30+1 tipp festés-mázoláshoz

Szerszám-anyag

30+1 tipp festés-mázoláshoz

Idővel minden otthonban elkerülhetetlenné válik a festés. Itt van egy csomó hasznos tipp és tanács a tökéletes munkavégzéshez.

Hacsak nem az a szívünk csücske, nyugodtan felejtsük el a fehéret, merjünk színekkel dolgozni. A megfelelő színű termékek kiválasztásával és kombinálásával mindenki megalkothatja az egyéniségéhez, és az adott helyiség, épület adottságaihoz, stílusához illő hangulato(ka)t. Olyan helyiségben, ahol csodálatos oldalvilágítás esik be az ablakon, könnyű játszani a különböző fényfokozatú felületekkel. A különböző fényeket használva, irányítva a festett felületek életre kelnek. Jó alternatívát nyújt, ha ellentétes tulajdonságokat állítunk egymással szembe: lágy- kemény, hideg-meleg, fényes-matt.

blank-4010906_960_720.jpg

Első lépésként vizsgáljuk meg a festendő felületet: milyen állapotban van, mivel volt utoljára festve, esetleg tapétázva.

Festés előtt lehetőleg teljesen ürítsük ki a helységet, így nem kell órákat töltenünk a takarítással.

A padlóra fektessünk úgynevezett létrázható fóliát – tehát amit a létra nem lyukaszt át –, máshova jó a legvékonyabb takarófólia is.

Mielőtt a villamos szerelvényeket leszerelnénk, ne felejtsünk el áramtalanítani őket! A csupasz vezetékek végeit pedig mindenképpen szigeteljük le.

A nyílászárók széleit érdemes könnyen lehúzható öntapadó papírcsíkkal leragasztani, amelyet a festés után egy mozdulattal eltávolíthatunk.

A szögeket harapófogóval, a tipliket lapos vagy kombináltfogóval, lehetőleg egyetlen rántással húzzuk ki. Fontosabb lyukakban hagyjunk gyufaszálat (a helyén hagyott csavar vagy szög szétszedi az ecsetet, hengert).

Egy meszelőkefe segítségével, sima vízzel mossuk át a falat. Ez eltávolítja a port és feltárja a nedvesség hatására megjelenő hibákat.

Kaparjuk át a felhólyagosodott részeket, távolítsuk el a pergő festéket. Sajnos, ha a régi festékréteg túl vastag, akkor az egészet le kell kaparnunk, különben el fog válni a faltól.

A festék felhordása előtt mindig olvassuk el a gyártó hígításra és felkeverésre vonatkozó utasításait.

A legtöbb festéket alaposan fel kell keverni még akkor is, ha teljesen homogénnek tűnik, ellenkező esetben komoly meglepetések érhetnek bennünket a száradás során.

Ha ecsettel festünk, kicsit hígabb, míg ha hengerezni akarunk, sűrűbb festékre lesz szükségünk.

Figyeljünk arra, nehogy túlhígítsuk a festéket, mert nem fog megfelelően takarni és kellemetlenül csöpögni fog.

Ha jól választjuk ki a festésnél, mázolásnál az ecset vagy henger méretét, sok fáradtságtól kíméljük meg magunkat (nagy felület esetén a kisebb henger nemcsak dupla munkaidőt, de a gyakoribb merítés miatt akár egyharmadával több festék felhasználását is maga után vonhatja).

Új vagy rossz minőségű falnál használjunk mélyalapozót, hogy a festékanyag jól beszívódjon a fal pórusaiba és kiegyenlítse a hibákat.

Lendületesen, V alakban vigyük fel a falra a festéket, egyenletesen oszlassuk el, majd függőleges mozdulatokkal fejezzük be a festést.

Lehetőleg két rétegben vigyük fel az anyagot, s a két festés között hagyjuk valamelyest megszáradni a felületet, így ugyanis jobban láthatóvá válnak a hibák is.

Sohase fessünk vastagon. Egy-egy részt vagy oldalt lehetőleg készre fessünk, különben csíkos marad a fal.

Ha egy egész helyiséget akarunk újrafesteni, kezdjük a mennyezettel, majd folytassuk a falakkal, s a mázolással fejezzük be a munkát.

A mennyezet festésénél – különösen, ha ecsettel festünk – a két réteget egymásra merőlegesen kenjük, úgy, hogy az utolsó réteg „száliránya” az ablak, a fény felé mutasson.

 

painting-1744953_960_720.jpg

Minden új (és drága) ecsetnek „hullik a szőre.” Festés előtt nyissuk szét, borzoljuk át a szálakat.

A festőhenger használatakor a sarkokat előzetesen kenjük ki ecsettel, mivel ezek a hengerrel nem érhetők el tökéletesen.

Festés után helyezzük a festőhengert vagy az ecsetet műanyag dobozba és zárjuk le, hogy következő nap is használni tudjuk.

Az ecsetet a festés befejezése után a megfelelő oldószerrel alaposan mossuk ki, különben a rászáradó festék használhatatlanná teszi.

A kimosott ecsetet nyomkodva töröljük meg, és utána felakasztva szárítsuk, hogy a szőre ne görbüljön meg.

Ha marad festék vagy lakk a dobozban, tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. A kinyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.

Bármilyen évszakban festünk, mindig nyissunk ablakot – de csak a munka végén –, mert azzal elősegítjük a festék száradását. (Télen is, úgy, hogy közben fűtünk.)

Ha lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Ha nem mindegy, hogy ez milyen, akkor előbb egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.

A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, az egyenletes felület kialakítása érdekében.

Vigyük a folyékony vagy tűzveszélyes hulladékot a veszélyes anyaggyűjtő helyre. Az üres vagy száraz kannák is újrahasznosíthatók.

Szórópisztollyal csak nagy felületeket érdemes festeni – ehhez nem árt jártasság. A készülékek tisztítása időigényes.

+1 TIPP: A mesterek dörzspapíron többször lehúzzák az ecsetet, hogy a szőrök vége megfelelően legömbölyödjön, így szebben lehet dolgozni vele.

 

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Hírek
Baktériumok ellen falfestékkel? 5 meglepő tény a tisztasági festésről!
Egy frissen festett falfelületre már csak ránézni is öröm, sőt, egyenesen megnyugtató érzés, ugyanakkor a tisztasági festés esetében jóval többről van szó.


Ötletek
Az éjjeliszekrények új élete
Vidéki nyaralóból megmentett két éjjeliszekrényt újított fel stílusosan Németh Károly Zalaegerszegen.


Ötletek
Forgóasztal felújítva
Keresztmamája hagyatékában találta ezt az asztalt Balogh Mariann Budapesten. Nagyon megtetszett neki, kidobni, elajándékozni nem akarta, hanem azonnal nekilátott felújítani.


Ötletek
Kreatív fürdőkiegészítők
Ajándékba készítette ezt a szappanadagolót és törölközőtartót Weiss Pamela Dunakeszin.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság