Egyedi szerkezetű könyvespolc

Ötletek

Egyedi szerkezetű könyvespolc

Szüksége volt egy könyvespolcra Héja Tamásnak (Besenyszög), és úgy döntött, hogy nem vesz, hanem csinál egyet.

Alapnak kínálkozott egy 6 méter hosszú, 25 cm széles, 5 cm vastag palló, amelynek elég egyenetlen, vetemedett volt a felülete. Gyalugép híján Tamás azt találta ki, hogy az otthoni alumíniumlétrára készít egy kocsit, ami végig tud rajta csúszni, és amiben mozgatni tudja a felsőmarót is. Azért választotta a létrát, mert az volt az egyetlen megfelelő méretű, egyenes felület.

Miután megvolt a sima fapalló, vágott belőle három egyforma darabot, és ezek végeibe mart két-két négyzetes lyukat, pont akkorát, hogy átférjen rajta egy 20×40 mm-es zártszelvény. Ezzel a famunka meg is volt.

Fémmunka és összeszerelés

Volt otthon használt zártszelvény. Nem tudni, mi volt előtte, de a célnak éppen megfelelt. A zártszelvény darabjaiból Tamás hegesztett 2 U-alakot, és ezekre sorban felfűzte a pallókat. Amint felfűzött egyet, rögvest hegesztett alá 4 kis laposvasat, amin furat volt. Így tudta rögzíteni a fát. És miután a harmadik palló is a helyére került, lezárta az U-alakot egy másik zártszelvénydarabbal.

Festés, olajozás

Végül letakarta a fapolcokat újságpapírral, és lefestette a fémrészeket, majd mikor az megszáradt, faolajjal kezelte a fa felületeket.

Anyagszükséglet

- 25×5 cm-es fapalló

- 20×40 mm-es zártszelvény

- facsavarok

- fekete zománcfesték

- faolaj

Szerszámszükséglet

- felsőmaró

- fúrógép

- sarokcsiszoló

- hegesztőgép

- excentercsiszoló

 

1. A kajsza pallót az alulétrán „kocsival” mozgatható felsőmaróval hozta ki egyenesre.

 

2. A pallóból vágott polcok végeibe a zártszelvény méretének megfelelő lyukakat vágott.

 

3. A zártszelvényt méretre vágta, és az elemekből két U alakú polclábat hegesztett.

 

4. A lábakra felfűzött és ideiglenesen rögzített polcok alá füleket hegesztett a csavaroknak.

 

5. A fémlábak festése előtt Tamás a fapolcokat fedte le védelemül néhány újságpapírréteggel.

 

6. Miután a második réteg zománcfesték is megszáradt, a fapolcok is kaptak egy védő olajréteget.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Garázskapu beépítése
Mára egyre több az igényes építtető, aki fontosnak tartja, hogy a szép portához tartozzon hozzá a színvonalas garázsajtó, amelynek látványa is meghatározó, akár különálló épületről beszélünk, akár a lakóházhoz tervezett garázsról. Az alábbiakban röviden áttekintjük a készen kapható konstrukciókat, és bemutatunk egy profi cég által ?elkövetett? garázskapu-beszerelést.


Otthon-bútor
Burkolás télen
Az első benyomást az otthonunkról az a néhány lépcsőfok jelenti, amely a bejárathoz vezet. A természetes kő növeli az épület értékállóságát, ráadásul esztétikai élményt is nyújt. Fagyálló flexibilis ragasztóval nem kell a jó időre várnunk, hidegebb időben is burkolhatunk kültéren.


Gyerkőc
Vár, lovagok, hercegnő, sárkányok
Nem asztalos, de szeret fával dolgozni Barabás Gábor Alsózsolcán, aki lánya születésnapjára készítette fából a képeken látható lovagokat, várat, sárkányokat, és persze a hercegnőt.


Otthon-bútor
Ikerpolc a konyhában
A háziasszonyok folyton szembesülnek azzal, hogy nincs elegendő rakodóhely a konyhában. Ezekkel a praktikus, könnyen elkészíthető polcocskákkal növelhetjük a tárolók számát.


csináld magad

Festés hőségben
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság