Biztonságos vasbak

Szerszám-anyag

Biztonságos vasbak

Olyan favágó bakot készített Horváth Illés Tápiószecsőn, amely nem csak biztonságos, nem csak gyorsan és egyszerűen lehet vele dolgozni, de még szétvágni sem lehet véletlenül a láncfűrésszel.

Nem (csak) azért nem lehet belevágni, mert fémből van, hanem mert a farönköt csak az egyik végén tartja, s az egész rönk szabadon áll, készen a felszabdalásra. Ha követjük Illés példáját, és készítünk egy akkora jelölőt, amekkora fahasábok a kazánunkba férnek (itt 45 centis lécbe egymástól 33 centire bevert szögekkel), majd a jelölővel megkaristoljuk a vágandó rönkön a háncsot, akkor pont megfelelő nagyságú darabokat tudunk vágni és szépen sorban felslihtolva őket a tárolásuk is könnyebb lesz.

1. A szerkezet egyszerű: három stabil láb, V alakú rönktartó, valamint a függőleges nyak a rönktartó foggal.

2. A rönk végét kicsit odaütve tesszük bele a V alakú fogóba, s a rezgéstől magától ráesik a rönktartó fog.

 

3. A fog stabilan tartja a rönköt, úgy, hogy a fának a legnagyobb része szabadon áll, egyszerűen szabdalható.

4. A rönk mindkét oldalról könnyen hozzáférhető, és  kézi- vagy láncfűrésszel egyaránt darabokra vágható.

5. Illés kazánjába 33 cm hosszú fa fér, ezért jelölőnek egy 45 centis lécbe vert két szöget egymástól 33 centire.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Hangszerrel bútorozott szoba
A közelmúltban készítette Antal György feleségével, Ágnessel lányai szobabútorát. A tervezés és kialakítás során nagy hangsúllyal esett latba a zene szeretetére való nevelés.


Gép- és anyagújdonságok
Láncfűrész újdonság
Az őszi kerti munkánkban hasznos társra lelhetünk, ha a Hitachi CS35EJ benzinmotoros láncfűrészt választjuk. A már-már professzionális kategóriába tartozó fűrész minden komolyabb favágási munkában jól használható. Vele minden tüzelőnek valót feldarabolhatunk.


Ötletek
Babakocsi latyak nélkül
Harmadik gyermekének születése és az esős őszi idő beállta után szembesült Takács Zoltán Halásztelken azzal a problémával, hogy a vizes, piszkos kerekű babakocsit tárolóhelyiség hiányában nemigen tudja a lakásban hol tartani.


Ötletek
A bakelit második élete: tál régi lemezből
A bakelitlemezeket elavulttá tette a technikai fejlődés, és mint a legtöbb háztartásban, Kollár Istvánnál (Tápiószentmárton) is lekerültek a pincébe. De nem örökre.


Gép- és anyagújdonságok

Baktériumoknak ellenálló festék
Gép- és anyagújdonságok

Juhász István a sportfavágás bajnoka
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság