hirdetésJól tömített ablakok

Szerszám-anyag

Jól tömített ablakok

Nem szeretnénk az utcát fűteni, de éppen nem a nyílászárók cseréjére szántuk a rendelkezésünkre álló keretet? Nem gond, filléres megoldásokkal is javíthatunk ablakaink szigetelésén.

Ablakaink és a bejárati ajtó esetében is egyszerű a képlet. Nincs más dolgunk, mint ellenőrizni, hogy a széleinél van-e rés, átfúj-e rajta szél. Vizezzük be ujjainkat és húzzuk végig az ablakkeret szélén vagy az ajtó peremén. Vizes kézzel biztosan érezni fogjuk, ha valahol behúz a hideg levegő. Az egyik legfőbb problémát tehát fel is fedtük.

Lehet más probléma is a szigetelés kapcsán. Régi ablakok esetén előfordulhat, hogy pára jelenik meg az ablakon. Sőt, olykor csepeg róla a víz.

A megoldás egyszerű és olcsó

Az ablakokon akkor csöpöghet a víz, ha nem zár, tömít megfelelően, és a beszökő hideg levegő folyamatosan hűti a belső üvegfelületet. A hideg üvegen pedig kicsapódik a pára. A megoldás a résszigetelés javítása; akár egyszerű réstömítő csíkkal, akár sokkal korszerűbb gumitömítésekkel. De van egy ennél is olcsóbb megoldás. A régebbi duplaüveges ablakok szétnyithatóak, így egy normál szivacs elhelyezésével egyszerű páraelszívót telepíthetünk az ablakba. Sokan nem hisznek benne, de érdemes kipróbálni – segíteni fog. Ez mellett persze ajánlott a már említett öntapadós ajtó-ablakszigetelő szalag cserélése, felrakása is. Persze ne hasonlítsuk a nyílászáró-cseréhez.

Lépésről lépésre

1. Szereljük szét régi ablakunkat. A hagyományos duplaüvegű fakeretes ablaknál – mint itt – ez két, kézzel is kitekerhető csavarral oldható meg.

2. Mérjük meg az ablakkereten belül, hogy mekkora szivacsra lesz szükségünk. Magassága ne legyen több 15-20 cm-nél, szélességét igazítsuk az ablakhoz.

3. Esetünkben 5 mm-es vastagságú szivacs kellett. A méretre vásárolt szivacson mérjük le előre és készítsük ki a deszkát, amit majd aláteszünk vágáskor.

4. Esetünkben a nappaliban végezzük a munkát. Figyeljünk arra, hogy ne sérüljön meg mondjuk a parketta munka közben.

5. Amennyiben jól dolgoztunk, tökéletesen illik az ablakba a levágott szivacsdarab. Csavarozzuk össze az ablakot. Ezzel a lépéssel készen is vagyunk.

6. Következik az öntapadó ablakszigetelő szalag felragasztása. Először is maradéktalanul kaparjuk le a régi szalagot a keretről.

7. Az öntapadós szalag működése roppant egyszerű. Leválasztjuk a felesleges hátlapot és már helyezhetjük is fel a szalagot a megtisztított és zsírtalanított ablakkeretre.

8. Felülről lefelé haladva ragasszuk fel a szalagot a keretre. Érdemes többször is átsimítani. Egy szivacsos teddy henger tökéletes erre a célra.

9. A szalagot a sarkoknál minden esetben vágjuk el és újra illesszük szorosan egymás mellé a jó szigetelés érdekében.

EZT IS Ajánljuk
Gép- és anyagújdonságok
Iskola rendhagyó homlokzatszigeteléssel
A fehér és szürke cementtel készült lapokból egy változatos, játékos, nehezen felejthető felület alakult ki.


Szerszám-anyag
Felújít, átalakít - energiát takarít meg
Szeretné csökkenteni energiaköltségeit, miközben otthona komfortfokozata, így értéke is emelkedik? Néhány korszerűsítési és felújítási tanácsot megfogadva, akár a felére csökkentheti fűtésszámláit. Minden lakástulajdonos élhet a felújítási lehetőségekkel.


Gép- és anyagújdonságok
A ház hőszigetelésével spórolunk is
Létezik egy termékcsoport, amellyel nemcsak spórolunk, hanem amelynek gyártási folyamata, de még megtérülése is valóban segíti környezetünk védelmét. Ez a szigetelés. Néhány szigetelőanyag 400-szor több energiát takarít meg, mint amennyi az előállításához szükséges!


Szerszám-anyag
Ma már elengedhetetlen a homlokzatok hőszigetelése
A környezetvédelmi szempontok, és a belső terekkel szembeni követelmények olyan épületek létrehozását igénylik, melyek kellemes lakókörnyezetet biztosítnak, és alacsony energia-felhasználást tesznek lehetővé. Az épületek értékét, élettartamát nagymértékben növeli a minőségi anyagokkal készített homlokzat.


Szerszám-anyag

Szigetelés 1×1


Gép- és anyagújdonságok

Védjük otthonunkat a meleg ellen!


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság