Térnagyító átlós burkolás beltérben

Szerszám-anyag

Térnagyító átlós burkolás beltérben

A fürdőt, előszobát, konyhát érdemes masszív, strapabíró járólapokkal burkolni, mert víz- és időtállóak, no meg sokkal jobban bírják az igénybevételt, mint mondjuk a linóleum. Ha pedig átlósan rakjuk le őket, optikailag nagyíthatjuk is az ilyen helyiségekben szokásos kis alapterületet.

Az igényes, stílusos burkolat kiválasztása, megtervezése nem könnyű döntés és feladat. Milyen stílusú legyen a helyiség? Milyen legyen a burkolólapok színösszeállítása? Milyen mintázattal rakjuk le a különböző színű lapokat? Legyenek dekorációs megoldások, díszítések? Pontosan mekkora mennyiséget kell vásárolnunk a kiválasztott lapokból?

Átlósan rakva növeli a teret

A legtöbben nagyon odafigyelnek, hogy ízlésük szerinti színeket vásároljanak, de a lerakás módját is megéri végiggondolni. Ha kisebb a helyiség, akkor rakjuk diagonál (leánykori magyar nevén: átlós) módon, mert az optikailag nagyítja a teret, így a kisebb fürdőkben, konyhákban – és gyakorlatilag minden előszobában – nagyon is érdemes alkalmazni. Fontos, hogy legalább három sornyi egész (nem vágott) csempelap elférjen egymás mellett átlósan rakva, mert az már jól mutat a helységben, és valóban térnövelő hatása lesz.

Sok a sitt

A diagonál stílus legfőbb hátránya, hogy rengeteg felesleg és törmelék keletkezik, de ez ellen nem tudunk tenni. Ez abból adódik, hogy a minta széleire fél darabokat kell beillesztenünk, viszont biztos, hogy különlegesebb lesz tőle a helységünk.

Lépésről lépésre

1. A régi burkolat felszedésekor megsérült az aljzat, ezért aljzatkiegyenlítőt használtunk. Vízzel hígítva keverjük be, de ne legyen túl híg.

 

2. A fogazott glettvas sima felével egyengessük el az aljzatkiegyenlítőt. Segít a gravitáció is: amerre lejt a padló, úgyis arra folyik.

 

3. A kiegyenlítő anyagot egy napig hagynunk kell száradni, de azért utána, száraz állapotában is még egyszer ellenőrizzük vízmértékkel.

 

4. Mivel a lapokat diagonál stílusban rakjuk le, jelöljük meg a helyiség falainak közepét, majd egy zsinór mentén rajzoljuk be az átlókat.

 

5. A vonalak segítségével helyezzük le az első három lapot. Ekkor már szemre is látjuk, hogyan fog mutatni a rombuszminta.

 

6. A leggondosabb aljzatkiegyenlítés ellenére is akadhat olyan padlórész, amelyik nincs vízszintben. Arra kenjünk vékony réteg ragasztót.


7. A fogas glettvassal kenjük meg a járólap hátoldalát. 

 

8. A járólapot illesszük a helyére. A levegőbuborékok eltávolítása érdekében ütögessük is meg gumikalapáccsal vagy teli tenyérrel.

 

9. Ezután fugakeresztekkel stabilizáljuk a helyzetét. Minden oldalára tegyünk a műanyag kereszt-távtartókból.

 

9. Ismét vegyük elő a vízmértéket és nézzük meg, hogy pontosan szintben vannak-e a lapok. Több lappal is hasonlítsuk össze!

 

10. A minta széleire fél darabokat kell beillesztenünk. Vághatjuk hagyományos módon, de a modern, vizes vágó még precízebb lesz.

 

11. A kettévágott lapok darabjainak éleit le kell csiszolnunk. A legjobb, ha flexet használunk, így nem lesznek éles peremek a falak mentén.

Kalkuláljon velünk!

Számolja ki velünk itt, hogy mekkora méretű járólapból hány lapra lesz szüksége, hogy felújítsa otthonát vagy a lakás valamelyik helyiségét. Persze kipróbálhatja többi kalkulátorunkat is...
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Mozaikkal díszített lépcsőkorlát
Az idei barkácsbajnokság kiírása adta meg a végső lökést, hogy elkészüljön ez a gyönyörű, hatalmas díszítőmunka. Olvasónk az emeletre vezető lépcső mellett végig mozaikcsempével díszítette a korlát mögötti falrészt. Nemcsak szép, de tisztán tartani is könnyebb...


Otthon-bútor
Csempézés alapfogásai
Az olvasói kéréseknek eleget téve áttekintjük a csempézés legfontosabb fogásait az alapozástól a fugázásig, bemutatva a legalkalmasabb, korszerű anyagokat és szerszámokat.


Gép- és anyagújdonságok
Kopásálló, dekoratív és egyedi
A Mapei legújabb fejlesztése egy modern műgyanta padló, amely lapburkolatként kiválóan alkalmas esztétikus burkolásra. A termékek sokoldalúsága biztosítja a speciális feladatokhoz történő alkalmazást, de a lakossági felhasználók számára is hasznos lehet.


Kert-balkon
Rugalmas burkolólapok
A hazai barkácsáruházak többségében egy ideje kaphatók az ütésvédő, rugalmas burkolatok. Jó látni, hogy egyre több játszótér és sportpálya lesz biztonságosabb és használata családi környezetben is elterjed. A játszóterek esetében már kötelező.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság