A friss levegő szaküzlete

Szerszám-anyag

A friss levegő szaküzlete

Új légtechnika-szaküzletet nyitott Biatorbágyon a Lindab. A cél: friss levegő biztosítása energiatakarékos megoldással – családi házaknak is.

A Lindab Kft. biatorbágyi telephelyén megnyitott új légtechnika-szaküzletének kínálatával nem csak az eddigi partnerei (a nagy ipari és kereskedelmi cégek), hanem merőben új ügyfélkör, az egyéni vásárlók igényeire is fókuszál.

Európai direktívák

A szaküzlet nyitásával megcélzott terület a jövő leggyorsabban fejlődő piaca lehet a cég számára. A 2010/31 EU épületenergetikai irányelv alapján, 2019-től kezdve ugyanis minden új középület, 2021-től kezdve pedig minden új épület energiafelhasználása közel nulla lehet. Minden új épületnek helyben megújuló energiát kell előállítania és használnia. Ezek a modern épületek pedig csak hővisszanyerős gépi szellőzés alkalmazása mellet válnak az emberek számára élhetővé.

Másfelől a 2012/27/ EC energiahatékonysági irányelv értelmében az állami tulajdonban lévő középületek 3%-át minden évben fel kell újítani, illetve a vállalatoknak 2015 végéig energia-auditot kell végezniük, amelyet azután négyévente meg kell ismételniük. E szabályozások merőben új képzési igények megjelenését és hatalmas új piaci lehetőségeket jelenthetnek a szegmens szereplői számára.

A jövőben életbe lépő direktívák környezetvédelmi és népegészségügyi jelentőséggel rendelkeznek. Életünk jelentős részét (a városi ember akár 70%-át is) zárt térben, valamilyen épületben töltjük. A modern épületekkel szemben támasztott energetikai követelményeknek megfelelően az épületeket „hermetikusan” lezárjuk, így az élethez szükséges friss levegőt csak az ablakok kinyitásával vagy megfelelő szellőzőrendszerek beépítésével nyerhetünk. Szellőztetés nélkül jelentősen romlik a beltéri levegő minősége – gombák, kórokozók, széndioxid és szennyező anyagok szaporodnak fel a zárt terekben. Ez az életminőség romlásával egészségügyi problémákhoz vezethet, amellett, hogy rontja az épületek állagát is. A nyitott ablakos szellőztetéssel viszont egyrészt szennyezőanyagok (por, zaj, füstgázok, stb.) jutnak be az épületbe, másrészt elpazaroljuk a fűtésre vagy hűtésre fordított energiát, a nulla energiafelhasználás pedig ilyen módon nem kivitelezhető.

Az épületek energiatakarékossága a megfelelő szigetelesésen, a hatékony nyílászárókon, valamit az energiatakarékos épületgépészeti és épületvillamossági rendszereken alapszik. Ha energiatakarékosan akarjuk a zárt élettereinkben a tiszta, friss levegőt biztosítani, akkor hővisszanyerővel ellátott gépi szellőzésre van szükségünk. Az ilyen szellőzés az épületgépészeti rendszer részeként a beépített energiatakarékos rendszerek pozitív hatásait megőrizve biztosítja a jó életminőséghez szükséges szabályozott mennyiségű, kezelt, friss levegőt, és a passzívházak esetén az éjszakai passzív hűtést.

A Lindab, magas színvonalú, az energiafelhasználás hatékonyságát maximalizáló légtechnikai megoldásokkal rendelkezik, és ezeket teszi elérhetővé új szaküzletén keresztül szélesebb körben, mostantól már a kisebb ügyfelek számára is. Ezen új partnerek közé tartozhatnak középületek, iskolák, tornatermek, üzlet- és vendéglátóhelységek kivitelezésével foglalkozó kisebb cégek, de akár magánszemélyek is, családi házak esetén.

Passzívház minősítés

A passzívházak olyan épületek, amelyeknek az éves fűtési hőenergia igénye olyan csekély, hogy nincsen szükség külön aktív fűtési hőtermelésre: a maradék hő az egyébként is szükséges befújt levegő segítségével bevezethető. Általában ez a helyzet, ha a (tényleges) fűtési energiamutató legfeljebb 15 kWh négyzetméterenként és évente, az összes primerenergia mutató pedig max. 120 kWh a háztartási árammal együtt.

A passzívházak megvalósítása magas követelményeket támaszt a felhasznált komponensekkel szemben:

- Épülethatároló szerkezetek U-értéke max. 0,15 W/(m2K)

- Hőhídmentes kivitel

- Légtömör kivitelezés szükséges, az n50 légtömörség mérés értéke 50 Pa túlnyomás és vákuum esetén nem lépheti túl a 0,6 h-1 értéket.

- Az ablakok összesített U-értéke 0,8 W/(m2K) alatt kell, hogy legyen.

- Hatékony hővisszanyerős szellőztetés szükséges (nWRG>75%, PHI tanúsítvány szerint), alacsony áramfogyasztás mellett (< 0,45 Wh/m3 szállított levegőtérfogatnál).

- 0,8 W/(m2K) alatti U-értékkel rendelkező üvegezés, magas összenergia-átbocsátási tényezővel (g>50%), amellyel a nettó hőnyereség télen is biztosítható.

- A HMV előállítása és elosztása a lehetős legkisebb hőveszteséggel.

- Hatékony háztartási villamosenergia-felhasználás.

A felsoroltaknak való megfelelés szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy egy ház passzívház legyen. Csupán az összes komponens együttes hatásának figyelembe vételével érhető el, hogy passzívházat építsünk.

A passzívház-tanúsítást a darmstadti Passzívház Intézet által felhatalmazott minősítő szervek végezhetik el. A tanúsítás során a szükséges okmányokat – tervdokumentációk, műszaki információk, adott esetben termék-adatlapokkal, a légtömör épületburok igazolása a DIN EN 13829 szerint, a szellőztető-berendezés szabályozási jegyzőkönyve, építésvezetői nyilatkozat, fényképek és egyéb igazolások – ellenőrzik. A tanúsítvány megadása a bemutatott dokumentumok helyességét állapítja meg, azonban ez nem vonatkozik a kivitelezés felügyeletére, sem pedig a felhasználói magatartás ellenőrzésére.

lindab.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Tiszta levegőt az otthonunkba!
A környezetszennyezés egyre jelentősebb. Az utcai levegő szennyezett, amit kénytelenek vagyunk megszokni, de mi a helyzet a lakásunkban? Van megoldás!


Gép- és anyagújdonságok
A ruhaápolás jövője
Az LG új ruhafrissítő készüléke szintlépést képvisel a ruhaápolásban.


Ötletek
Télen friss levegő, nyáron légkondi
Ajkay Imre előző ötlete egy, a kárba vesző meleg levegőt hasznosító szerkezet volt. Van azonban a szombathelyi lakásban egy másik egyszerű „készülék” is, amely télen is, nyáron is hasznos segítség.


Gép- és anyagújdonságok
Öt tipp tavaszi teraszfrissítéshez
Pasztellszínek, fűszernövények, hangulatfények: ezek 2019 terasztrendjei.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság