30+1 tipp festés-mázoláshoz

Szerszám-anyag

30+1 tipp festés-mázoláshoz

Idővel minden otthonban elkerülhetetlenné válik a festés. Itt van egy csomó hasznos tipp és tanács a tökéletes munkavégzéshez.

Hacsak nem az a szívünk csücske, nyugodtan felejtsük el a fehéret, merjünk színekkel dolgozni. A megfelelő színű termékek kiválasztásával és kombinálásával mindenki megalkothatja az egyéniségéhez, és az adott helyiség, épület adottságaihoz, stílusához illő hangulato(ka)t. Olyan helyiségben, ahol csodálatos oldalvilágítás esik be az ablakon, könnyű játszani a különböző fényfokozatú felületekkel. A különböző fényeket használva, irányítva a festett felületek életre kelnek. Jó alternatívát nyújt, ha ellentétes tulajdonságokat állítunk egymással szembe: lágy- kemény, hideg-meleg, fényes-matt.

blank-4010906_960_720.jpg

Első lépésként vizsgáljuk meg a festendő felületet: milyen állapotban van, mivel volt utoljára festve, esetleg tapétázva.

Festés előtt lehetőleg teljesen ürítsük ki a helységet, így nem kell órákat töltenünk a takarítással.

A padlóra fektessünk úgynevezett létrázható fóliát – tehát amit a létra nem lyukaszt át –, máshova jó a legvékonyabb takarófólia is.

Mielőtt a villamos szerelvényeket leszerelnénk, ne felejtsünk el áramtalanítani őket! A csupasz vezetékek végeit pedig mindenképpen szigeteljük le.

A nyílászárók széleit érdemes könnyen lehúzható öntapadó papírcsíkkal leragasztani, amelyet a festés után egy mozdulattal eltávolíthatunk.

A szögeket harapófogóval, a tipliket lapos vagy kombináltfogóval, lehetőleg egyetlen rántással húzzuk ki. Fontosabb lyukakban hagyjunk gyufaszálat (a helyén hagyott csavar vagy szög szétszedi az ecsetet, hengert).

Egy meszelőkefe segítségével, sima vízzel mossuk át a falat. Ez eltávolítja a port és feltárja a nedvesség hatására megjelenő hibákat.

Kaparjuk át a felhólyagosodott részeket, távolítsuk el a pergő festéket. Sajnos, ha a régi festékréteg túl vastag, akkor az egészet le kell kaparnunk, különben el fog válni a faltól.

A festék felhordása előtt mindig olvassuk el a gyártó hígításra és felkeverésre vonatkozó utasításait.

A legtöbb festéket alaposan fel kell keverni még akkor is, ha teljesen homogénnek tűnik, ellenkező esetben komoly meglepetések érhetnek bennünket a száradás során.

Ha ecsettel festünk, kicsit hígabb, míg ha hengerezni akarunk, sűrűbb festékre lesz szükségünk.

Figyeljünk arra, nehogy túlhígítsuk a festéket, mert nem fog megfelelően takarni és kellemetlenül csöpögni fog.

Ha jól választjuk ki a festésnél, mázolásnál az ecset vagy henger méretét, sok fáradtságtól kíméljük meg magunkat (nagy felület esetén a kisebb henger nemcsak dupla munkaidőt, de a gyakoribb merítés miatt akár egyharmadával több festék felhasználását is maga után vonhatja).

Új vagy rossz minőségű falnál használjunk mélyalapozót, hogy a festékanyag jól beszívódjon a fal pórusaiba és kiegyenlítse a hibákat.

Lendületesen, V alakban vigyük fel a falra a festéket, egyenletesen oszlassuk el, majd függőleges mozdulatokkal fejezzük be a festést.

Lehetőleg két rétegben vigyük fel az anyagot, s a két festés között hagyjuk valamelyest megszáradni a felületet, így ugyanis jobban láthatóvá válnak a hibák is.

Sohase fessünk vastagon. Egy-egy részt vagy oldalt lehetőleg készre fessünk, különben csíkos marad a fal.

Ha egy egész helyiséget akarunk újrafesteni, kezdjük a mennyezettel, majd folytassuk a falakkal, s a mázolással fejezzük be a munkát.

A mennyezet festésénél – különösen, ha ecsettel festünk – a két réteget egymásra merőlegesen kenjük, úgy, hogy az utolsó réteg „száliránya” az ablak, a fény felé mutasson.

Minden új (és drága) ecsetnek „hullik a szőre.” Festés előtt nyissuk szét, borzoljuk át a szálakat.

A festőhenger használatakor a sarkokat előzetesen kenjük ki ecsettel, mivel ezek a hengerrel nem érhetők el tökéletesen.

Festés után helyezzük a festőhengert vagy az ecsetet műanyag dobozba és zárjuk le, hogy következő nap is használni tudjuk.

Az ecsetet a festés befejezése után a megfelelő oldószerrel alaposan mossuk ki, különben a rászáradó festék használhatatlanná teszi.

A kimosott ecsetet nyomkodva töröljük meg, és utána felakasztva szárítsuk, hogy a szőre ne görbüljön meg.

Ha marad festék vagy lakk a dobozban, tegyük a tetőt vissza és szorosan zárjuk le. A kinyitás vagy színezés után a termékek szavatossági ideje lerövidülhet.

Bármilyen évszakban festünk, mindig nyissunk ablakot – de csak a munka végén –, mert azzal elősegítjük a festék száradását. (Télen is, úgy, hogy közben fűtünk.)

Ha lazúrral kezeljük a fát, a végső szín függ a fa fajtájától, keménységétől, eredeti színétől és a korábbi kezelések számától. Ha nem mindegy, hogy ez milyen, akkor előbb egy kisebb felületen végezzünk próbafestést.

A lazúrt mindig folyamatosan, a száliránynak megfelelően vigyük fel, az egyenletes felület kialakítása érdekében.

Vigyük a folyékony vagy tűzveszélyes hulladékot a veszélyes anyaggyűjtő helyre. Az üres vagy száraz kannák is újrahasznosíthatók.

Szórópisztollyal csak nagy felületeket érdemes festeni – ehhez nem árt jártasság. A készülékek tisztítása időigényes.

+1 TIPP: A mesterek dörzspapíron többször lehúzzák az ecsetet, hogy a szőrök vége megfelelően legömbölyödjön, így szebben lehet dolgozni vele.

EZT IS Ajánljuk
Gyerkőc
Mesevilág a lánykaszobában
Kislányának szerette volna széppé varázsolni a gyerekszobát Barták Andrea Budapesten.


Szerszám-anyag
Lakásfestés egyedül
Számos élethelyzetben érezheted úgy, hogy egyedül kell megoldanod a hétköznapi problémákat, ha éppen nincs akire rábízd a tennivalókat. Itt az ideje, hogy fejben átállj, és élvezd az önállóság lehetőségét. 


Otthon-bútor
Keleties hangulatban
Korszerű festékekkel, különféle mintákkal nagyon dekoratív mintázatokat készíthetünk. Mivel a kreatív módszerekkel mintázott falfelületek elég munkaigényesek, esetenként érdemes a felületek nagyságát csökkenteni. Csak egy falfelületet készítsünk mintázottan!


Szerszám-anyag
Lakásfelújítás télen? Semmi sem lehetetlen
Téved, aki azt hiszi, hogy otthonunk felújításába csupán a tavasztól őszig tartó időszakban vághatunk bele. Ha belső átalakításra adnánk a fejünket, számos olyan feladat van, amit a tél időszakban is elvégezhetünk, ráadásul a fő építkezési szezonon kívül még jelentős árengedményekre is számíthatunk – mondják az újHÁZ Centrum szakértői, akik összegyűjtötték azokat a munkálatokat, amelyeket a hónapokban is elvégez(tet)hetünk.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság