hirdetésMókus a szigetelésben

Szerszám-anyag

Mókus a szigetelésben

Van néhány városi legenda – magyarul tévhit –, amely makacsul tartja magát, amikor a ház és a tetőtér hőszigeteléséről van szó. Cikkünkben eloszlatjuk a félreértéseket.

Tudta, hogy az Otthon Melege program keretében júliustól családi házak energetikai korszerűsítésére is lehet pályázni? A vissza nem térítendő állami támogatás keretében akár 2,5 millió forintot is igényelhetnek a családok, a beruházások értékének 40-55%-os utófinanszírozásával. Akkor itt az ideje, hogy kezébe vegye a gyeplőt és nem kevés pénzt takarítson meg! A programra a leginkább energiapazarló épületek, a 20 évnél régebben épült családi házak pályázhatnak, és ahogy korábban társasházak esetében, most is kiemelt érdeklődésre számítanak.

Annak, aki energiahatékonysági felújítást, például hőszigetelést tervez, nem árt azonban tudnia, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy a beruházás valóban megtérüljön. Összeszedtünk néhány kérdést, ami segít a szigetelni vágyóknak: Mitől nem lesz penészes a fal? Számít-e, hogy milyen színű a vakolat? A Knauf Insulation szakemberei megválaszolták azt az 5 városi legendát és tévhitet, amivel a leggyakrabban találkoznak a hőszigetelés kapcsán, és ami leginkább visszatart bennünket attól, hogy korszerűsítsük otthonainkat.

 

Legenda 1. A tetőszigetelésbe beleköltöznek az állatok (pl. egér, pele, mókus, darázs).

Tény: Ön sem szereti a rágcsálókat? Való igaz, hogy a kisállatok télen szeretnek menedéket keresni maguknak és sokszor erre a viszonylag zavartalannak számító, beépítetlen tetőtereket találják a legalkalmasabbnak. Az állatokat és rovarokat azonban nem a hőszigetelésre használt anyag vonzza, csak a hideg ellen keresnek alkalmas búvóhelyet és akkor is beköltöznek, ha nincs leszigetelve a tetőtér. A váratlan vendégeket úgy tudjuk kívül tartani, ha gondoskodunk arról, ne maradjon sehol lyuk számukra, amelyen bejuthatnak a tetőtérbe vagy a tetőszerkezetbe.

 

Legenda 2. Ahol asztmás gyerek van, ott nem lehet szigetelni, mert nem engedi szellőzni a lakást.

Tény: Az asztma a gyermekkor leggyakoribb krónikus betegsége; ha gyermekünk asztmás, különösen fontos, hogy minél tisztább legyen az otthoni levegő. A penészesedés alapvetően két okra vezethető vissza: gépészeti (például csőtörés) vagy vízszigetelési probléma miatt ázik, nedvesedik a fal vagy az úgynevezett hőhidak miatt lehűl a falfelület egy hideg és egy melegebb épületszerkezet találkozásánál, emiatt páralecsapódás, nedvesedés lép fel. Utóbbi problémát még meg is szüntetheti a megfelelően kivitelezett hőszigetelés, amely önmagában tehát nem okoz penészesedést. Esetenként a már nedves falak „becsomagolása” járhat persze ilyen veszélyekkel, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A legjobb megoldás az egészséges és tiszta levegőért, ha kőzet- vagy üveggyapotot használunk szigetelőanyagként, hiszen mindkettő páraáteresztő, és a falakban lévő nedvességet is kiengedi.

 

Legenda 3. A belső hőszigetelés ugyanolyan jó, mint a külső, sőt, olcsóbb.

Tény: A megtakarítás az első, de nem mindegy, hogyan! A szigeteléssel spórolunk a gázszámlán, de van más szempont is, amit figyelembe kell vennünk. A szakemberek alapvetően csak bizonyos körülmények (pl. műemléki épület védett homlokzata, zártsorú beépítés stb.) esetén javasolják a belső hőszigetelést. Ha ugyanis belülről hőszigetelünk, elzárjuk a homlokzati falakat a belső, melegebb levegőtől, ezáltal télen jóval hidegebbek lesznek, mint külső hőszigetelés esetén. Ez azzal jár, hogy a hideg fal és a szigetelés találkozásánál nem megfelelő gondossággal kivitelezett párazárás esetén kicsapódik a levegő nedvességtartalma, ami penészesedést okoz. A belső hőszigetelés miatt a külső falak hőmérséklete a külső levegőjével egyezik meg, így nem használható ki a hőtároló képességük. Így otthonunk könnyebben kihűl és marad megint a takaró meg a melegvizes palack. Nyaralók esetében használhatunk belső hőszigetelést, hiszen ezeket csak rövid ideig lakjuk, így kisebb a külső és belső hőmérséklet különbségéből adódó páralecsapódás kockázata. Otthonunk esetében viszont akkor járunk a legjobban, ha kívülről szigetelünk.

 

Legenda 4. Szigetelni nagyon egyszerű, bárki meg tudja csinálni. Ha magam teszem fel, spórolok a munkadíjon.

Tény: Valóban sokan végzik maguk, illetve családi kalákában a hőszigetelés felhelyezését. A szakemberek viszont azt javasolják, hogy legelőször is végeztessünk energetikai auditot. Az anyagok felhelyezése ugyanis számos hibaforrást tartogat, kezdve a hőhidak kialakulásának lehetőségétől a rossz rögzítésből adódó károkig. Érdemes legalább egy szakembert is bevonni, mert nemcsak az idejét és munkáját, de a tudását is megfizetjük, az ő alkalmazása tehát kifizetődőbb, mintha a rossz felhelyezés miatt feleslegesen költünk hőszigetelésre.

 

Legenda 5.: A hőszigetelt házat nem szabad sötétre vakolni, mert az alatt – napfény hatására – deformálódik a szigetelőanyag.

Tény: A ház csinosításakor felmerülhet az ötlet, hogy ne hagyományos színt válasszunk a külső vakolásra, hanem valami egyedit, például sötétzöldet vagy sötétbarnát. Nem tévhit, hanem való igaz, hogy a sötétre vakolt felület hőmérséklete magasabb, így a jelentős hőingadozás miatt nagyobb a vakolat repedezésének veszélye. Ezért szakemberek valóban nem ajánlják sötét színek használatát hőszigetelés esetén.

További információk:

knaufinsulation.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Környezetbarát épületszigetelés, faházak szigetelése
A Knauf Insulation Ecose szigetelőanyagok természetes hővédelmet biztosítanak házunknak.


Hírek
Ilyen hatással lesz a CSOK az építőiparra
Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője bemutatta az építőanyag kereskedelmi hálózat Őszi Trendriportját, amely CSOK lendületben az építőipar! címmel jelent meg.


Gép- és anyagújdonságok
Javuló hő- és hangszigetelés
Jobb teljesítmény, környezetvédelmi előnyök, és újszerű műszaki megoldások a Knauf Insulation háza táján.


Ötletek
Rengeteget spórolhatnak a társasházak, ha még most szigeteltetnek
Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak, amelyek nem lépnek időben.
Otthon-bútor

Ünnepi építkezés


Gép- és anyagújdonságok

Fenntartható fejlődés az építőiparban
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság