hirdetésKerékpárállvány javításhoz

Ötletek

Kerékpárállvány javításhoz

Rendszeresen bringázik Török Árpád Nagykovácsiban, és tavasszal a kerékpár karbantartása megszokott és visszatérő feladat, amit sokszor maga hajt végre. Ehhez ötletes állványt szerkesztett.

Minden alkalommal, amikor olyan munkát akart végezni a kerékpáron, amihez állvány kellene – pl. a váltóbeállítás – gondban volt, hogy rögzítse a gépet úgy, hogy a kerekei szabadon mozoghassanak.

Némi töprengés után egy használaton kívüli nyeregrudat applikált a munkapadra és arra állítja fejjel lefelé a kerékpárt. A nyeregrúdról persze előbb levette az üléspálcákat tartó idomokat és két laposvas, valamint egy 8-as csavar segítéségével rögzítette a munkapadhoz.

Az üléscső végén lévő tartóelem a munkapad 1 col (azaz hüvelyk) vastag lapjai közé kerül, amelyeket összeszorítva plusz oldaltartást kap a szerkezet.

A 8-as csavar (az üléstartó szerkezet csavarméretéből adódik) a laposvasak segítségével hozzászorítja a szerkezetet a munkalaphoz.

A szerkezet alapötlete egyébként ízlés és igény szerint továbbfejleszthető. Például egy megfelelő méretű acéllapra (oldalméreteit a pad lyukaihoz igazítás határozza meg, a vastagsága >1 mm) megfelelő szögben felhegeszthető egy acélcső, amire az adott kerékpár üléscső-átmérőjének megfelelő közdarab húzható. A közdarabot és az acélcsövet célszerű átmenő csavarral egymáshoz rögzíteni. A cső dőlésszögének meghatározása persze némi tervezést igényel.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Saját kezűleg épített chopper kerékpár
Nem sokan vállalkoznak rá manapság, hogy saját kezűleg építsenek meg egy kerékpárt, hát még egy chopper jellegűt. Muzslay Jenő Szolnokon viszont pontosan ezt tette. Az eredmény bámulatra méltó.


Ötletek
Szélvédő maszk
Kerékpárral jár dolgozni Vincze Lajos Versegen – télvíz idején is. Amikor fúj a szél, ez nem túl kellemes.


Szerszám-anyag
Elő a két kerékkel!
A tavasz beköszöntével ismét előkerülnek a kerékpárok. Mielőtt azonban nyeregbe pattannánk, érdemes elvégezni néhány ellenőrzést, amelyekkel megelőzhetjük az esetleges problémákat.


Szerszám-anyag
Biztonságos biciklitároló készítése
A többség egészen addig kerékpározik, míg nem lesz nagyon csípős a hideg. De a kerékpárokat addig is és azután is tárolni kell valahol – lakásban, melléképületben vagy garázsban. Íme egy ötletes megoldás.


Gép- és anyagújdonságok

Biciklivel hajtott mobil faeszterga
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság