Ne hagyd, hogy lelegeljék a veteményest: így tartsd távol a csigákat

Ötletek

Ne hagyd, hogy lelegeljék a veteményest: így tartsd távol a csigákat

A csiga a kertészek rémálma, ami teljesen érthető: ki örülne annak, ha az aprólékos, hosszan tartó munkájának eredményét mind lelegelnék a kártevők… Szerencsére léteznek bőven módszerek arra, hogyan lehet őket távol tartani a veteményestől.

Akadály felállítása

Legyen szó éti vagy meztelen csigáról, egyik sem kedveli az olyan anyagokat, amelyek a testükre ragadnak. Irtóznak például a hamutól, az apróra tört tojáshéjtól, a kávézacctól és a fűrészportól, így érdemes ezekből begyűjteni egy jó agy adagot és körbeszórni vele növényeinket.

Illatos növények

A csigák meglehetősen válogatósak, bizonyos növények illatától rosszul vannak. Ültessünk a kertbe zsályát, kakukkfüvet, majorannát, fokhagymát, paradicsomot vagy fekete ribizlit, ezek mintegy természetes riasztószerként működnek és elüldözik a kártevőket.

nature-3427713_1920.jpg

Természetes ellenségek

A csigáknak rajtunk kívül is rengeteg ellensége van, előszeretettel fogyasztják őket például a sünök. Próbáld meg őket becsábítani a kertedbe, kedvelik többek között a levágott gallyakból összerakott halmok környékét. Emellett a béka és a gyík is segíthet elpusztítani a csigákat.

Csapda felállítása

Mivel a csigák imádják a nyirkos helyeket, éjszakára tegyél ki a kertbe egy nedves rongyot és szinte biztos lehetsz benne, hogy reggelre tele lesz csigákkal, így könnyen megszabadulhatsz tőlük. Van egy kevésbé humánus módszer is, ami már sokaknak bevált: tegyél ki egy sörrel félig tele lévő dobozt a kertbe éjszakára. A sör illata vonzza őket és másnapra tele lesz a doboz belefulladt egyedekkel.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Mobil italhűtő pillanatok alatt
Nyáron, víz mellett, strandon a nagy melegben jól esik egy üveg hűs ital. Sajnos gyorsan fölmelegszik, ugye? Pedig van megoldás. És milyen egyszerű!


Ötletek
Görgős flex
Könnyedén gurul a vezetőléc mellett.


Ötletek
Gömböt fúrunk
Fa díszgömb elég gyakran kerül bútorok, korlátok, stb. végére, tetejére. Íme a tippünk, hogyan fúrjuk ki.


Ötletek
Mini étkező és bárpult
Egy kis alapterületű lakásban minden talpalatnyi helyre szükség van. Fantáziával és némi számolgatással frappáns és takarékos megoldások születhetnek.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság