Tolóajtós cipőszekrény

Ötletek

Tolóajtós cipőszekrény

Amikor ideje engedi, előszeretettel rajzol, tervez Héja Tamás Besenyszögön. Ez a retróba oltott technó (kicsit már cyberpunkba hajló) szekrény is így született.

Mivel nem talált megfelelő szélességű lécet a szekrény vázához, két keskenyebb, de vékonyabb lécet ragasztott össze hosszában, csapokkal is megerősítve.

 

Ezután eldöntötte, hogy pontosan milyen szögben álljanak a szekrény oldalai, körfűrésszel méretre vágta az elemeket, majd – szintén ragasztóval meg csapokkal – összeállította a vázat.

A lábszerkezetet 10×5-ös fából csinálta és sarokvasakkal rögzítette a váz aljához.

A szekrény hátuljára 4 mm-es rétegelt lemezt vágott. A polcok a vázhoz hasonlóan, két keskenyebb léc összeragasztásával készültek, de Tamás nem rögzítette őket a szekrénybe, kivehetőek. A sínt se bonyolította túl. Két megfelelő szélességű és hosszúságú lécbe hornyokat mart, és csavarokkal rögzítette őket alulra és felülre. Ezzel el is készült a famunkával.

Az ajtókat egyes vaslemezből vágta, majd – hogy legyen tartásuk – 30×5 mm-es laposvas vázat hegesztett nekik, amire popszegecsekkel rögzítette a lemezt. A bútorgörgők elég drágák, úgyhogy a világhálóról rendelt zuhanykabinhoz való görgőket: jóval olcsóbbak, de a célnak tökéletesen megfeleltek. A görgőket szintén popszegecsekkel rögzítette, de itt már nagyobbakat használt.


Ezután egy virágpermetező spricniben ecetet, hypót és egy kis sót kevert össze, amivel többször lefújta az ajtókat, míg el nem érte a kívánt rozsdás állapotot. Végül matt lakkal fújta le, hogy ne fogja be használatkor a kezét. A fogantyúk két rozsdamentes vaskarika, amelyekbe meneteket fúrt, és hátulról (belülről) rögzítette őket.

Ezután szétszedte a faszerkezetet. A barna részeket vastaglazúrral kente le, a többit meg szürke páccal.

Anyagszükséglet

- 15×2,5cm-es és 10×15 cm-es falécek
- 1 mm vastag vaslemez
- 30×5 mm-es laposvas
- 4 mm vastag rétegeltlemez
- faragasztó
- vastaglazúr és pác
- rozsdásításhoz ecet, hypo és só
- matt lakkspray
Szerszámszükséglet
- fúrógép
- körfűrész
- felsőmaró
- sarokcsiszoló
- hegesztőgép
- popszegecshúzó
- spricni
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Napernyőjavítás gyorsan
A kerti, esernyő formájú nyitható napernyők egyik tipikus problémája, hogy a nagy igénybevételnek kitett csuklók egy idő után megadják magukat és eltörnek. De van megoldás!


Gép- és anyagújdonságok
Stihl: itt vannak az Arcok!
Bármelyik pillanatban beköszönthet a tavasz, a Stihl akciós újságja már a kereskedésekben figyel, a STIHL idei kampányarcai pedig alig várják, hogy közelebbről is megismerjük őket.


Gyerkőc
Vidám gyerekülőke lánynak, fiúnak
A gyerekek a saját világukban élnek, és ennek megfelelő bútorokra is van szükségük. Mi ehhez egy könnyen összeszerelhető gyerekülőke elkészítésének bemutatásával szeretnénk hozzájárulni, amelyet kedvünk szerint bármilyen színűre és mintájúra festhetünk.


Gyerkőc
Székek szuperhősöknek
A tanulás is jobban megy, ha a gyerek tudja, hogy szuperképessége van hozzá. Ajándékozzunk neki önbizalmat!
Szerszám-anyag

Utólagos hőszigetelés


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság