Klinker lapburkolatok

Szerszám-anyag

Klinker lapburkolatok

A dísztégla az építési anyagok nagyon szép, nemes fajtája. Időtálló, karbantartást nem igénylő felület. De mit tegyünk, ha kivitelezés közben döntünk a látszó téglafelület mellett, amikor a falazáshoz már nincs elég hely? Nos, akkor burkoljuk be a házunkat klinker lapburkolattal!

A klinker épületkerámiák különleges ásványi összetételű, adalékok és színezékek nélküli bányaagyagból, igen magas égetési hőfokon, hosszú égetési idővel készülnek. Mindennek köszönhetően olyan anyag jön létre, melynek tartóssága, fagy- és kopásállósága a burkolatok között párját ritkítja.

Változatos elemcsalád

A klinkerburkolatok a természet meleg színeit tükrözik, és ezeket a színeket rendkívül hosszú ideig változatlanul meg is őrzik. A felületi szennyeződések nem szívódnak be az anyagba, ezért könnyen eltávolíthatók.

Az épületek valamennyi burkolandó felületéhez választható megfelelő anyag, hiszen tégla, homlokzati lap, térburkoló tégla, padlólap, lépcsőburkolat és az előbbiekhez kiegészítő elemek sokasága egyaránt kapható.

A homlokzatburkoló klinkerlapok az utóbbi időben egyre népszerűbbek. Sikerüket a széles szín-, méret- és felületválaszték mellett elsősorban annak köszönhetik, hogy egyszerűen és gyorsan beépíthetők. Aki egy téglaburkolat szépségét és tartósságát igényli, leggazdaságosabban és leggyorsabban klinkerlap burkolat készítésével érhet célt.

Egésztégla hatású

A klinker burkolólapok homlokzati vagy belsőépítészeti megjelenése a megtévesztésig hasonlít az egész téglával falazott téglaburkolathoz, viszont csak 9-10 mm, illetve 17-18 mm vastag. A klinkerlap – mint a fali csempe – közvetlenül az elkészült alapvakolatra ragasztható, nincs szükség az alapok szélesítésére, költséges korrózióálló tartó- és kapcsolószerkezetek beépítésére. Vékonysága miatt hőszigetelt falazatra is gond nélkül rakható. Sarokelemet is gyártanak belőle, hogy a pozitív falél is egésztéglaszerű legyen, a sarkon ne látsszon a lapok éle. Az egész méretű téglaburkolatokkal ellentétben a lapok akkor is problémamentesen beépíthetők, ha a tervezési stádiumban nem számoltak ilyen jellegű homlokzatképzéssel.

Könnyű felrakni

A klinkerlap homlokzatburkolatok tiszta, nem porló ásványi alapra ragaszthatók, legmegfelelőbb a cementvakolat. A munka első lépése a homlokzat pontos beszintezése és a burkolatkiosztás átgondolása. Ajánlatos a nyílások feletti álló lapsoroktól, valamint a falsarkoktól és a nyílászárók menti élektől indítani a kiosztást. A nem egész méretű lapokat mezőközépen kell beépíteni.

A lapokat feltétlenül jó minőségű flexibilis burkolatragasztóval, hagyományos hidegburkoló technológiával kell felragasztani. A vezető sorok között zsinór mentén ragasztva lehet a legegyenletesebb felületi képet elérni.

A fugázáshoz klinkerhabarcs a legalkalmasabb, amely földnedvesre keverve fugázóvassal könnyen bedolgozható, a lapok felületét nem szennyezi össze. Durva szemcseösszetétele miatt sokkal jobban illik a klinkerhez, mint a csempefugázók. Ha mélyített fugát szeretnénk látni, akkor a vastagabb (17-18 mm-es) lapokkal kell dolgozni. Ez ad lehetőséget a Magyarországon kedvelt rusztikusabb téglaburkolat kialakításához.

Lépésről lépésre

klinker dísztégla

1. A burkolatragasztót fogazott spaklival vigyük föl.

2. A lapok mindenképpen legyenek vízszintben. Ehhez érdemes a felrakáskor sorvezető zsinórt használni.

3. A földnedvesre kevert klinkerhabarcsot fugázóvassal könnyen fölhordhatjuk.

4. Ha mélyített fugát szeretnénk, akkor vastagabb lapokra van szükség.

5. A habarcs durva szemcseösszetétele miatt jól illik a klinkerhez.

6. A burkolólapból sarokelemeket is gyártanak, így a fal élén is egésztégla hatást tudunk elérni.

Természetesen nemcsak házfalat, hanem pl. kerítést is burkolhatunk a klinker lapokkal.

Az ívelt elemek sem jelentenek akadályt a burkolással szemben.

A lapok forgalmazója: www.poth.hu
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
A természet lehelete - díszkő a nappaliban
A díszkő gyönyörű, és nem is nehéz falat burkolni vele. Néhány egyszerű ötlettel és minimális befektetéssel a leghétköznapibb lakást is egyedi, szép otthonná tehetjük. Ez az új társasházi lakás a közlekedő falának díszkővel való borítása után vált igazán szerethetővé.


Ötletek
Ajtó a falon
Csángóföldön járva kapták ezt a bontásból származó ajtót Curcubet Gábrielék (Székelyudvarhely).


Otthon-bútor
Szobasmink pihekönnyű díszlécekkel
Mind jobban terjednek hazánkban is a polisztirolból és poliuretánból készített díszlécek és rozetták, vagyis – köznyelven – hungarocell díszítőelemek. Elvégre a lakás szinte bármely pontját feldobhatjuk velük, felhelyezésük könnyű és egyszerű, és áruk is elérhető.


Ötletek
Parafa falburkolat bordűrrel
Egy kis ötletességgel széppé is tehetjük a falat hőszigetelő réteget.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság