hirdetésÍgy lehet otthonod a nyugalom szigete

Ötletek

Így lehet otthonod a nyugalom szigete

A legtöbbünk nem sok energiát fordít a nyílászárók megválasztására, hiszen felújítás, vagy építkezés során egy sor fontosabbnál fontosabb döntést kell meghoznunk.

Pedig érdemes egy kicsit több időt és akár magasabb összeget szánni a nyílászárókra. Nemcsak azért, mert a jó minőségű ablakok tartósabbak, hanem mert a legnagyobb hőveszteség az ablakokon keresztül távozik, így minőségi nyílászárókkal rengeteg energiát takaríthatunk meg, ami akár a rezsiköltségeken is látszódhat. Azonban emellett a nyílászárók kulcsszerepet játszanak a nyugodt és biztonságos családi otthon megteremtésében is. Cikkünkben Búcsi János, a Deceuninck szakértője hívja fel a figyelmet néhány sarkalatos pontra a betörők és a zaj elleni védelem érdekében.

A nyugalom szigete

Bizonyára a legtöbbünknek nem ismeretlen az a bosszantó érzés, amikor a szomszéd szombat reggel hat órakor áll neki füvet nyírni, vagy épp a mellettünk lakó lelkes zenészpalánta gyakorol megállás nélkül a hangszerén. Az efféle, hétköznapi, mégis zavaró hanghatások remekül kiszűrhetők jól megválasztott nyílászárókkal.

Illusztracio_2.JPG

Ha forgalmas utak, netán vasút közelében levő ingatlanról van szó, különösen fontos tájékoztatni a kivitelezőt és a tervezőt is erről, hiszen ezek extrém zajszennyezést is jelenthetnek, és persze a közúti és vasúti közlekedés más-más frekvenciával jár. A sztenderd szigetelésű ablakok kb. 35 dB-ig szűrik ki a zajokat, azonban vastagabb üvegezéssel ez növelhető akár 46 dB-ig is, amelynek alkalmazásával akár már forgalmas út mellett is nyugodtan alhatunk éjszaka. Sőt, az olyan ablakprofilok, mint a dizájn Oscar díjnyertes Elegant csodaszép megjelenése mellett akár háromrétegű üveg beépítését is lehetővé teszi.

Betörésbiztos megoldások

Ahhoz, hogy megnyugodhassunk afelől is, hogy a családunk biztonságban van, szintén rendkívül fontos a jó minőségű nyílászárók választása. Ugyanis a betörők itt hatolnak be a házakba, ez tehát az otthonunk „elsődleges védelmi vonala”. A tévhitekkel ellentétben a bűnözők elsősorban a keretet (tokprofilt) rongálják meg, hiszen az ablaküveg betörése körülményesebb és hangosabb is ennél. Érthető tehát, hogy kiemelt figyelmet érdemel a nyílászáróprofilok megválasztása. Vegyünk figyelembe olyan tulajdonságokat, mint a betörésvédelmi osztályozás, ami azt mutatja meg, mennyire nehéz megbabrálni egy-egy nyílászárót. Minél tovább tart ez a folyamat, annál kevésbé szívesen foglalkoznak vele a betörők, a tettenéréstől tartva. Egy gyakorlott bűnöző akár 15 másodperc alatt is betörhet az otthonunkba, ám ezt az időt jelentősen növelhetjük.

A Deceuninck RC2-es biztonsági besorolású Eforte ajtóprofiljai biztonsági mechanikai-fizikai elemekkel kombinálva készülnek, így minimum 3 percig ellenállnak a csavarhúzóval, fogóval, ékekkel történő betörésnek. Hamarosan pedig RC3-as változatban is elérhető lesz, amely azt jelenti, hogy az ajtónk legalább 5 percig ellenáll a két csavarhúzóval, feszítővassal történő betörési kísérletnek.

Ahhoz, hogy a legnagyobb biztonságban érezhessük magunkat, három fő pontra érdemes figyelni az ablakok választásánál: a mechanikai megerősítésre, azaz a biztonsági vasalatra és zár választásre, az elektronikus védelemre a nyílászárók környékén (riasztó, kamera), valamint a biztonsági üvegezésre.

A biztonsági üveget különösen érdemes alkalmazni, ha kisgyerekek is élnek a lakásban. Ugyanis az üvegen lévő biztonsági fólia megvédi őket a szilánkoktól, ha esetleg egy baleset során betörne az ablaküveg.

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Fa, műanyag, alumínium – ablakkeret mustra
Szakértő tippek a Deceunincktől


Gép- és anyagújdonságok
A szürke az új fehér
A fehér szín egyértelműen a múlté – már ami a nyílászárókat illeti.


Gép- és anyagújdonságok
A káva hőszigetelése
Épületeink fenntartási költségeinek csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burokra szeretnénk kialakítani.


Gép- és anyagújdonságok
Nyílászárók tartós éke, a kilincs
Téves az az elképzelés, hogy a kilincs csak az ajtó becsukására és kinyitására szolgál. Önmagában is esztétikai értéket képvisel ugyanis, emeli ? netalán rontja ? az ajtó vagy az ablak megjelenését, miközben a nyílászárók egyik legfontosabb szerkezeti eleme.


Gép- és anyagújdonságok

Ha Otthon Melege, akkor nyílászáró-csere
Otthon-bútor

Tetőtéri ablakok
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság