Hogyan óvjuk meg kőburkolatainkat?

Szerszám-anyag

Hogyan óvjuk meg kőburkolatainkat?

Épületeink, kerítéseink, lábazati szerkezeteink egyik legszebb díszítő eleme tud lenni egy szépen elkészített kőburkolat. A burkolatok megvásárlása és elkészítése is komoly anyagi teherrel jár, ezért fontos hogy minél hosszabb távon óvjuk meg állapotát a különböző környezeti behatásoktól.

Láthatatlan védelem a csapadék, kosz, fagy okozta károk ellen

Az évek múlásával a környezeti terhelés miatt a kövek elkoszolódhatnak és felületükön fagyási károk jelentkezhetnek, később ezek a hibák komoly esztétikai elváltozásokhoz vezethetnek, kijavításuk pedig sok pénzbe kerülhet. A köveken, főleg természetes köveken, ezek a jelenségek annál hamarabb jelentkeznek, minél nyitottabb az adott kőfajta szerkezete. A felületen lerakódott kosz az érkező csapadékkal a nyitott pólusokon keresztül a kő szerkezetébe hatol, majd ott lerakódik. Ezzel a folyamattal könnyen elváltozik a kő színe és akár néhány hónap alatt is elkoszolódhat, függően a környezeti terheléstől. A bejutó nedvesség nem csak a lekoszolódást segíti elő, hanem a téli időszakban a kő szerkezetét is roncsolja, mégpedig azzal, hogy a szerkezetbe érkezve 0 fok alatt megfagy, ennek következtében térfogata 10%-kal növekszik, és azokban a pórusokban, ahova bejutott, szétfeszíti a körülötte lévő szerkezetet. Ezt a jelenséget nagyban befolyásolja a szmog-, por- és szélterhelés, csapadék, környezeti fekvés, páratartalom, valamint a kő típusa által meghatározott szerkezet. A nyitott pórusú természetes mészkő, pl. a horvát vagy brazil mészkő, vágott tégla szerkezete miatt nagyobb veszélynek van kitéve, mint a műkő.

Hogyan óvjuk meg tartósan e felületek szépségét?

Lényeges, hogy a fent felsoroltaktól, vagyis a környezeti ártalmaktól tartsuk távol a felületeket – impregnáljuk őket. Mivel nem szeretnénk komolyabban megváltoztatni sem a megjelenést vagy struktúrát, sem a színt, ezért olyan kővédőszer alkalmazása javasolt, amelyet éppen erre a speciális feladatra fejlesztettek ki. Fontos, hogy a termékekben megfelelő mennyiségű és minőségű szilikon vegyület legyen megtalálható. A szilikon tartalmú termékek működésének köszönhetően a nedvesség a felületbe egyáltalán nem tud beszivárogni, nagy cseppekben összeállva távozik a kő felszínéről, továbbá ennek a vegyületnek köszönhetően a felület maga portaszítóvá válik. Ezért pl. egyes vízhígítású termékek jól alkalmazhatóak beltéri felületeken is. A szilikon termékekre általánosan jellemző, hogy UV sugárzás hatására roncsolódnak, szerkezetük felbomlik, és az impregnáló anyag minőségének megfelelően idővel eltűnnek a felületekről. Fontos, hogy az impregnáló termékek járó (kopásnak kitett) felületekre egyáltalán nem javasoltak. Ezért a felületek állagmegóvását a termék típusától függően 2-5 évente szükséges megismételni. Jó minőségű gyártmány esetében ez az idő inkább több mint, kevesebb.

A Mapei Kft. több mint egy évtizede foglalkozik természetes és műkövek impregnáló anyagainak fejlesztésével és gyártásával. Ez az időszak alatt a cég a kor kihívásainak megfelelően és a vegyipari fejlődésnek köszönhetően újabb és újabb termékeket kínált a piac számára.

Az egyik leghosszabb múlttal rendelkező termékünk az Antipluviol általános felhasználású impregnálószer.

Az Antipluviol W termékünk vízhígítású szilikon gyantát tartalmazó impregnálószer, amely meghagyja az alapfelület természetes színét. Kifejezetten ajánljuk pl. olyan felületekre, amelyek könnyen felveszik a nedvességet és jó beszívó hatással rendelkeznek. Ezt a terméket akár beltéri felhasználásra is javasoljuk, hiszen a felhasználás közben és a felhasználást követően sem érezhető szúrós oldószerszag. Az élettartama a felhasználástól függően maximum 3-4 év.

Az Antipluviol S termékünket kevésbé nedvszívó felületekre ajánljuk, amelyeknél az impregnálásra használandó termékek is nehezen tudnak beszivárogni a szerkezetbe, viszont az oldószeres hígításnak köszönhetően mélyebben tudnak bejutni a felületbe. Ilyen felületek pl. a műkő vagy a beton. Az Antipluviol S terméket használva a kövezet színe megélénkül, egyes esetekben picit el is sötétülhet, olyan benyomást keltve, mintha éppen megázott volna. A mélyen beszivárgott anyagnak köszönhetően ebben az esetben a termék tartóssága akár 4-5 év is lehet, mivel a szerkezetek mélyén az UV sugarak kevésbé érik el a szilikonvegyületet.

Hőszigetelné lábazatát és kőburkolattal szeretné ellátni? A tartós megoldásért forduljon bizalommal szaktanácsadónkhoz a 06-40-462-734-es számon vagy írjon a marketing@mapei.hu e-mail címre.

És az épület hosszú évekig szép marad!

További információt a termékről ittolvashat.

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Új burkolók
Fürdőszobánk minden reggel befolyásolja közérzetünket, vagyis azt, hogyan is indul a nap. Érezzük jól magunkat benne, formáljuk olyanná, hogy tükrözze személyiségünket! ? vallja a Zalakerámia Zrt. Akár a természet színeit idéző vagy visszafogottan elegáns, esetleg high-tech hatású, csillogó fürdőszobát szeretnénk, a cég legújabb, 20×40 cm-es, kiváló minőségű burkolólapjai ? a Matrix, Happy day, Sevilla és Fiorellino ? közt biztosan találunk megfelelőt.


Gép- és anyagújdonságok
Őserdő és tenger a tapétán
Egzotikus képzeletbeli utazásra csábít egy napokban útjára bocsátott tapétakollekció.


Otthon-bútor
Felújítási 1×1
Mitől függ, hogy tényleg olyan lesz, mint amilyet elképzelt, amilyet szeretne? Vajon melyek azok a tényezők, amik eldöntik egy készülő burkolatról, hogy az, mennyire lesz olyan, mint amilyet a megrendelő megálmodott? A Mapei segítségével bemutatjuk, hogy mire ajánlott odafigyelni!


Kert-balkon
Készítsd fel nyaralód az őszre
Már mindenki hazaért a pihenésből, a nyaralókat pedig a következő szezon kezdetéig csak elvétve látogatják tulajdonosaik, de ne feledd hogy egy kerttel mindig van tennivaló.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság