Tovább zöldül a IX. kerület

Hírek

Tovább zöldül a IX. kerület

Idén karácsonykor nem csak a fenyő jut főszerephez: 240 őshonos és ellenálló fa- és cserjefajt számláló Miyawaki minierdő ültetésével folytatja tavalyi projektjét a Zwack Unicum a FŐKERT Nonprofit Zrt.-vel, valamint a 10 millió Fa Alapítvánnyal karöltve. Az egyedülálló, gyorsan növő, sűrű növénytársulás a Nehru parton, a Bálna szomszédságában szolgálja a városlakók jóllétét, többek közt a szennyezett levegő szűrésével és az esztétikus, zöld környezet urbánus közegben való megteremtésével.

A Zwack Unicum elkötelezett a város zöldítése mellett, célja, hogy példaként járjon elöl. Így jött létre a második Miyawaki minierdőtelepítő együttműködése – tavaly áprilisban a Boráros téren teremtettek zöld „mini-tüdőt" őshonos növényfajokból a cég támogatásával. A vállalat hisz abban, hogy az őshonos fák és cserjék telepítésével a biodiverzitás is szerepet kap, mindamellett, hogy a minerdő oázisként funkcionálhat a zajos és forgalmas városrészben.

A Miyawaki-minierdő, amely nevét a nemrég elhunyt japán botanikusról és növényökológusról, Miyawaki Akira-ról kapta, árnyékot ad, hűt, párásít, megköti a port, megfogja a csapadékot és légszűrő képességgel is bír. A halmozottan hatékony, nagyvárosi zöld felület 20-30 év leforgása alatt ipari mennységű szén-dioxidot képes megkötni, emellett élőhelyet ad létfontosságú rovaroknak és egyéb élőlényeknek, valamint nem utolsósorban a természet közelségének megnyugtató hatásával növeli az életminőséget.

Zwack_Főkert_10MillióFa_Miyawaki_20231215_4.jpg

A Nehru parti erdő a Zwack Unicum támogatásában kel életre, a 180 fa és 60 cserje mulcsolását, ültetését, öntözését, valamint a kerítés létesítését ezúttal is a legtöbb hazai Miyawaki-erdő születésénél szakértelmével közreműködő 10 millió Fa Alapítvány végzi. A kooperáció harmadik résztvevője, a FŐKERT Nonprofit Zrt., amellett, hogy 40 m2 területet biztosított a projekt számára, előkészítésként földcserét és gyökéraktivátort is adott a december közepi ültetéshez.

A Zwack Unicum Nyrt. számára kiemelten fontosak a fenntarthatóság érdekében tett valódi lépések, valamint a Budapest, különösen a 9. kerület védelme és szépítése. A vállalat küldetésének tekinti, hogy támogassa a kerület zöldítését szolgáló kezdeményezéseket. Az Unicum tehát nem csupán a 2024-et köszönti a zöld összefogással, hanem évtizedekre előre mutat a jövőbe, és tesz egy újabb lépést azért, hogy Budapest szó szerint is fellélegezzen.




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Iskolaidőben is gondolkozzunk környezettudatosan
Rengeteg olyan apróság van a gyerekek környezettudatosságra való nevelése terén, amit különösebb erőfeszítés nélkül szülőként is megtehetünk, és pozitív példamutatással ösztönözhetjük a gyerekeket is: ilyen például az alumínium dobozok szelektív gyűjtése.


Gép- és anyagújdonságok
Javuló hő- és hangszigetelés
Jobb teljesítmény, környezetvédelmi előnyök, és újszerű műszaki megoldások a Knauf Insulation háza táján.


Hírek
1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente
Az alumíniumból készült italosdobozok egyre népszerűbbek, egyre több fajta és egyre változatosabb üdítők, jegeskávék és különböző italok kaphatóak bennük. A tendenciát pedig a számok is visszatükrözik: míg pár éve körülbelül 1 milliárd, addig napjainkban évente, több mint 1,3 milliárd aludoboz kerül forgalomba, csak hazánkban.


csináld magad
DIY ékszertartók és -dobozok
Sokak számára gondot okoz, hol tartsák az ékszereiket, hogy az aprócska darabok ne gabalyodjanak össze és könnyen megtalálhatóak legyenek. Íme négy megoldás!






Gép- és anyagújdonságok

Alig találni szakembert










Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság