, hogy érdemesebb a port egy vákuum elvén működő szerkezettel beszívni a tisztítandó felületről, mintsem az addigi gyakorlatnak megfelelően sűrített levegővel lefújni onnan, hiszen így perceken belül újra visszarakódik a por. Kezdetben igencsak nehézkes volt az óriás gép kezelése: lovaskocsival vontatták, működés közben pedig nagyon hangos volt, porszívózni pedig csak az utcáról, az ablakon beeresztett hosszú cső segítségével lehetett csak. A porszívózás kezdetben olyan kuriózumnak számított, hogy a legelőkelőbb estélyeken külön műsorszámként mutatták be.

Evolveo_Robotrex_H6.JPG

A porszívózás történetében a következő fontos évszám 1912 volt, amikor feltalálták az első, levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívót. A 20. század folyamán a gépek egyre könnyebbek lettek, az először fémből készült porszívók külső borítását műanyagra cserélték. Többféle változat jelent meg, porzsákkal és porzsák nélkül, forró gőzzel vagy éppen vízzel tisztítók is. Az 1990-es években elkészültek a ciklonikus szűréssel működő porszívók, a 2000-es években pedig megjelentek az önállóan működő robotporszívók.

A robotporszívók újabb korszakot indítottak az otthoni takarítás történetében. Az évek során ezeket is folyamatosan fejlesztették, annak érdekében, hogy a porszívózás minél kényelmesebb legyen. Ma már mindössze annyit kell tenned, hogy kiválasztod azt a márkát és típust, ami a leginkább megfelelő a lakásodhoz, és többé nem is kell foglalkoznod a takarítással.

És hogy mik a robotporszívók legnagyobb előnyei?

A robotporszívók mindenfajta segítség nélkül takarítanak, a lakás minden pontját megtisztítják. Erre ma már szinte mindegyik típus képes. A tisztítás elve az, hogy egy sajátos rendszer szerint össze-vissza mozognak a padlón, minden négyzetcentiméterét megtisztítva. Például az EVOLVEO Robotrex H6 számos érzékelővel rendelkezik, amelyek megakadályozzák, hogy például leessen a lépcsőn. Emellet könnyedén átjut a különböző padlótípusok kapcsolódási felületein. Ezzel szemben a fejlettebb EVOLVEO Robotrex H9 például már SMART giroszkópos navigációt használ a minél jobb útvonalak megtalálásához. Az okos navigációnak köszönhetően a porszívó nem megy át újra ugyanazokon a helyeken, így gyorsan kitakarítja a lakást, és a takarítás befejeztével visszatér a töltőalapzatra.

Akkor is tisztaság van otthon, ha nincs időd

A robotporszívók önállóan, felügyelet nélkül dolgoznak, így rengeteg időt takaríthatsz meg a használatukkal, sőt, akkor is használhatod őket, ha nem vagy otthon. Számos változatukhoz, így a Robotrex H9-hez is elérhető már mobilalkalmazás, amelynek segítségével bárhonnan irányíthatod a porszívót.

Tökéletesen tisztaság minden helyiségben.

A legtöbb robotporszívó rendelkezik feltörlő móddal annak érdekében, hogy tökéletes tisztaság várjon otthon. Így péládul a Robotrex H6-ban egy 250 ml-es víztartály és egy mikroszálas mop található. A Robotrex H9-ben már nagyobb víztartály kapott helyet. Emmellett ebben a beépített intelligens elektronikus rendszer túlzott nedvesítés nélkül biztosítja a folyamatos vízadagolást, így fapadlóhoz és parkettához is használható.

Ott is takarít, ahol a hagyományos porszívóval már rég feladtad

Az oldalkeféknek köszönhetően a Robotrex H6 képes a bútorok körül, a falak mellett, a szobák sarkaiban és más, nehezen elérhető helyeken is takarítani. A két, tisztítófejen elhelyezett forgó kefe, hatékonyan gyűjti a port és a nagyobb szennyeződéseket a padlóról. A H9-es modell ezen felül egy forgó középső kefével is rendelkezik, amelyet úgy alakítottak ki, hogy gondoskodni tudjon a szőnyegek és a sima padló kiváló minőségű porszívózásáról is.

Minden kosz eltűnik

A robotporszívók szívóereje állítható, így akár a komolyabb szennyeződéseket is eltüntetheted. Arra is lehetőség van, hogy használat közben változtasd a szívóteljesítményt, így biztos lehetsz benne, hogy minden ragyogóan tiszta lesz.

Viszlát allergia

Az EVOLVEO robotporszívók is rendelkeznek HEPA szűrővel, amely kiszűri a legfinomabb port, allergiát okozó részecskéket és atkákat, és megakadályozza, hogy az apró porrészecskék visszajussanak a levegőbe.

Mobilalkalmazás magyar nyelven

Az újabb porszívók, mint a Robotex H9 wifi-modullal vannak ellátva, amivel csatlakozik otthoni hálózathoz, így bárhonnan vezérelheted azt. Az alkalmazás lehetővé teszi a porszívó könnyű kezelését, pl. különböző takarítási üzemmódokban történő elindítását, a szívóerő szintjeinek a beállítását, a már kitakarított felület ellenőrzését egy virtuális térképen, a tervezett takarítás beállítását vagy a porszívó megtalálását.

Az EVOLVEO eszközeiről további információt a www.evolveo.hu oldalon találhatsz.

 

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Kerti faház a gyerekeknek
Gyermekei részére készítette ezt kis kerti játszóházat Palánki Mihály Dombóváron.


Otthon-bútor
Üvegpolc egyszerűen
Az üvegpolcról az a vélemény járja, hogy szép-szép, de azért mégse otthoni barkácsolás tárgya, ráadásul igen drága. Nos, mint cikkünkből kiderül, mégis szert tehetünk rá. Méghozzá úgy, hogy az üveg méretre szabásával és lecsiszolásával nem kell nekünk bíbelődnünk, hisz némi utánajárással (amit ezúttal is átvállaltunk) találhatunk olcsó lelőhelyet, a szerkezet elkészítése pedig igazán gyerekjáték.


Kert-balkon
Hordóbútor
Nagyapja régi hordóiból készítette ezt a kerti bútort Márfi Zoltán Rábapatyon.


Szerszám-anyag
Mesepedagógia oldhatja meg a szakemberhiányt?
Az építő szakmákról készített mesekönyvet a Mapei Kft. A vállalat reméli, ha korán megismerik a gyerekek az iparág szépségeit, később jobban elismerik és többen választják hivatásul. Ez az első ilyen jellegű kiadvány Magyarországon – hangzott el a vállalat mai sajtótájékoztatóján.


Gép- és anyagújdonságok

Utak és tévutak a tökéletes kerthez
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság