hirdetésSkandináv kutyaház

Ötletek

Skandináv kutyaház

Az ötletet egy finnországi kirándulás adta Héja Tamásnak (Besenyszög), a motivációt pedig egy fedél nélküli törpe tacskó jelentette, akinek szüksége volt saját meleg házikóra.

Az új családtag nyáron igencsak jól érezte magát egy zöldséges rekeszbe fektetett törölközőn, de a tél beköszönte előtt készíteni kellett neki egy rendes védelmet nyújtó hajlékot. Volt otthon egy pár éve kint ázó fadoboz, rétegelt lemezből, ami az időjárásnak köszönhetően kicsit már el volt vetemedve, de egy kutyaháznak éppen megfelelt. És mivel a padlás szigetelése után maradt némi 5 cm vastag hőszigetelő anyag, nem is volt kérdés, hogy szigetelt kutyaház lesz. A tetejére igazából zsindely lett volna a jobb megoldás, de azt nem lehet beszerezni ilyen kis mennyiségben, úgyhogy maradt a szürkére festett lambéria. Tamás nem volt túlzottan elégedett a színekkel, amíg körben fel nem kerültek a fehér szegőlécek. Akkor viszont már tetszett neki, és a tulajdonosa is büszkén használja a házat. A teteje a könnyebb tisztítás érdekében levehető, a belső térbe, az ajtóval szembe pedig Tamás tett egy kis válaszfalat szélfogónak. Erről sokan le akarták beszélni, mondván úgyse megy majd mögé a kutya, mert szükségét érzi hogy kilásson, de Csöpi a gazdit igazolta, és előszeretettel megy a háza legvégébe is, sőt ott van leginkább, az előteret nem használja.

Anyagszükséglet

- rétegelt lemez

- 5×5 cm-es staflik

- lambéria

- 50×5 mm-es szegőléc

- 5 cm vastag hungarocell hőszigetelés

- vörös, szürke és fehér festék

- egy kis sziloplaszt a tetőre

Szerszámszükséglet

- fűrész

- fúró

- kalapács

 

1. Tamás előbb a rétegelt lemezből és 5×5 centis staflikból elkészítette a tacskóhoz méretezett kutyaház belső vázát.

 

2. Ebbe beszabta a szigetelőanyagot, majd lambériával takarta le. Természetesen a ház alját és a tetejét is szigetelte.

 

3. A lambéria kiváló nemcsak az oldalfalak, hanem a tető kialakításához is, sőt még az ajtókeret is abból készült.

 

4. Tamás ezután lefestette a házat skandináv vörös fantázianevű festékkel, a tetőt meg feketéből és fehérből kevert szürkével.

5. A látvány tekintetében sokat számítanak a fehér szegőlécek, ezt Csöpi is így gondolja.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Hőszigetelt kutyaház készítése
Nagytestű berni pásztorkutyának építette ezt a házikót Frimmel László és Molnár Vera olvasónk (ekkora kutyának elvben nem kéne szigetelt ház, de úgy gondolták: ha már építenek, megcsinálják rendesen).


Gyerkőc
Karácsonyi dekoráció skandináv stílusban
Készíts skandináv karácsonyi dekorációt fából! A gyerekek bevonásával a dekoráció elkészítése vidám közös időtöltés egy hideg délutánon.


Szerszám-anyag
Hőszigetelt építőelemek
Az építőanyag kiválasztásánál ma már az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen a hőátbocsátási tényezője vagyis a hőszigetelő tulajdonsága. Egyes építőelemek ma már olyan hőszigetelési képességekkel rendelkeznek, amelyek az ún. passzív házaknál megkívánt 0,2 alatti hőátbocsátási értékkel rendelkeznek. Ilyenek például a polisztirol szigetelő képességeit érvényesítő rendszerek.


Otthon-bútor
Rögzítést egyszerűsítő megoldások
Minden háztartásban előfordul, hogy kilazul a dűbel furata, vagy más rögzítési problémák adódnak, például hogy miként és mivel tegyük fel a házszámot a hőszigetelt homlokzati falra, vagy hogyan rögzítsük a tükörlapot.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság