hirdetésMiért ne spóroljunk a megfelelő alapozással

Szerszám-anyag

Miért ne spóroljunk a megfelelő alapozással

Hogyan akadályozható meg a beltéri falak penészesedése hosszú távon? Az energia-árak emelkedésével egyenes arányosságban növekszenek a hőszigetelési munkák is. Íme, ennek a három felújítási területnek a buktatói a Mapei tollából, vagyis mire figyeljünk oda!

 

Az épületekben nyílászárókat cserélnek, valamint a homlokzat hőszigetelése is megtörténik és gépészeti felújításokra is szükség lesz. Ennek a három munkának az eredménye a szobák fűtési energiájának növekedése, a szellőzés csökkenése, valamint a páratartalom emelkedése. Ez a három dolog együttesen tökéletes környezetet teremt penészesedés kialakulásához.
 
Penészesedett felületeknek rossz esztétikai, felületképzési, valamint egészségkárosító hatása van. A penészesedés könnyen észrevehető, hiszen a felületen feketés-zöldes foltok jelennek meg, majd később ezek a foltok nagy teleppé érnek össze. A felületképzésben nem csak esztétikai problémák jelentkezhetnek; a penészesedett felület környezetében savas kémhatás tapasztalható, amely folyamatos rongálódást, károsodást okoz a burkolatok festett felületei számára, nem beszélve a nedvesség visszatartó hatásról, amitől a felületeken repedések jelenhetnek meg. A penész mérgező, valamint allergiát kiváltó hatása szintén komoly problémát, vet fel, amely ellen fontos a védekezés.
 
A beltérben tapasztalható párás környezet, nem megfelelő (esetleg sérült hőszigetelés), hőhidas fal alapvető feltételeit teremti meg a gombásodás számára. Ehhez még szükséges az akár enyhén koszos falfelület, amely a penész megtelepedésének első lépése. Későbbiekben a penészgomba már képes tápanyagot (cellulóz származékokat) a falfelületből-festékből is kiválasztani, gyökerei igen mélyre benyúlnak az alapba. Az adott építészeti probléma mellett nagy gondolt jelenthet a falak szellőzésének teljes megakadályozása. Sokan ügyelnek arra, hogy megfelelő szilikát, vagy szilikon festéket válasszanak falfelületeikre, azonban a nem megfelelő alapozással elronthatják ezt.
 
Ne alapozzunk akril diszperziókkal!
Magyarországon szinte az összes beltéri festési munka esetén megtalálhatjuk az akril-diszperziókat. Biztos sokukkal előfordult, hogy a magasabb árfekvés, és a foltosodás elkerülése végett alapozásnak diszperziós falfestéket választottak, valami olcsót, valami könnyen beszerezhetőt, amivel át lehet kenni a falat első rétegben. Sok esetben maguk a festők javasolják ezt a teljesen hibás megoldást! Akril festékek használatával igaz, hogy megfelelő, kisebb nedvszívással rendelkező alapot kapunk, azonban ezzel a falfelületünket szinte „befóliázzuk”, megakadályozva a páraáteresztést, és a fal minimális szellőzését is. Ez után már hiába kenjük fel a szilikon festéket, teljes hatását nem fogja kifejteni, szellőzni nem fog a felületünk, könnyen táptalajjá válhat a penészgombák számára.
 
Mit javasolunk felújítások, festési munkák elkezdése előtt?
A Mapei Silancolor Plus rendszere tartalmazza azt a szilikon alapozót, amire problémás helyeken szükségünk lehet. Ez az alapozó meghagyja a fal szellőzését, valamint mohásodást és penészedést-gátló adalékot tartalmaz. Ez az alapozó új vakolatok, beltéri glettelések esetén tökéletes megoldást fog nyújtani, vizes akril diszperzió alkalmazása nélkül, majd a Silancolor Pittura festékkel új színt varázsolhatunk falainkra.
 
Már fertőzött felületek esetén Silancolor Cleaner Plus lemosó folyadékot szükséges alkalmazni néhány alkalommal, a fertőzés komolysága tekintetében, következő rétegekben a tisztítóanyag lemosása nélkül a Silancolor Plus Primert, és Silancolor Pittura festéket ajánljuk.
Az így elkészített falfelület sokkal kevésbé engedi át a nedvességet, kevésbé hajlamos szennyeződésre, jobb szellőzést, és nagyobb kémiai ellenállást biztosít a beltéri, de akár a kültéri falfelület számára is.

(Forrás: mapei.hu)

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Szigetelés habszalaggal
A tél közeledtével egyre fontosabb lesz a lakás vagy ház szigetelése. Milyen állapotban vannak a nyílászárók? Cserélni kell, vagy felújítani? Ha nem tudod lecserélni, akkor is van néhány lehetőségünk, hogy kizárd a hideget.


Gép- és anyagújdonságok
Hanno Penészölő folyadék
A téli időszak leggyakoribb problémája a falak penészedése, gombásodása. A penészmentes otthon mindannyiunk igénye. 


Gép- és anyagújdonságok
Iskola rendhagyó homlokzatszigeteléssel
A fehér és szürke cementtel készült lapokból egy változatos, játékos, nehezen felejthető felület alakult ki.


Szerszám-anyag
Hőszigetelés újságpapírból
Az újrahasznosított papírból gyártott hőszigetelők ugyanolyan jó szigetelő tulajdonságokkal bírnak, mint a táblában vagy paplan formában kapható anyagok.


Gép- és anyagújdonságok

Intelligens otthon okostéglákkal
Gép- és anyagújdonságok

A káva hőszigetelése
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság