Határtalan bluetooth

Hírek

Határtalan bluetooth

Szinte nincs olyan, aki ne ismerné fel a Bluetooth puritán kis kék logóját, azt azonban kevesen tudják, hogy honnan jön a technológia, pontosan hol van most és merre tart. Segítünk az eligazodásban.

Történetünk nem néhány éve vagy évtizede, hanem sok-sok száz évvel – sőt több mint ezer évvel – ezelőtt kezdődik. A tizedik században, vagyis még a magyar államalapítás előtt élt egy bizonyos Harald Blatand a messzi északon, aki 958 és 986 között uralkodott hosszabb ideig Dánia, rövidebb ideig pedig Norvégia felett. Ő vezette be a kereszténységet és ő volt, aki egyetlen királysággá egységesítette az addig egymással szembenálló törzseket. A Blatand, vagyis magyarul Kékfogú, angolul pedig Bluetooth név onnan ragadt a királyra, hogy elképesztő módon imádta az áfonyát, amiből olyan sokat fogyasztott, hogy az végül kékre festette a fogait. 

 Vikingek és rúnák
Kékfogú Harald és a vikingek a szereplői annak a The Long Ships (A hosszú hajók) nevezetű könyvnek, melyet a 90-es években olvasott a világ legnagyobb chipgyártói között jegyzett Intel egyik munkatársa, egy bizonyos Jim Kardachant. Emberünk pedig úgy gondolta, hogy egy éppen akkor szárnyait bontogató vezeték nélküli technológiának a régen élt király angol nevét, vagyis a Bluetooth-t választja, mégpedig abból a megfontolásból, hogy ahogy a Harald király egységesítette az északi népeket, úgy a Bluetooth összefogja majd a készülékek közötti rövid távú kommunikációt. A mindenki által jól ismert kék alapon fehér karaktert felvonultató logót pedig a rúnaábécé két betűjének, a H-nak és a B-nek az egymásra illesztésével alkották meg, utalván ismét Harald Blatandra. 

 Szabvánnyá vált
A Bluetooth nevet kapott technológia fejlesztése azonban még a 90-es évek előtt, 1989-ben megkezdődött, elsősorban abból a célból, hogy leváltsák a még a 60-as évekből eredeztethető RS-232-es kábeles kommunikációt valamilyen vezeték nélküli megoldásra. A Bluetooth végül 1994-ben született meg, elsősorban egy bizonyos Jaap Haartsen nevezetű holland fejlesztőnek köszönhetően, aki az Ericsson telekommunikációs cég alkalmazottjaként bábáskodott az új technológia születésénél. A következő fontos év 1998 volt, amikor is az iparág nagyágyúi létrehozták a szabványosítással foglalkozó Bluetooth SIG-et (Bluetooth Special Interest Group). Első körben csak az Ericsson, az IBM, az Intel, a Nokia és a Toshiba volt tagja a csoportnak, de már az első év végéig több mint 4 ezer cég csatlakozott hozzá. 

 Két évtizede kezdődött
A világ első Bluetooth terméke egy mobil head-
set volt, ami 1999-ben látott napvilágot és 2000-ben megérkezett az első Bluetooth-kompatibilis mobiltelefon, az Ericsson T36. Utóbbival már nem volt akadálya a fülben hordott headsettel történő telefonálásnak, ezenkívül pedig a „Kékfog” arra is alkalmassá tette a telefont, hogy telefonkönyv-bejegyzéseket, csengőhangokat – vagy akár egyszerűbb játékokat – küldjenek, fogadjanak vele. 

 Töretlen fejlődés
Az 1999-ben debütált Bluetooth 1.0 szabvány maximum 721 Kbit/s, vagyis mintegy 0,7 Mbit/s-os vezeték nélküli adatátviteli sebességet, illetve legfeljebb 10 méteres, készülékek közötti távolságot tett lehetővé, ami akkoriban tökéletesen megfelelt az iparági elvárásoknak. A hang alapú beszélgetésekhez elegendő volt ez a sávszélesség, azonban jó minőségű zenét még nem lehetett átvinni a segítségével, így a fejlesztések tovább folytatódtak. 2004-ben látott napvilágot a Bluetooth 2.0, ami alaphelyzetben 1 Mbit/s-os, EDR (Enhanced Data Rate) módban pedig már 3 Mbit/s-os sebességet biztosított, és 30 méterre kitolta az elméleti legnagyobb hatótávot. A 2009-ben kijött Bluetooth 3.0 alaphelyzetben 3 Mbit/s-ra képes, de a Bluetooth-párosítást követően létrehozott 802.11-es Wi-Fi linken keresztül már 24 Mbit/s-os sebességet is diktálhat. 2014-ben érkezett meg a kis fogyasztású, úgynevezett LE (Low Energy) módot támogató Bluetooth 4.0, ami 60 méterre növelte a hatótávolságot, 2017 pedig már a Bluetooth 5.0-áról szólt. Utóbbi 1-ről 2 Mbit/s-ra növelte a LE mód sávszélességét, az elméleti legnagyobb hatótávot pedig 240 méterre terjesztette ki.

 Navigáláshoz is
A jelenleg forgalomba kerülő új okostelefonok többsége Bluetooth 4.2, illetve Bluetooth 5.0 támogatással rendelkezik, de rövid időn belül feltűnnek majd a színen az első olyan készülékek, melyek már a 2019 elején bejelentett Bluetooth 5.1 szabvánnyal is kompatibilisek. A verziószám kismértékű növekedéséből könnyen kikövetkeztethető, hogy ezúttal csak kisebb újdonságokra lehet számítani, de azok között van egy nagyon fontos. Ez pedig a többantennás kommunikáció által lehetővé tett iránymeghatározás. Az egymáshoz csatlakoztatott eszközök eddig csak a közöttük lévő távolságot ismerték, mostantól azonban már az egymáshoz képesti irányukkal kapcsolatban is tisztában vannak. Ennek köszönhetően gyerekjáték egyszerűségű lehet megtalálni egy Bluetooth-képes kulcscsomót, valamint az épületen belüli navigációs szolgáltatások is minden korábbinál pontosabbá válhatnak. 
 




hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Ötletek
Tegyünk talpat a gravírozó alá!
Megszenvedett egy névtábla fába gravírozásával Varga Ákos Sopronban – az ember a precíz vonalak kimunkálásakor nehezen tudja egyenesen tartani a gravírozót, és a vonalak nem olyanok lettek, amilyeneknek szerette volna őket. Gondolkodott – és eszébe ötlött a megoldás.


Kert-balkon
Profizmus alacsony áron
A Karcher K5.55-ös nagynyomású mosó valójában a barkács kategória üdvöskéje, de ennek ellenére kiváló felszereltségének köszönhetően a gyártó egy profi gép hatását érte el. Ár érték arányban tökéletes, hiszen számtalan extra kiegészítóvel fel van szerelve!


csináld magad
Három kreatív mennyezeti lámpa
Egy üde zöld növény, egy kedves festmény vagy egy vidám lámpa nagyban hozzájárulhat lakásunk otthonosabbá tételéhez. Utóbbihoz most három saját készítésű ötletet hoztunk!


Ötletek
Üzenőtábla egyszerűen
Olyan öntapadó fóliát ragasztott szekrényére Veit Bence Miskolcon, amelyre táblakrétával lehet írni.










Szerszám-anyag

Fali tároló






Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.





ötletmozaik.hu © 2024

minden jog fenntartva




Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság