Hőszigetelést a hőszigetelésre!

Szerszám-anyag

Hőszigetelést a hőszigetelésre!

Az első homlokzati hőszigetelések 15-20 éve védik az épületeket (és a pénztárcánkat). A régebbi, átlagosan 4-6 centiméter vastag rendszerek már nem felelnének meg a mostani hőtechnikai előírásoknak és az elvárásainknak. Ha a vakolat egyébként is színezésre szorul, érdemes meggondolni egy újabb hőszigetelő réteg felhordását a homlokzatra.

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

Először a meglévő rendszer állapotát kell felmérni. A homlokzatot, tagozatonként körülbelül 1 m2-es felületen fel kell tárni. Így megállapítható a hőszigetelő lap állapota, a ragasztás módja, a sarkok és élek helyzete, a lapok közötti hézagok nagysága, a dűbelek száma és helye. Különösen fontos a fedőréteg szükséges vastagságának megléte, illetve az erősítő háló helyes beágyazása és a rendszer alapfelülethez való tapadása. Szemrevételezéssel megállapítható a fedővakolat állapota, szilárdsága, folytonossága. Általánosságban elmondható, hogy egy-egy ellenőrzött paraméter akkor megfelelő, ha azt új építés esetében is elfogadnánk.

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

Feltárás.

Amennyiben az állapotfelmérés azt igazolja, hogy a meglévő hőszigetelés akár kivitelezési minőségében, akár mechanikai állapotában, akár hőtechnikai teljesítményében jelentősen elmarad a jogosan elvárhatótól, akkor javasolt a rendszer teljes elbontása, mert az egész szerkezet teljesítményét rontani fogja.

Ha a meglévő hőszigetelés minőségét megfelelőnek találtuk, megkezdhetjük az új hőszigetelő rendszer felépítését a régire. Az alapfelületnek szilárdnak, simának, kellő tapadó-szilárdságúnak kell lennie. A laza, málló és kiálló részeket távolítsuk el, szükség esetén homlokzati ragasztóval végezzük el a javításokat. Elképzelhető, hogy egyes helyeken sérült, esetleg átázott hőszigetelő lapokkal találkozunk. Ezeket el kell távolítani és azonosakkal kell pótolni.

Fontos lépés a feszültségmentesítés. A meglévő üvegszövet-rétegben az új rendszer mechanikai rögzítése feszültséget kelthet, ezért az új lemezek ragasztása előtt a meglévő üvegszövet réteget kb. 3×3 m-es raszterben át kell vágni úgy, hogy az alatta lévő hőszigetelés minél kevésbé sérüljön. Célszerű elvégezni ezt az átvágást a nyílászárók sarkainál mind függőleges, mind vízszintes irányban.

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

Feszültségmentesítés.

A ragasztás megkezdése előtt az alapfelületet vizes tisztítással készítsük elő. Alapozó felhordása nem szükséges. A ragasztás száraz felületre és a hagyományos pont-perem módszerrel történjen.

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

Új lap ragasztása.

Mechanikai rögzítés minden esetben szükséges, fém beütőszeges vagy csavaros dűbelekkel.

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

A Baumit StarTrack duplex ragasztótárcsát polisztirol anyagú hőszigetelő lemezek, ugyancsak polisztirol lemezekkel történő második szigetelő réteg rögzítésére fejlesztették ki.

A szigetelés készítésének további lépései megegyeznek a hagyományos, egyrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek készítésével. 

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

Dűbeles fal.

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

Alapozás.

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

Vakolás.

hőszigetelés, ház, házfal, Baumit, kiegészítő, új réteg

A kész, hőszigetelt, vakolt ház.

A Baumit által engedélyeztetett és minősített „hőszigetelés a hőszigetelésen” felújító homlokzati hőszigetelő rendszer a fehér polisztirol alaprendszerre épített, ugyancsak fehér polisztirol hőszigetelő lemezt tartalmazó második rendszerre terjed ki.

Egy átlagos minőségű B 30-as falazat hőátbocsátási tényezője 6 cm-es szigeteléssel U=0,46 Wm2K, míg 16 cm vastagságú lemezzel ez az érték U=0,21 Wm2K-ra csökken. Ez hatékonyságban több mint kétszeres javulás. A jóval hatékonyabb 16 cm-es lemezzel (a 6 cm-es lemezhez képest) a szigetelés évente több, mint kétszeres megtakarítást hozhat a falakon keresztül történő energiaveszteségre vonatkoztatva.

Fotó: Baumit, Épi-Tech Magazin

(X)

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Hőszigetelés és járófelület egyben
Utólagos hőszigetelés alatt a homlokzatok szigetelését értjük, de a házak és lakások esetében egyéb lehetőségünk is van a fűtési díj csökkentésére. A beépítetlen a padlástérben semmilyen hőszigetelés nincs, így a födém nyitott ablak a meleg számára.


Kert-balkon
Hőszigetelt kutyaház készítése
Nagytestű berni pásztorkutyának építette ezt a házikót Frimmel László és Molnár Vera olvasónk (ekkora kutyának elvben nem kéne szigetelt ház, de úgy gondolták: ha már építenek, megcsinálják rendesen).


Gép- és anyagújdonságok
Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány
A Knauf Insulation szerint érdemes várni a profi kivitelezőre, ha szigetelünk.


Gyerkőc
Méretes babaház
Húga lányait lepte meg ezzel a többszintes, teraszos babaházzal Barabás Gábor Alsózsolcán.
Gép- és anyagújdonságok

Multifunkciós vámpír


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság