hirdetésMesepedagógia oldhatja meg a szakemberhiányt?

Szerszám-anyag

Mesepedagógia oldhatja meg a szakemberhiányt?

Az építő szakmákról készített mesekönyvet a Mapei Kft. A vállalat reméli, ha korán megismerik a gyerekek az iparág szépségeit, később jobban elismerik és többen választják hivatásul. Ez az első ilyen jellegű kiadvány Magyarországon – hangzott el a vállalat mai sajtótájékoztatóján.

A Mapei Kft. 2017-ben felmérést készített általános iskolás 7. és 8. osztályosok körében, ami rámutatott, hogy a fiatalok alig ismerik az építő szakmák zömét, arról pedig még kevesebb fogalmuk van, hogy mit is takar egy mesterség. Hogyan választanának olyan hivatást a fiatalok, amit nem ismernek? Ez a felismerés adta a mesekönyv ötletét.
A munkaerőhiány megoldásához elengedhetetlen megváltoztatni az építőiparról a társadalomban kialakult képet. Addig nem fogják a gyerekek ezt a hivatást választani, amíg él az előítélet, hogy az megy az építőiparba, aki másnak nem jó.
– Ez a sztereotípia már régen nem igaz. Ma az építőipari szakmunkák kiváló szakmai tudással rendelkező, képzett szakembereket feltételez, európai viszonylatban is egyre inkább versenyképes jövedelmi viszonyok mellett. A mesekönyv célja, hogy megismertesse az építő szakmák szép oldalát az óvodás és kisiskolás korú gyerekekkel. Bízunk benne, hogy ez hosszú távon segít kedvező irányba megváltoztatni az emberek előítéleteit – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
Egy tesztprogram keretében 2017. decemberében ajándékként átadásra került száz mesekönyv egy óvoda és egy általános iskola első évfolyamos tanulóinak. A gyerekek érdeklődve hallgatták a főhős kisfiú kalandjait, miközben észrevétlenül megismerték az építő szakmákat.


A program tapasztalatai nagyon kedvezők voltak, ezért a Mapei Kft. 2018-ban további iskoláknak és óvodáknak ajándékoz a mesekönyvből. Emellett a vállalat partnerei csatlakoztak a kezdeményezéshez és országszerte népszerűsíteni fogják a mesekönyvet. A tervek szerint még idén elkészül a mesekönyv második része online változatban, melyben újabb szakmák kerülnek bemutatásra.
A mesekönyv kapcsolódik a vállalat egy évvel korábban indult programjához, melynek keretében általános iskolákban, pályaválasztás előtt álló fiatalok számára népszerűsítette az építő szakmákat a Mapei Kft. Ennek keretében 2017. október és november folyamán három általános iskolában (Budaörsön, Sóskúton, Solymáron) közel 300 továbbtanulás előtt álló diák számára tartott előadást, melyben bemutatták az építő szakmák szépségeit és perspektíváit.

2017 a rekordnövekedés és a szakemberhiány éve volt

A sajtótájékoztatón a Mapei Kft. ismertette a 2017. évi eredményeit. A vállalat fennállásának legmagasabb árbevételét érte el tavaly. Teljes árbevétele 12,79 milliárd forint lett, 27 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vállalat az eredményeket a következetes vállalati stratégia mellett az építési piac növekedésének tulajdonítja. Az áfacsökkentés és a kedvező hitelkonstrukciók egyaránt kedvezően befolyásolták az építési kedvet, valamint egyre jobban érezhető volt a CSOK kedvező hatása is.
A szakemberhiány enyhítéséért végzett tevékenysége keretében a Mapei Kft. 7229 fő szakembert képzett 2017-ben. A vállalat által alapított Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak száma jelenleg 1013 fő.
2018-ban átadásra került a Mesterek Mestere 2017. díj, melyet megosztva Deák Sándor és Szabó József nyertek el. A 2015-ben alapított díj célja elismerni a kiemelkedő színvonalú munkát nyújtó építőipari szakemberek munkáját.

Kedvező kilátások, újrainduló export

A vállalat optimizmusa továbbra is töretlen, tíz százalék körüli növekedésre számít 2018-ban. A tervek szerint júliusban – új gyárának megépülése után – újraindulhat az export, amelyet tavaly, éppen az ugrásszerűen megnövekedett hazai igények zavartalan kiszolgálása érdekében kellett leállítani.

Markovich Béla szerint az 5 százalékos áfa továbbra is kedvezően befolyásolhatja az építési kedvet, 2018-2019 a lakásépítések időszaka lesz. Ugyanakkor számolni kell a szakemberhiány, a magas építési költségek és az építőanyaghiány kedvezőtlen hatásaival.

Tények a Mapei Kft.-ről

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991. szeptember 1-jén jött létre  az osztrák Mapei GmbH. alapításában, az olasz székhelyű Mapei S.p.A. leányvállalataként.
A vállalat jelenleg 178 főt foglalkoztat, forgalma 2017-ben 12,53 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele.
A Mapei Kft. egy 7500 m2 összterületű gyárat és raktárat üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 76 ezer tonna terméket állít elő. A vállalat 2017-ben 2,4 milliárd forintos beruházásba kezdett, aminek keretében a duplájára bővíti jelenlegi raktár- és gyártókapacitását.

Küldetés

A fenntartható fejlődés szem előtt tartásával, a tartós, környezetbarát termékeivel, megoldásaival és minden tudásukkal segítik az építőket és építtetőket a jövő épületeinek megalkotásában…és erre mindenkor készen állnak!

Szerepvállalás

A Mapei Kft. elkötelezett az építőipar kultúrájának fejlesztéséért. 2015-ben megalapította a Mesterek Mestere díjat, melynek célja elismerni a kiemelkedő színvonalú építőipari szakmunkát, majd 2016-ban a Magyar Építőipari Szakember Közösséget, hogy fejlődési lehetőséget és támogatást biztosítson a szakembereknek.

Fontosabb elismerések

A vállalat szakemberképzésért tett erőfeszítéseit 2010-ben Gazdasági Miniszteri Kitüntetéssel ismerték el. 2006-ban először, majd 2015-ben másodszor is elnyerte a Legjobb Munkahely címet. 2016-ban Construma termék nagydíjat és Üzleti Etikai Díjat nyert. 2017-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Díj a sikeres vállalkozásokért elismerésében részesült a vállalat, a hónap beruházója lett.

A Mapei csoport

1937-ben Milanóban alapított Mapei mára a világ legnagyobb gyártó cége az építőipari ragasztók, fugázók és szigetelőanyagok terén. A Mapei a 60-as évektől kezdve nemzetközi terjeszkedési stratégiát követ azért, hogy közelebb kerüljön a helyi igényekhez, és hogy a szállítási költségeket minimálisra csökkentse.
Jelenleg a MAPEI csoport a világ 5 kontinensén 54 országban tevékenykedik, 82 leányvállalatból és 75 gyártóegységből áll.

Honlap: mapei.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Fogadjunk, hogy Ön is imádja otthonának ezt a helyiségét!
A béke szigete, ahol esténként megpihenünk, feltöltődünk, egy hűvös nap után szinte újjászületünk… Igen, ez a fürdőszoba! Talán ez a leginkább kedvelt helyisége egy otthonnak, de az biztos, hogy a legkényesebb pontja is.


Szerszám-anyag
Festék vagy tapéta?
Igen, valamikor ez nagy dilemmát jelent a felújításkor, hogy festék vagy tapéta legyen a falon. Természetesen valakinek ez nem jelent gondot, hiszen nem szereti a tapétázott falakat, vagy fordítva, nem szereti a festett falakat.


Otthon-bútor
Esélyt se adjon a penésznek
A penész a környezetünkben bárhol megtalálható egyik leggyakoribb allergén, melyet nem tekintünk veszélyesnek, csak borzasztó csúnyának. Egy olyan gombafaj, mely megtalálható a levegőben, de csak akkor telepedik meg, ha táptalajra talál. Ám ha ez meg van, akkor sajnos nem válogat: megtelepszik minden felületen.


Gép- és anyagújdonságok
Nem akarnak építeni a fiatalok
Hosszú távon fel kell készülni a szakemberhiányra.
Gép- és anyagújdonságok

Változik a Mesterek Mestere Díj
Gép- és anyagújdonságok

Hihetetlen mértékű energia-megtakarítás


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság