hirdetés7+1 hasznos tipp az őszi-téli autózáshoz

Ötletek

7+1 hasznos tipp az őszi-téli autózáshoz

A téli autózás igényel némi külön figyelmet és felkészülést. Mutatjuk, mivel teheted problémamentessé a fagyban közlekedést.

Október végén, november elején sokszor fagy is érkezik, így nem árt, ha még előtte felkészíted autódat
a téli közlekedésre. 

1. TÉLI GUMI
A tesztek évről évre megmutatják, hogy fagypont alatt a leggyengébb téli gumi, de még egy négyévszakos is jobban teljesít, mint egy nyári. Ha viszont igazán jó, hóban és fagyban is helytálló abroncsot szeretnél, télire lesz szükséged. Összességében elmondható, hogy a jó téli gumin nem érdemes spórolni, felára ugyanis minimális egy gyengébb képességűhöz mérten, ugyanakkor vészhelyzetben életek múlhatnak rajta. Ne feledd továbbá, hogy számos európai országban kötelező a téli gumi használata, míg nálunk csak erősen ajánlott. Ráadásul nem megfelelő abronccsal szerelt autóval balesetet szenvedve a casco biztosítás sem ad teljes térítést.

winter-tires-2861853_960_720.jpg
2. HŰTŐFOLYADÉK
Sokan nem is gondolják, de télen igényli a nagyobb figyelmet az autó hűtőrendszere. Ha nem elég alacsony a hűtőközeg dermedéspontja, akkor szétfagyhat a hűtő, a motorblokkból pedig a fagydugó jöhet ki, de már az is komoly probléma, ha a hűtőfolyadékban egy kisebb jégkása alakul ki, a nem megfelelő keringés miatt ugyanis nem sokkal indulás után a fagyban is megfőzhetjük motorunkat.

3. FAGYÁLLÓ SZÉLVÉDŐMOSÓ
Míg a hűtőfolyadék cseréje jellemzően nem is kerül szóba a tél közeledtével, a szélvédőmosóra mindenképp érdemes figyelni. Ha nem cseréled le, nem öntöd fel kellő mennyiségű fagyálló szélvédőmosóval a tartályt, akkor az is, illetve annak szivattyúja is szétfagyhat. Meg persze maguk a spricnik és a hozzájuk vezető csövek is, így a téli szélvédőmosó betöltése után érdemes spriccelni is egyet. Vigyázat, komoly probléma, ha a szélvédőmosó tartályába nem szélvédőmosót, hanem fagyálló hűtőfolyadékot töltünk, utóbbi ugyanis kenőadalékot tartalmaz, ami mind a szélvédőről, mind az ablaktörlő gumikról nehezen jön le.

4. AKKUMULÁTOR
Bár egyre ritkább a nyílt cellás, savszintellenőrzést és esetlegesen utántöltést igénylő akkumulátor, ha ilyened van, minden cellában ellenőrizd, hogy lemezeit ellepi-e az elektrolitfolyadék, azaz a desztillált vízzel hígított kénsav. Utántöltésre csakis desztillált vizet használj. Mivel az akkumulátor teljesítőképessége a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan csökken, fontos, hogy ilyenkor rendben legyen a töltése.

jumper-cables-926308_960_720.jpg

5. FÉNYSZÓRÓK
Télen különösen fontos, hogy jól láss és látszódj. Jó hír, hogy évről évre indul ingyenes ellenőrzési lehetőség is. Érdemes élni vele, szükség szerint beállíttatni a fényszórókat, hogy autódat a lehető legjobban lássa a többi közlekedő, meg persze azért is, hogy te is a lehető legjobban láss ki belőle sötétben.

6. ABLAKTÖRLŐK
A lapátok, illetve gumicsíkjaik ellenőrzése mindenképp ajánlott tél előtt. Sokat autózunk ilyenkor esőben, fontos, hogy az ablaktörlők csíkozás nélkül töröljenek. Akár csupán a gumicsíkok is cserélhetők a lapátokban, de természetesen jóval egyszerűbb, ám drágább a lapátokat egyben cserélni. Utóbbi esetben csak a felfogatási pont kompatibilitására ajánlott figyelni.

wiper-2870283_960_720.jpg
7. POLLENSZŰRŐ
Bár télen sokan nem is gondolnak a légkondicionáló használatára, azt a páramentesítésért és a légkondicionáló karbantartásáért is érdemes járatni. A rendszer tömítései ugyanis porózussá válnak, ha nem használod. De nemcsak ezért ajánlott a téli légkondizás hanem párátlanító hatása miatt is. A páramentesítéshez persze az is szükséges, hogy pollenszűrőnk tiszta legyen. Ajánlott tehát az ellenőrzés, szükség esetén a csere.

+1. ÓVATOSSÁG
Végezetül pedig az óvatosság az, amire mindenkinek szüksége van a téli autózáshoz. A csúszósabb utak, a rosszabb látási körülmények mind erre kell ösztönözzenek. Hiába szereled fel a legjobb téli gumit autódra, egy kis többlet követési távolságot még azzal is ajánlott kalkulálni.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Kisasztal készítése autógumiból
A használt autógumit nem feltétlenül kell kidobni vagy újrafutóztatni – eredetibb módon is újrahasznosíthatjuk.


Kert-balkon
Locsolás pazarlás nélkül: öntözőrendszert telepítünk
A természetes csapadékmennyiség általában nem igazodik kertünk igényeihez. Ha azt akarjuk, hogy folyamatosan zöldelljen a gyep és virágágyaink egész nyáron pompázzanak, telepítsünk automata öntözőrendszert.


Ötletek
Tipp hólé és latyak ellen
Télen elkerülhetetlen, hogy a lábbelire tapadt sár vagy hólé az autó lábterébe kerüljön. A szőnyeg vagy gumibetét aztán vagy beszívja vagy nem, de csúszóssá teszi a cipőtalpunkat. Ezért előfordul, hogy a talp lecsúszik a pedálról, ami könnyen balesethez vezethet.


Otthon-bútor
Versenyautó alakú postaláda
Otthon föllelhető maradékokból készítette Garbár Sándor ezt a postaládát Békésen. A kerekek egy kiérdemesült járókeretről származtak, a futómű zártszelvény, a láda anyaga 1,5-ös alulemez, a hűtőkeret 1,5-ös rozsdamentes lemez, a rács pedig egy ventillátorban szolgált korábban.
Gép- és anyagújdonságok

Garázskapu-újdonságok


Gép- és anyagújdonságok

Ablakpucolás könnyen, csíkok nélkül
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság