Változik a 95-ös benzin összetétele

Hírek

Változik a 95-ös benzin összetétele

Január elsejétől a 95-ös oktánszámú benzin E-10-es jelöléssel, magasabb bioetanol-tartalommal kerül forgalomba. A STIHL szakértői elmondják, milyen hatással lesz ez a változás a benzinmotoros kertigépekre.

A kormányrendelet szerint a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1 százalék lesz január elsejétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

A változtatással kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben érinti a benzines kertigépeink működését, használatát.

ST_001.jpg

„Az E-10-es benzin minden STIHL és VIKING kisgéphez megfelelő. Azonban szükség lehet a gép porlasztójának beállítására a megemelt bioetanol-tartalom miatt.” – ismertette a STIHL szakértője, aki hozzátette, hogy a megvásárolt üzemagyagot javasolt 30 napon belül elhasználni. „A túl sokáig tárolt üzemanyag szétválik, mert a bioetanol megköti a levegő nedvességét, és az így keletkezett víz az üzemanyag aljára kerül. A szétvált üzemanyag pedig működési zavarokat, vagy akár súlyos károsodást is okozhat. Az ilyen üzemanyag már alapos felrázás után sem használható fel.” – figyelmeztet a szakember.

A töltőállomásokon már lecserélték a matricákat, a 95-ös benzint ezután az E5-ös helyett E10-es matrica jelzi, az autósok a legtöbb helyen már az új jelzéssel találkozhatnak. A zökkenőmentes átállás érdekében a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a január elsején életbe lépett előírásoknak. A bioetanol-tartalomra átállt uniós országokban az új összetételű üzemanyagok a tapasztalatok szerint még nem okoztak problémát, azonban felhívják a figyelmet, hogy a régi típusú gépkocsiknál szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Bővebb információt az üzemanyagokra vonatkozó változásokról, és ezek hatásáról a kerti gépekre itt talál: https://www.stihl.hu/e10-gasohol-ethanolgasoline-fuel-mixture.aspx

 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Kert-balkon
Szép kaspóban szebb a növény
Natúr kaspókat díszít mozaik technikával Tasnádi Bernadett.


csináld magad
Kerti kiülő kábeldobból
Sokan sajnálják kidobni az építkezés során kimaradt anyagokat, illetve göngyöleget. Most egy kábeldobból alkotott kerti kiülőt mutatunk be.


Gép- és anyagújdonságok
Fordulatot ígér az új CSOK
Az építkezők-felújítók kétharmada hasznosnak tartja az új CSOK-ot.


Ötletek
Konyhaasztal közös munkával
A szokásos családi munkamegosztás keretében készült el ez a 90×150 centis konyhaasztal Juhász Józseféknél Budapesten.








Gép- és anyagújdonságok

Sérülésveszélyes a hinta, visszaveszik








Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság