Duplán hasznosul a meleg

Ötletek

Duplán hasznosul a meleg

Lehet még idén is hideg, akkor jöhet jól ez az ötlet. Egyszerűen és gazdaságosan fűti be fürdőszobáját Ajkay Imre Szombathelyen, rásegítve a meglévő, pazarló villanyfűtésre.

A módszer alapja egy sima elszívó ventillátor. A melegebb helyiség (a nappali) és a hidegebb (a fürdő) közti falon Imre egy 100 mm átmérőjű lyukat alakított ki. Ide került – a meleg helyiségbe – a ventillátor. Sima, sűrű nikecellből épített köré egy kürtőt, amely a mennyezet alatt 20 cm-el végződik.

A hideg oldalon – a fürdőben – a ventilátor gyári rácsa van a lyuk elé szerelve. A fizika törvényeit kihasználva, a mennyezet alatti, hasznosítatlan meleg levegőt a ventilátor egyszerűen átszívja a fürdőbe.

Jó minőségű anyagból építve, a nikecell hangszigetelőként is kiváló, így alig hallani a ventilátor működését. Imre ráadásul egy termosztátot is beiktatott a rendszerbe. A ventillátor teljesítménye 100 köbméter per óra, így perceken belül kellemes meleg van a hidegebb helyiségben is. Pozitívum még, hogy a mozgó meleg levegő miatt a párásodás is minimális.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Kell-e cserélni a szigetelést?
A szokottnál jobban zúg, állandóan jár a hűtőnk? Lehet, hogy elöregedett az ajtószigetelés, és a rése(ke)n bejutó meleg miatt kell állandóan működnie – és többet fogyasztania.


Ötletek
Előszobafal cipőtartóval
Minden előszoba más és más, amely egyedi megoldás kíván. Mácsárné Hevesi Mária Gödöllőn is szebbé akarta tenni, mint előtte volt.


Ötletek
Mini étkező és bárpult
Egy kis alapterületű lakásban minden talpalatnyi helyre szükség van. Fantáziával és némi számolgatással frappáns és takarékos megoldások születhetnek.


Ötletek
Egyedi szekrény fillérekből
Aki rászán némi időt és energiát, gyakorlatilag fillérekből készíthet ilyen szép sarokszekrényt, ha követi a budapesti Németh László példáját.


Ötletek

Az erdő asztala
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság