A bakelit második élete: tál régi lemezből

Ötletek

A bakelit második élete: tál régi lemezből

A bakelitlemezeket elavulttá tette a technikai fejlődés, és mint a legtöbb háztartásban, Kollár Istvánnál (Tápiószentmárton) is lekerültek a pincébe. De nem örökre.

Csak addig, míg meg nem született az ötlet, mire lehet őket (újra)hasznosítani. István ugyanis szereti a környezetében fellehető, meglévő dolgokat, anyagokat használni. A lemezeknek is szeretett volna új szerepet adni, így született meg a bakelittál ötlete. A készítésére fordított három órából kettő az ötletgyűjtésre és a tervezésre ment el, maga a kivitelezés egy óra alatt megvolt. A kísérlet jól sikerült, a tál most kulcsok, aprópénz, fülhallgató, töltőkábel és hasonló tárgyak tárolására szolgál.

Töprengeni pedig kell

A sablon „feltalálása” okozta a legnagyobb fejtörést, hogy a végeredményben egy szép és letisztult vonalvezetésű tál alakuljon ki az elterjed hullámos szélű bakelittálak helyett.1. István két falemezből kifűrészelt egy-egy lyukat, ez lett a sablon.2. Az egyikre rátette a lemezt, amely néhány mm-t lóg túl a lyukon.3. A másik lyukas sablondarabbal leszorította a lemezt a pereménél.4. A lemez pontosan a közepénél fogva egy befőttesüvegre helyezte.5. Majd hőlégfúvóval melegítette, míg el nem érte a kívánt mélységet.6. A meglágyult lemezből saját súlya alakított ki tál alakú formát.7. A tálban díszítőelemeket is tarthatunk, de gyümölcskínáló tálnak is kiváló.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Szülinapi emlékeztető tábla
A képen látható, ötletesen kifestett MDF-csíknak hála egyszerűen nem felejthetjük el a születésnapokat – ráadásul lakásdekorációnak se utolsó.


Ötletek
Kosárpalánk, focikapu, homokozó
Egy teljesen kiszáradt gyümölcsfát használt fel a kosárpalánk állványául Kerekes Fülöp (Pomáz).


Ötletek
Háztartási hulladékot csak okosan!
Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent a globális hulladéktermelés. Számunkra is adott a feladat, az intelligens hulladékgyűjtés és szelektálás. Nézzük mit, hova, miért és hogyan szelektáljunk.


Ötletek
Porgyűjtő Post-it
Nem kedveli Kovács Norbert a fúráskor keletkező apró lyukból kihulló törmeléket, port, piszkot.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság