Tavaszi ablaktisztítás egyszerűen

Ötletek

Tavaszi ablaktisztítás egyszerűen

A tél nem csak szervezetünket viselte meg, de ablakaink is rászolgálnak némi kényeztetésre.

Bár a műanyag nyílászárók nem igényelnek különösebb karbantartást, azért a tavaszi nagytakarítás részeként érdemes egy kis időt szánni az ápolásukra. Az Inoutic szakembereinek tanácsait követve nem csak könnyedén széppé varázsolhatjuk őket, de hosszú évekig kizárhatjuk a hideget és a csapadékot otthonunkból.

Kezdjük az ablakkerettel!

Míg az üveget megfelelő eszközökkel szinte pillanatok alatt csillogóvá varázsolhatjuk, addig az ablakkeretek kicsit több odafigyelést igényelnek. Először a keret belső felületét tisztítsuk meg, amihez nyugodtan választhatjuk kedvenc háztartási tisztítószerünket. Egyesek a vízben higított mosogatószerre esküsznek, míg mások a speciális, univerzális tisztítószereket kedvelik. A lényeg, hogy ne használjunk benzint, karcoló szemcséket vagy maró anyagokat. Ha biztosra szeretnénk menni, beszerezhetünk a PVC profilgyártók által javasolt tisztítószereket is, melyek könnyedén eltávolítják a szennyeződéseket. Az ablak- vagy ajtókeretet puha, dörzsmentes szivaccsal vagy ronggyal töröljük végig, így még véletlenül sem sérthetjük meg a felületét.

Kívül is legyünk alaposak

Ne feledkezzünk meg a keret külső felületének alapos megtisztításáról sem. A pollen, por és egyéb részecskék hajlamosak makacsul rátapadni a felületekre, és minél tovább maradnak rajta az anyagon, annál tovább tart majd letakarítani őket. Így a halogatás sajnos ebben az esetben sem jó taktika. Inkább szánjuk rá magunkat egy napsütéses szombat délelőtt, és akár már egy óra múlva gyönyörködhetünk is a végeredményben. Ha emeleten lakunk, és nem érzünk magunkban kellő bátorságot, ne szégyelljünk segítséget kérni az ablakok külső tisztításához. Akár egy takarítót is érdemes megbízni, aki elvégzi helyettünk a feladatot – évente egyszer ennyit igazán megengedhetünk magunknak.

Új ablakok ápolása: a védőfólia-mítosz

Vannak, akik az újonnan beépített ablakokon, erkélyajtókon szándékosan rajta hagyják a védőfóliát. Ez egyes műszaki cikkek esetében még hasznos is lehet, de sajnos a nyílászáróknál kimondottan ártalmas. Ezért a lehető leghamarabb távolítsuk el a keretekről, legkésőbb egy hónappal a beszerelés után. Ha pedig a tartós rossz idő miatt nem tudtunk még megszabadulni a vakolat- és festékmaradványoktól, akkor erre a célra sok vizet és kis mennyiségű tisztítószert ajánlanak a szakértők. Legyünk óvatosak, és semmiképp ne száraz állapotban próbáljuk meg eltüntetni a szennyeződéseket, mivel ezzel kárt tehetünk a keretben.

Csillogó és csíkmentes üveg

Szinte mindannyian rendelkezünk az üvegfelületek megtisztítására valamilyen titkos házi recepttel. Ezek közül talán a legnépszerűbb a klasszikus ecetes víz – újságpapír kombó. Akiknek ez már évtizedek óta jól bevált, azokat semmiképp nem szeretnék lebeszélni a szakértők. A kezdők számára azonban inkább az alkoholos bázisú, szórófejes ablaktisztító és a gumis vízlehúzó párosát ajánlják, mivel használatuk jellemzően kellemesebb illattal és kevesebb vesződséggel jár. A nagyobb, erkélyes lakások esetében így sok időt megspórolhatunk, de persze ha csak néhány ablakot kell megtisztítanunk, akkor egy kidobásra szánt póló is jó szolgálatot tehet.

Húzós kérdés: kilazult kilincsek

Sokan megállnak a keretek és ablakok tisztításánál, mert bizonytalanok az ablak többi részének megfelelő ápolásában. Pedig fontos, hogy a kilincsek, fogantyúk állapotát is ellenőrizzük. Ha kilazultak, csavarhúzó segítségével finoman húzzuk meg őket. A hölgyek is bátran megpróbálkozhatnak vele, a művelet nem igényel komoly fizikai erőfeszítést. A csavarokhoz rendkívül egyszerűen, a fogantyúk alatti takaró megemelésével és függőleges helyzetből vízszintesbe fordításával férhetünk hozzá.

Kihívás elfogadva: tömítések és vízelvezető ellenőrzése

Ezután nézzük meg, hogy a szárnyban és a tokban körbe futó gumitömítések elég puhák, rugalmasak-e. Ha inkább száraznak, merevnek tűnnek, akkor glicerines ronggyal vagy szilikonolajjal törölgessük át őket. Ha viszont sérüléseket látunk rajtuk, mindenképp forduljunk szakemberhez! Végül a tokprofilon található vízelvezetőt (ahol csukódik az ablak, illetve ajtó) ellenőrizzük. Ha eltömődött, óvatosan távolítsuk el a lerakódott szennyeződéseket porszívóval, vagy esetleg egy tompa fa vagy műanyag eszköz segítségével.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Kőablak a falon
Ki mondja, hogy egy falnak üresnek és unalmasnak kell lennie? Íme egy jópofa megoldás.


Gép- és anyagújdonságok
Ablakfólia
Napfény, hőség és a káros napsugarak ellen sokféleképpen védekezhetsz, így például az ablakra ragasztható fóliákkal. Nemcsak a családi ház ablakain nyújt jó szolgálatot, de autók üvegein is. A fóliák díszítenek, és védelmet is nyújtanak.


Gép- és anyagújdonságok
Ablakpucolás könnyen, csíkok nélkül
A tavaszi nagytakarítás egyik fontos eleme az ablaktisztítás. Látványos az eredménye, a ragyogó ablaküvegek a lakást is világosabbá, üdébbé teszik, de közel sem egyszerű művelet. Vagy mégis?


Otthon-bútor
Zsalugáter, spaletta ablakon, ajtón
A spaletta nemcsak nyáron jó (árnyékol és véd a kánikulától), de a téli hónapokban is szigetel a hidegtől és jeges széltől egyaránt, ráadásul díszíti is a homlokzatot. Egyébként nemcsak vásárolhatunk, de készíthetünk is ablaktáblát a házra. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan.


Gép- és anyagújdonságok

Így lesz az ablakból dizájnelem
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság