Hogyan varázsolhatod otthonod még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?

Szerszám-anyag

Hogyan varázsolhatod otthonod még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?

A lakásépítéseknél és a lakások felújításánál egyre divatosabbak a mozaikkal burkolt felületek. 

Jellemzően fürdőszobákban, konyhákban, medencékben és gőzkabinokban fordulnak elő, de igény szerint a lakás más részein is találkozhatunk velük, akár díszítési céllal is. Anyaguk szerint lehetnek kerámiából, kavicsból, kőből, és üvegből.

GENIUS.jpg

Számos kérdés merülhet föl azügyben, hogy mivel és hogyan készítsük el a mozaik burkolatot…
Ezen burkolatok fektetésénél az egyik legfontosabb az aljzatok megfelelő előkészítése.
Tartós vízterhelésnek kitett helyeken, illetve kültéren – de időszakos vízterhelésnek kitett beltéri helyeken is – mindenképpen vízszigetelést ajánlunk alkalmazni.
Az így előkészített aljzatokra a mozaikokat többféle ragasztóval lehet burkolni, de ha gyorskötésű ragasztót választunk, akkor fokozottan oda kell figyelni a ragasztók nyitott idejére, mert ha bőrösödés után helyezik fel a mozaikokat, nem jön létre megfelelő tapadás. A ragasztókban létezik fehér színű ragasztó, mert a világos vagy átlátszó mozaikoknál átüthet a szürke ragasztó, vagy árnyalatbeli különbségeket okozhat.

Nagyobb felületeknél vagy medencénél érdemesebb nátronpapírra kasírozott mozaikokat alkalmazni. Kisebb felületekre a hálókasírozott változatot (medencébe nem ajánlott), vagy darabonkénti ragasztást szokták használni.
Fugázóanyag választása esetében dönthetünk normál vagy gyors kötésidejű cementes fugázóanyag mellett, ha azonban még esztétikusabb hatást szeretnének elérni, a cementkötésű fuga helyett epoxigyantát is használhatunk.
Ez a fugázóhabarcs teljesen vízzáró, és ragasztásra is alkalmas. Igaz, érdemes szakemberekre bízni a bedolgozását. Azonban ha valami igazán különlegesre vágyunk, választhatunk csillámokkal díszített fugázót is

tonkosti-ukladki-mozaiki-23.jpg
Még néhány tanács, amit érdemes betartani, hogy elkerülhetőek legyenek a problémák, és biztosan nem fog csalódni a mozaikkal készült burkolatban:
•    A hálóra kasírozott üvegmozaikok tartós vízterhelésnek kitett felületek burkolására teljesen alkalmatlanok.
•    Száraz helyiségekben, fürdőszobákban, konyhákban használhatók, de medencékben semmi esetre sem.
•    Intenzív vízhatásnak kitett felületek (pl.: zuhanyzók) fugázására vízzáró epoxy fugázóhabarcs használata ajánlott.
•    Homlokzatokon, úszómedencékben, erkélyeken és teraszokon kizárólag az előlapjukon kasírozott mozaikok használatát ajánljuk.

Elementary_Blue_31_4x31_4_Mozaik_.jpg

Ha bizonytalan a választásban, hogy miért használjon mozaikot otthona burkolatának kialakítása esetén, hogy mikor válassza, milyen típusai vannak a mozaikoknak, és azoknak milyen előnyei, esetleg hátrányai vannak, akkor látogassa meg a //www.fugazoanyag.hu/mozaik/ oldalt, ahol letöltheti a „Hogyan varázsolhatja otthonát még izgalmasabbá egy kis mozaikkal?” című pdf formátumú kiadványt.

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Várunk mindenkit a Construmán!
Minden korábbinál nagyobb kiállítói érdeklődés övezi az idei CONSTRUMA otthonteremtési csokrot. Ez azt jelenti, hogy nagyon színvonalas kiállításra számíthatnak a látogatók április 5-9. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.


Gép- és anyagújdonságok
Burkolás egyszer, mindörökre
A burkolat életünk minden mozzanatának tanúja, ezért megérdemli a legjobb kezelést, a legjobb minőségű anyagokat, azért, hogy sokáig tudja Önt és családját szolgálni. Ahhoz azonban, hogy a burkolat valóban tartós legyen, egyszer, a legelső alkalommal, jól meg kell csinál(tat)ni.


Otthon-bútor
Diy padlóváza
Íme egy tökéletes példa, hogyan dobj fel egy vázát egyetlen fillér költség nélkül.


Szerszám-anyag
Térnagyító átlós burkolás beltérben
A fürdőt, előszobát, konyhát érdemes masszív, strapabíró járólapokkal burkolni, mert víz- és időtállóak, no meg sokkal jobban bírják az igénybevételt, mint mondjuk a linóleum. Ha pedig átlósan rakjuk le őket, optikailag nagyíthatjuk is az ilyen helyiségekben szokásos kis alapterületet.


Otthon-bútor

Csempemozaik


Gép- és anyagújdonságok

Színt a színhez!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság