hirdetésHáztartási hulladékot csak okosan!

Ötletek

Háztartási hulladékot csak okosan!

Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent a globális hulladéktermelés. Számunkra is adott a feladat, az intelligens hulladékgyűjtés és szelektálás. Nézzük mit, hova, miért és hogyan szelektáljunk.
Manapság már mindenhol elérhetőek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Használjuk ki, hogy vannak, sok jót tudunk vele tenni, ha igénybe vesszük őket. Kicsit nagyobb helyet foglal otthonunkban hulladék tárolása, de hosszú távon megéri.
Nézzük az egyes alapanyagokat, mit, hova gyűjtsünk a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken:
 
Papír: újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapír, csomagolópapír, kartondoboz. Mindenképpen szelektív gyűjtőszigeteken kell kidobni, vagy már léteznek olyan önálló műanyag gyűjtőládák is, ahová külön dobhatjuk a papírt.A szelektív gyűjtőkbe nem szabad bedobni az élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó olajos, zsíros, oldószeres papírokat, használt papírzsebkendőket és -szalvétákat.
 
Fehér és színes üveg: szelektív gyűjtőszigeteken kell elhelyezni. A szelektív gyűjtőkbe ne dobjunk tükröt, ablaküveget, villanykörtét, szemüveget, nagyítót, drótszövetes üveget, kerámiát, porcelánt vagy neoncsövet: nem oda tartoznak.
 
Műanyag: üdítős, ásványvizes PET-palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai, samponos, habfürdős tubusok, tejes, joghurtos poharak, margarinos doboz, de csak kimosva, a háztartásban előforduló tiszta fóliák, szatyrok, tasakok, csomagolófóliák. Ezt mind-mind bedobhatjuk a szelektív gyűjtőszigetek műanyag címkével ellátott szemeteseibe. A szelektív műanyaggyűjtőbe nem szabad bedobni zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett, nem kitisztított flakont, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, illetve egyéb műanyagnak ítélt hulladékot, mint például a nejlonharisnyát.
 
Fém: ide tartoznak az üdítős, sörös, konzerves fém csomagoldó dobozok és a háztartási kis fémhulladékok, mint például az evőeszközök.
 
A többrétegű dobozok, mint a tetra-pak a szelektív gyűjtőszigetek papír vagy műanyag gyűjtőládájába dobható, de városa válogatja, hogy hol melyikbe kell bedobni; Budapesten a papírgyűjtő konténerekbe tehetők.
 
Veszélyes háztartási-hulladékok
Az elemeknek ott vannak az elemgyűjtők az iskolákban, könyvtárakban, közintézményekben.
 
Az elhasznált főzőolajat a lakossági hulladékgyűjtő udvarok veszik át, mivel azok veszélyes hulladéknak számítanak, tehát nem a WC-be öntjük, nem csatornába és nem az utcára!
 
Használt akkumulátor: lakossági hulladékgyűjtő udvarokban a helye, mert veszélyes hulladéknak számít.
 
A régi számítógépeinket és alkatrészeit szívesen átveszik az úgynevezett számítógép-bontók. Például: Zöld PC vagy 4Mű!
 
Háztartásunk aggastyánkorba lépő elektronikai cikkeit is egyre több helyen veszik át. A kereskedőknek új áru vásárlása esetén mindenkor vissza kell vennie a régi, leselejtezett terméket. Egy másik megoldás is létezik már, az úgynevezett lakossági hulladékgyűjtő udvarokról van szó, ahol csakugyan átveszik a nem kívánt gépeket.
 
A mobiltelefon esetében sincs ez másképpen, a telekommunikációs cégek sorra veszik vissza lehasznált, leselejtezett mobilkészülékeinket.
 
Ritka hulladék, de gondot okozhat: mit kezdjünk a fénycsövekkel? Nos, a megoldás egyszerű, a fénycsöveknek speciális gyűjtőládákat helyeztek el a hipermarketekben és barkácsáruházaknál, ahol természetbarát módon szabadulhatunk meg tőlük.
 
A kertünkben termelődő zöldhulladékot, ha a megfelelő zsákokban helyezzük ki, Budapesten elszállítja az FKF, de hogy ez máshol is így van-e, érdeklődjük meg a helyi önkormányzatnál.
 
A fővárosban az FKF 14 hulladékgyűjtő udvart üzemeltet, ahol ingyen leadhatjuk a háztartásunkban keletkező problémás, illetve veszélyes hulladékokat. Az udvarokban átveszik a papírt, a fehér és színes üveget, a PET palackokat (ásványvizes, üdítőitalos palackok) és a fém italdobozokat. Átveszik, és szakszerűen elhelyezik a kidobásra ítélt háztartási gépeket, illetve a veszélyes hulladékokat is, mint például a szárazelemet, a használt sütőzsiradékot (étolaj, zsír) vagy a használt akkumulátorokat.
 
Címek, elérhetőségek::
4M Computerbontó: www.computerbonto.hu
Zöld PC: www.zoldpc.hu
FE Group Invest Zrt. : www.fegroup.huhirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Környezettudatos gyorstároló a konyhapultban
A zöldségekből sokféle módon, számos különböző variációban készítünk finom, egészséges ételeket. De hova tegyük a felhasználásuk során keletkezett zöldhulladékot, míg komposztra nem kerül? Íme a megoldás.


Otthon-bútor
Hulladékfából álompadló
Az orosz Alekszej Sztyesak egy 56 négyzetméteres szépségszalonnak készítette el a padlózatát úgy, hogy a végeredmény teljesen egyedi és egészen különleges lett. 


Ötletek
Asztal tüzelőnek szánt fahulladékból
Szokatlan anyagokból is születhetnek meglepően szép bútorok.


Szerszám-anyag
Kuka helyett újragondolt „maradék”
A hulladékprobléma világszerte komoly gondot okoz minden érintett, azaz a teljes lakosság számára. Roppant kényelmes és elegáns dolog egy mozdulattal a szemetesbe dobni a már nem kellő tárgyakat, anyagokat, ám szerencsére van más lehetőség is!


Gép- és anyagújdonságok

Ne égess, komposztálj!
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság