hirdetésHa sok a lomom, továbbadom

Szerszám-anyag

Ha sok a lomom, továbbadom

Mielőtt felraknánk a padlásra divatjamúlt kávéfőzőnket, esetleg levinnénk a pincébe a gyerekjátékokat, vagy egy újabb zsákba gyömöszölnénk megunt ruháinkat, érdemes utánanézni a lakóhelyünk közelében levő adományozási lehetőségeinknek.

Magyarországon az adományhálózatok rendszere egy jól bevált, főleg az angolszász országokból kiinduló modellt követ. Angliában több évtizedes hagyományokra tekint vissza az adományboltok (Charity-shops) hálózata. Akinek feleslege van, az ad, a rászorulóknak pedig lehetőségük nyílik megfizethető áron hozzájutni a szükséges dolgokhoz. Emellett a javak felhalmozása helyett a környezeti fenntarthatósághoz, a tudatos fogyasztáshoz is hozzájárulnak ezek a kezdeményezések, és nem mellékes az sem, hogy az adományboltok munkaerejét sokszor a foglalkoztatásból kiszorított, hátrányos helyzetű emberek adják.

Nálunk országszerte működnek kisebb-nagyobb fogadóegységek, ahol a felajánlott termékekhez alacsony árakon juthatnak a rászorulók. Az adományboltok olyan nonprofit szervezetek, amelyek bevételüket a köz javára, jótékony célra fordítják. A tevékenységből befolyt pénzek általában a civil szervezetek fenntartását szolgálják, a boltok működtetésének költségeit fedezik a bérleti díjtól kezdve az ott dolgozók fizetéséig. Magyarországon működő hasonló kezdeményezések például a Cseriti és az E-cherry.

Hazánkban leginkább a tárgyi adományozás jellemző, valamint a ruha, illetve a tartós élelmiszer. De tudta-e, hogy a felajánlható – és igényelt – termékek köre ennél jóval szélesebb? Nem árt kétszer is átgondolni, mit adományozunk, mit teszünk félre, vagy dobunk ki abban a hitben, hogy másnak nincs szüksége rá. Nem is gondolnánk, hogy konyhai robotgépre, vérnyomásmérőre, varrógépre is szükség lehet, de emellett zoknira (!) vagy üres borosüvegre is. Természetesen a feltételek ezeknél a felajánlásoknál is azonosak: az adományozásra szánt termékeket tisztán, épen és működőképesen illik a támogatandó szervezet rendelkezésére bocsátani. Gondoljunk bele, csak olyat adjunk, amit mi is szívesen fogadnánk!

A tárgyi adományozás kultúrájának népszerűsítése érdekében a Humusz Szövetség 2014-ben létrehozta tárgyi adománykoordinátori hálózatát, a tulsokcucc.hu-t, amely internetes felületet biztosít adományozók és segítő tevékenységgel foglalkozó fogadó szervezetek számára. A kezdeményezés egyik előnye, hogy a fogadó szervezetek fel tudják tölteni adományigényüket, így a valódi szükségleteik alapján érkezhetnek a felajánlások is.

Érdemes ezek mellett a közvetlen környezetünkben is szétnézni, hiszen minden családban lehetnek olyan rokonok, ismerősök, akik szívesen fogadják és használják a számunkra már szükségtelennek ítélt dolgokat. Sőt, van igény arra is, hogy egyszerűen csak a fenntarthatóság kedvéért és a tárgyak felhalmozása helyett lakóközösségek, szomszédok, baráti társaságok osztozzanak meg egy-egy használati tárgyon: fűnyírón, fúrón, létrán.

Ne feledjék, adományozzunk tudatosan, hogy a jó szándékkal felajánlott tárgy valóban jó helyre kerüljön!
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Kompakt és ultraerős porszívók
A kompakt, könnyen kezelhető Nilfisk One és a skandináv formatervezés ihlette Nilfisk Select megalkotásával újabb háztartási porszívókkal gondoskodik kényelmünkről és egészségünkről a nagy múltú gyártó.


Szerszám-anyag
Nyílászárók légbevezetői
Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor a friss levegőről belépve egy helyiségbe szinte visszahőköl a rossz levegőtől. Ez a nem megfelelő szellőztetésnek és a tökéletesen záródó, korszerű nyílászáróknak köszönhető. Persze semmi baj ezekkel az úgynevezett légtömör nyílászárókkal, a probléma elsősorban az, hogy kevéssé ismertek a kis hőveszteséggel járó, szabályozott szellőztetés technikái.


Szerszám-anyag
Kerti hadviselés profiknak
Vakond, darázs, szúnyog, nyest – akinek háza, kertje van, az előbb-utóbb találkozik velük. A ház körüli munkák állandó része a velük való hadakozás. Aki biztosra akar menni, annak érdemes a próbálkozások helyett rögtön a leghatékonyabb szerekkel felvérteznie magát a kártevők ellen.


Szerszám-anyag
Figyeljünk a vízszigetelésre!
Tudta, hogy egy családi ház építésekor a vízszigetelésből származik a reklamációk jelentős része?
Szerszám-anyag

Gyors kézifűrészek
Szerszám-anyag

Ablakkörkép


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság