Pár négyzetméter is számít

Ötletek

Pár négyzetméter is számít

Egy kicsi erkély is lehet kényelmes és hívogató, ahol elhelyezkedve úgy érezhetjük magunkat, mintha „miniszabira” mentünk volna. Vétek lenne tehát (kizárólag) tárolásra használni az értékes területet!

Egy nagyobb terasz szinte teljes értékű szobája tud lenni a lakásnak, sokak szerint pedig még kényelmesebb is, mint a kert: nem hozzuk be a földet és megmenekülünk a fűnyírástól is. De egy kisebb erkélyt is vétek lenne csupán tárolónak használni. Némi odafigyeléssel és egy kis kreativitással a lakásunk egyik legkellemesebb helye lehet.

Kezdjük az alapoknál

A szép, harmonikus és praktikus kialakítás a teraszok esetében is az alapoknál kezdődik. Az erkélyeket sokszor elcsúfítja a felpattogzott – vagy éppen divatjamúlt – burkolat, amit sokan próbálnak eltakarni. A szőnyegezés nem jó ötlet, hiszen a legkisebb eső esetén is azonnal szaladnunk kell menteni a menthetőt. Speciális festékekkel vagy felületkezelő szerekkel látványos változást lehet elérni, de tartós megoldás csak az lesz, ha az újraburkolás mellett döntünk. A körültekintő választás nagyon fontos, hiszen az új burkolat hosszú évekre szól. A legolcsóbb és leginkább elterjedt megoldás a kerámialap. Ha emellett döntünk, fontos, hogy mindenképpen kültérre tervezett burkolatot válasszunk. Ez kevésbé csúszik és a fagy sem tesz benne kárt. A vintage vagy mediterrán stílustól a modern, minimalista betonig minden kapható, csak tudjunk választani!

otthonos, erkély, balkon, terasz,burkolat, burkolás, berendezés, újHáz Centrum

Sokan vágynak valódi faburkolatra, ezzel azonban, bár nagyon szép, sok a gond. Ahhoz, hogy ellenálljon az időjárásnak, mindenképp speciális – és drága –, általában trópusi faanyagra van szükség, valamint rendszeres ápolásra. E nélkül szinte biztos a csalódás, mert a fa hamar tönkremegy. A legmodernebb megoldás, ha úgynevezett WPC burkolatot választunk – igaz, a minőség érdekében ez esetben egy kicsit mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni. Ez a fa-műanyag kompozitanyag mindkét összetevő kiváló tulajdonságait ötvözi. Vagyis szép és természetes megjelenésű, mint a fa, míg a műanyag és a hozzáadott egyéb anyagok a tartósságot garantálják – mondják az újHáz Centrum szakértői. Ahhoz, hogy tartós legyen, természetesen ez esetben is szakszerű lerakásra van szükség, viszont később nem igényel külön ápolást. Ellenáll az időjárásnak anélkül, hogy utókezelésre (lakkozásra, olajozásra) lenne szükség. Választáskor viszont figyeljünk rá, hogy színe egy picit világosodik a lerakás után – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Ha a falak nincsenek megfelelő állapotban, érdemes újrafesteni az érintett szakaszt. Fontos tudni azonban, hogy társasház esetében ehhez a közgyűlés engedélyére van szükségünk! Ha festésre nincs lehetőség, dekoratív paravánnal vagy növények felfuttatására alkalmas ráccsal takarhatjuk el, amit szeretnénk.

otthonos, erkély, balkon, terasz,burkolat, burkolás, berendezés, újHáz Centrum

Hangulat lépésről lépésre

A hangulatot alapvetően meghatározza a világítás. Ha elfér egy nagyobb asztal, aminél majd vacsorázni lehet, mindenképpen tervezzünk lámpát is fölé! De jól jöhet egy fali lámpa is az ülőalkalmatosság mellett, ha kültéri olvasósarkot szeretnénk. Ez esetben is fontos, hogy kültéren biztonságosan használható típusokat válasszunk. A tudatosan elhelyezett fő fényforrásokat egészíthetik ki a hangulatért felelős apró fények, lampionok akár napelemes kivitelben, vagy épp a szélfogóval ellátott gyertyák.

otthonos, erkély, balkon, terasz,burkolat, burkolás, berendezés, újHáz Centrum

A hangulatot természetesen a berendezés teszi teljessé. A harmonikus összképhez figyeljünk rá, hogy a burkolathoz illő bútorokkal rendezzük be a rendelkezésre álló teret! Kisebb alapterületen is szabadon szárnyalhat a képzelet. Építhetünk modern garnitúrát ytongtéglákból is, filigrán fémbútorokkal franciás, színes ülőpárnákkal keleties hangulatot teremthetünk, akár egy-két négyzetméteren. Stílusos kosarakkal, ládákkal – amelyek teteje akár ülőhelyként is szolgálhat, ha néhány párnával kényelmesebbé tesszük – pedig még tárolásra is találhatunk helyet.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Lugas az erkélyen
Íme egy hely, ahol mindenki szívesen megpihen: erre az egyszerűen elkészíthető padot keretező polcra teheted gyógy- és fűszernövényeinket vagy a különböző színű, illatozó rózsákkal teli virágtartókat.


Gép- és anyagújdonságok
Óriási ötletek apró balkonokhoz
Így hozzuk ki a legtöbbet kis alapterületű erkélyünkből.


Ötletek
Erkélybútor raklapból
Barátai erkélyén látott raklapból szerelt bútort Somogyi Attila (Budapest).


csináld magad
DIY hangulatvilágítás az erkélyre
Májusban már jól esik sokáig kint ücsörögni az erkélyen. A kellemes, már-már nyárias szellő mellett tovább fokozhatja a hangulatot egy-egy pislákoló mécses. Cikkünkben most mutatunk egy ötletet arra, hogyan készíthetsz te magad hangulatvilágítást.
Kert-balkon

Falikút az erkélyen
Gép- és anyagújdonságok

A legmenőbb idei kertibútor-trendek


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság