hirdetésJól tömített ablakok

Szerszám-anyag

Jól tömített ablakok

Nem szeretnénk az utcát fűteni, de éppen nem a nyílászárók cseréjére szántuk a rendelkezésünkre álló keretet? Nem gond, filléres megoldásokkal is javíthatunk ablakaink szigetelésén.

Ablakaink és a bejárati ajtó esetében is egyszerű a képlet. Nincs más dolgunk, mint ellenőrizni, hogy a széleinél van-e rés, átfúj-e rajta szél. Vizezzük be ujjainkat és húzzuk végig az ablakkeret szélén vagy az ajtó peremén. Vizes kézzel biztosan érezni fogjuk, ha valahol behúz a hideg levegő. Az egyik legfőbb problémát tehát fel is fedtük.

Lehet más probléma is a szigetelés kapcsán. Régi ablakok esetén előfordulhat, hogy pára jelenik meg az ablakon. Sőt, olykor csepeg róla a víz.

A megoldás egyszerű és olcsó

Az ablakokon akkor csöpöghet a víz, ha nem zár, tömít megfelelően, és a beszökő hideg levegő folyamatosan hűti a belső üvegfelületet. A hideg üvegen pedig kicsapódik a pára. A megoldás a résszigetelés javítása; akár egyszerű réstömítő csíkkal, akár sokkal korszerűbb gumitömítésekkel. De van egy ennél is olcsóbb megoldás. A régebbi duplaüveges ablakok szétnyithatóak, így egy normál szivacs elhelyezésével egyszerű páraelszívót telepíthetünk az ablakba. Sokan nem hisznek benne, de érdemes kipróbálni – segíteni fog. Ez mellett persze ajánlott a már említett öntapadós ajtó-ablakszigetelő szalag cserélése, felrakása is. Persze ne hasonlítsuk a nyílászáró-cseréhez.

Lépésről lépésre

1. Szereljük szét régi ablakunkat. A hagyományos duplaüvegű fakeretes ablaknál – mint itt – ez két, kézzel is kitekerhető csavarral oldható meg.

2. Mérjük meg az ablakkereten belül, hogy mekkora szivacsra lesz szükségünk. Magassága ne legyen több 15-20 cm-nél, szélességét igazítsuk az ablakhoz.

3. Esetünkben 5 mm-es vastagságú szivacs kellett. A méretre vásárolt szivacson mérjük le előre és készítsük ki a deszkát, amit majd aláteszünk vágáskor.

4. Esetünkben a nappaliban végezzük a munkát. Figyeljünk arra, hogy ne sérüljön meg mondjuk a parketta munka közben.

5. Amennyiben jól dolgoztunk, tökéletesen illik az ablakba a levágott szivacsdarab. Csavarozzuk össze az ablakot. Ezzel a lépéssel készen is vagyunk.

6. Következik az öntapadó ablakszigetelő szalag felragasztása. Először is maradéktalanul kaparjuk le a régi szalagot a keretről.

7. Az öntapadós szalag működése roppant egyszerű. Leválasztjuk a felesleges hátlapot és már helyezhetjük is fel a szalagot a megtisztított és zsírtalanított ablakkeretre.

8. Felülről lefelé haladva ragasszuk fel a szalagot a keretre. Érdemes többször is átsimítani. Egy szivacsos teddy henger tökéletes erre a célra.

9. A szalagot a sarkoknál minden esetben vágjuk el és újra illesszük szorosan egymás mellé a jó szigetelés érdekében.
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
5 alapelem, ami nélkül nincs jó hőszigetelés
A kora őszi időszak a legalkalmasabb arra, hogy falaink hőszigetelésével felkészítsük otthonunkat a tél beköszöntére. Fontos, hogy a munkálatok megkezdéséhez olyan időszakot válasszunk, amikor a hőmérséklet stabilan +5 és +25 ºC között van, ám elkerül bennünket a tűző nap, a heves eső és az orkán erejű szél is. Az újHÁZ Centrum minőségi saját márkás hőszigetelő rendszerén keresztül mutatjuk meg, melyek azok az alapelemek, amik elengedhetetlenek otthonunk hőszigeteléséhez.


Szerszám-anyag
Szigetelés 1×1
A szigetelés nagyon fontos minden ház, lakás életében. Érdemes erre több figyelmet szentelnünk, mert a kezdeti többlet költségek később megtérülnek kamatostul. A tetőre, pincére és nyílászáróinkra kell külön figyelmet fordítanunk. Ne nagyoljuk el!


Otthon-bútor
Pinceszigetelés egyszerűen
Elege van abból, hogy pincéje gyakorlatilag használhatatlan az állandó beázás miatt? Nyirkosak, nedvesek a falak, lemállik a vakolat, repedések jelentek meg?


Ötletek
Beépített ablakmélyedés
Kis lakásban érdemes kihasználni az ablakok alatti beugrókat is. Ez az ablakmélyedés 25 cm mély, így kézenfekvő volt, hogy készen kapható fenyőpolcokból legyen a szekrény. Az ajtók szintén fenyőből készültek.


Kert-balkon

Kőablak a falon


Gép- és anyagújdonságok

A jövő hőszigetelése


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

hirdetés
ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság