Ne hagyjuk, hogy eltűnjenek: így védhetjük meg a fecskéket

Ötletek

Ne hagyjuk, hogy eltűnjenek: így védhetjük meg a fecskéket

Az elmúlt években alaposan megcsappant a fecskeállomány Magyarországon. Hiányuk miatt a kártevő rovarok és szúnyogok is elszaporodtak. Épp ezért kell lépéseket tennünk védelmük érdekében.

Az állomány fele már kipusztult

Magyarországon három fecskeféle, a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske fészkel. Minden évben kétszer átszelik a Szaharát: tavasszal érkeznek hozzánk, ősszel pedig elmennek. Az elmúlt években alaposan megcsappant a számuk, ami nagyrészt az időjárási körülményeknek, a táplálékhiánynak és nem mellesleg az emberi pusztításnak köszönhető: tömegesen verik le fészkeiket és üldözik el őket.

A klímaváltozás következtében rengeteg új kártevő rovar jelent meg hazánkban, és a helyzeten a rovarevő fecskék eltűnése csak tovább ront. A Magyar Madártani Egyesület adatai szerint 2010-re a hazai állomány fele már kipusztult.

swallow-3485483_1920.jpg

Mit tehetünk értük?

Hogy megállítsuk a fecskék számának csökkenését, nagyon sokat tehetünk. A fészkek leverése egész évben tilos, ha mégis észrevesszük, hogy valaki ezt teszi, feltétlenül jelezzük a hatóságnak.

Segítsük a visszatelepülésüket: létesíthetünk például sárgyűjtőhelyeket számukra, hogy könnyebben tudjanak fészket rakni. Ha egyszer valahova befészkelnek, valószínűleg következő évben is visszatérnek. Emellett helyezhetünk ki mesterséges fészkeket is, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy költeni tudjanak és számuk újra megszaporodhasson.

barn-swallow-4210842_1920.jpg
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Úttörő láncfűrész-újdonság
Óriási itthon az érdeklődés a STIHL világújdonsága, a világ első elektronikus befecskendezésű motorfűrésze iránt.


Ötletek
Cicavízió élőben
Régi Videoton televízióból készített cicaházat Süle Gabriella Budapesten.


Szerszám-anyag
Ház fűtési költség nélkül
Egyre több magánépíttető szeretne alacsony energiafelhasználású családi házat. Nincs könnyű dolga, mert mifelénk még kevés építőipari cég képes olyan pontosságú munkára, amilyet a passzívház-építési technológia megkövetel. Az idei Construmán mutatták be a Fészekrakók című ismeretterjesztő filmet, amely egy passzív- és egyben ökoház építését követi nyomon. Ennek a háznak a ?működését? mutatjuk be.


Otthon-bútor
Az év színe nyugalmat hoz otthonunkba
A 2018-as év Dulux színe a Meghitt fészek elnevezésű szelíden lágy barnásrózsaszín árnyalat.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság