hirdetésÉtkezősarok készítése s. k.

Ötletek

Étkezősarok készítése s. k.

Komplett étkezősarkot épített Deák Ferenc édesanyja ócsai konyhájába.

A kezdeti igény csak több és kényelmesebb ülőhely volt a sarokban, kis helyen elhelyezkedő asztal körül (alsó képünkön az eredeti állapot).

Aztán amikor felmerült a régi parasztházak bútorainak mintájára egy sarokpad ötlete, amely kényelmes, nagy ülőfelületet kínál, és még mutatós is, jöttek az újabb gondolatok egy egységes stílusú, praktikus étkezősarokról. A tervezésnél, valamint a faanyag- és színválasztásnál fontos szempont volt az anyagi lehetőségek behatárolt volta, illetve az, hogy olyan anyagok is felhasználásra kerüljenek, amelyekhez emlékek fűződnek. Így került a nagyszülők nagyon régi konyhaszekrényéből a szép, mintás üveg a fali sarokszekrénybe, illetve egy ősi családi gyalupad fája adta a lámpatest, a széktámla és a képkeretek faanyagát.

A munkák sorában az első a sarokpad volt (felső képünkön a sablon látható, az alsón pedig a kész padok), majd az asztal két része következett.

A kis konyha miatt Ferenc igyekezett úgy csinálni a bútorokat, hogy többfunkciósak legyenek. Ezért került a pad lábaiba fiókos és kisszekrényes tárolóhely, illetve az asztalba szintén fiókok két oldalra, és a lap alá újságtartó polc.

Az asztal két részes.

A kisebbik rész megnöveli az étkezőfelületet, külön pedig munkafelületként szolgálhat a főzésnél.

A következő fázis a fali sarokszekrény elkészítése volt.

A padok, az asztal és a szekrény 18 és 28 mm vastag lucfenyő lapokból, illetve fenyő lécekből készültek.

Ferenc igyekezett minél kevesebb fémes kötést alkalmazni, és a hagyományoknak megfelelően előnyben részesíteni a csapolt, ragasztott kötéseket (Palma Fa Express). A szín esetében az olajkőris lazúrra és selyemfényű bútorlakkra esett a választás. Cél volt a kissé antik hatás, ezért a lekenés után azonnal áttörölte ronggyal a felületet, a száradás után pedig (de még a lakkréteg felhordása előtt) megcsiszolta 100-as csiszolóvászonnal.

Ezután a létraszék következett.

Ferenc régóta szeretett volna készíteni egy olyan széket, mely egy mozdulattal átalakítható kényelmes ülőalkalmatosságból biztonságos emelvénnyé, amelyről mindent el lehet érni egy nem túl nagy belmagasságú helyiségben.

A világhálón keresgélve talált egy stílusában az ócsai konyhába illő darabot, amelyet a fotó alapján elkészített, illetve egyedivé tett a háttámlával (a kész bútordarab megtekinthető itt, egy másik létraszék méretezési rajza pedig itt).

Utoljára a kiegészítők készültek el. A kis konyhában eredetileg középen volt egy lámpa, amely se a főzőterületet, se az étkező részt nem világította meg jól. Ezért Ferenc az egyből csinált kettőt.

Az étkező fölé egy saját tervezésű lámpa került a központi tulipán mintával, a konyharészt pedig egy, a karácsonyi vásáron látott befőttesüveg „csillár” világítja meg (olcsó és nagyon mutatós ötlet).

A lámpák külön kapcsolhatók, lelógó húzókapcsolókkal. A képek a falra az ócsai tájházban készültek, a keretek pedig a már említett gyalupadból.

Íme a végeredmény. A munkálatok az első momentumtól az utolsóig valamivel több, mint fél évig tartottak, és nem csak a végeredmény, de maga a munkafolyamat is nagy örömöt és megelégedést okozott, talán nem csak a készítőnek.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Családi étkezőasztal
Cikkünk elolvasásával Ön képessé válik gyakorlatilag bármilyen mintájú asztalfelület elkészítésére. Az ötlet pofonegyszerű: rajzoljuk be és vágjuk ki a motívum elemeit egy fa lapból, ragasszuk egy alapra, a réseket pedig töltsük fel vízhatlan hézagkitöltővel. Íme az asztal!


Otthon-bútor
Kis konyhába helytakarékos étkező
A társasházi lakások állandó – és visszatérő! – gondja a helyszűke. Cikkünkben praktikus megoldást mutatunk be mini konyhákhoz: egy ilyen lehatható lapú étkezőasztal alig foglal helyet, amikor nem használjuk, ha viszont kell, pillanatok alatt "hadrafogható". És elkészíteni se ördöngösség.


Ötletek
Mini étkező és bárpult
Egy kis alapterületű lakásban minden talpalatnyi helyre szükség van. Fantáziával és némi számolgatással frappáns és takarékos megoldások születhetnek.


Ötletek
Kerti ebédlő extrákkal
Nem mindennap találkozhatunk nádtetővel és varrógépekből épített kerítéssel.


Otthon-bútor

Az indigókék szép!
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság