Szalagparketta lerakása egyszerűen

Szerszám-anyag

Szalagparketta lerakása egyszerűen

A belső burkolatok közül az egyik legelegánsabb a szalagparketta. Nem minden helyiségbe ajánlják azonban. Nézzük meg a csomagolásán, mekkora igénybevételt bír ki, és annak megfelelően döntsünk. Lerakása viszont roppant egyszerű: mér, vág, ragaszt, illeszt!

szalagparketta lerakása

1. A lerakás során előbb-utóbb darabolnunk kell a parkettát. Használjunk derékszöget, hogy pontosan tudjunk mérni. A faltól hagyjunk legalább egy, maximum két centiméter rést.

 

2. A stabil vágáshoz használjunk talpas körfűrészt; ha nincs, kézi körfűrésszel is dolgozhatunk. Csak figyeljünk oda a pontos vágásra a későbbi felesleges korrigálgatások elkerülése érdekében.

 

3. Az illesztéseknél – hacsak nem tervezzük később felszedni és máshová lerakni – használjunk faragasztót. Igaz, hogy pattintós a parketta, ezért ragasztó nélkül is lerakható, de tartósabb lesz, ha felviszünk rá egy vékony csík faragasztót.

 

4. A parketta nemcsak a hosszanti élein, hanem a két végén is nútféderes. A sor végén vágnunk kell egy lécből, ehhez vágás előtt pontosan mérjük le a kellő hosszúságot. A maradék darabbal kezdjük a következő sort.

5. A parkettát kalapáccsal ütögessük a helyére, egy puhafadarab közbeiktatásával, nehogy megsérüljön a nút. Ha nincs kéznél puhafa, gumikalapáccsal is hasonló eredményt érhetünk el.

 

6. Minden lakás falai mentén akadnak csövek, radiátorok és más tereptárgyak, amelyeket ki kell kerülnünk. A körfűrésszel vágjuk ki azt az alakzatot, amelyben pl. a csővezeték elfér.

7. A parketta lerakása után mérjük le, mekkora szegélyléc-szálakat tudunk lehelyezni. Sarkaikat gérben (azaz negyvenöt fokos szögben) kell levágnunk, hogy jól illeszkedjenek egymáshoz.

8. A szegélyeket a pontosság kedvéért érdemes illesztőfűrésszel vagy kézifűrészpadon levágnunk. Ott a szögbevágás is egyszerűbb. A szegélyt húszcentinként rögzítsük a padlóhoz szögekkel.

9. Amennyiben nem előre lelakkozott szegélylécet vettünk, most kell elvégeznünk a lakkozást, ami néhány percet vesz csak igénybe; viszont az a jó, ha több rétegben lakkozzuk le a léceket.

10. Az ajtóprofilt ugyanolyan módon kell leraknunk, mint a szegélyléceket. Mérjük le, vágjuk le a felesleges darabokat. A profil alján általában öntapadós ragasztószalag van, így könnyű lehelyezni.

11. Keressük meg a hézagokat. Ha nem tudjuk szegélyléccel elfedni őket, jöhet a műfa: használata egyszerű, csak a résbe kell nyomnunk, magától szétterül és száradás után csiszolható is.

12. Akadhat azonban olyan rés, amelybe mégiscsak kézzel kell bedolgoznunk a műfát. Ebben az esetben is vigyázzunk, hogy ne maradjon a parkettán: ami kicsordul, azt töröljük le.

És íme a végeredmény.

FONTOS!

A parkettázásnak olyan velejárói is vannak, amelyek nem feltétlenül jutnak eszünkbe azonnal. Ilyen például az, hogy az ajtószárnyak aljából le kell vágnunk valamennyit, ugyanis a parketta lerakásával megemelkedik a padló szintje.

ÖM-tipp

 Mit tegyünk, ha nem egyenes a fal? A megoldás egyszerű. A legszélső parkettalécre helyezzünk egy másikat, teljesen a széléhez igazítva. A tetejére tegyünk egy újabb szál parkettát, majd a középső darabra jelöljük be ceruzával a levágni kívánt darabot.

 szalagparketta lerakása

 A felesleget a jelölés mentén szálirányban vágjuk le körfűrésszel. Ez nem lesz olyan könnyű, pontosan, precízen kell végeznünk, különben a parketta elreped.  
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Bambuszparketta lerakása egyszerűen
A bambuszparketta minden helyiségnek egyedi megjelenést biztosít. Ennek ellenére lerakása könnyű és nem igényel komoly szakmai tudást. Az illesztés tökéletes: ellenáll a normál igénybevételnek anélkül, hogy a parkettaszálak elmozdulnának egymástól.


Otthon-bútor
A fa természetes felületkezelése
A lúgos és az azt követő szappanos kezelés a fa természetes karakterét leginkább megőrző felületkezelési mód. Minden fafelüten alkalmazható.


Otthon-bútor
Szalagparkettázás
A belső burkolatok közül az egyik legelegánsabb a szalagparketta. Nem minden helyiségbe ajánlják azonban. Nézzük meg a csomagolásán, mekkora igénybevételt bír ki, és annak megfelelően döntsünk, melyik helyiségbe rakunk le ilyet. Cikkünkben megmutatjuk a lerakás fortélyait!


Otthon-bútor
Tömörfa parketta és a laminált padló lerakása
A korszerű padlóburkoló elemek lerakásához egyre egyszerűbb módszereket dolgoznak ki. Ezek lehetővé teszik, hogy akár a teljesen kezdők is nekiláthatnak a munkának ? nekik nyújtunk segítséget összefoglalónkkal.


Gép- és anyagújdonságok

Nem kopik ? új, kopásálló parkettalakk
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság