Apró tippek, nagy megtakarítás

Szerszám-anyag

Apró tippek, nagy megtakarítás

A nagy hidegek közeledtével előre szívjuk a fogunkat a magas számlák miatt. Tippjeinkkel a költségeket jócskán csökkenthetjük. A spórolás azonban nem jelenti azt, hogy jeges szobában kell vacognunk, mindössze némi odafigyelésre van szükség. 33 tipp, ötlet télire!

 

 1. Tartsuk tisztán a fűtőtestet, radiátort, konvektort. A por és más szennyeződés ugyanis leszigeteli a hőt! Nem megfelelő tisztasági állapotban nem tud optimálisan működni a rendszer.
 2. Ne zárjuk körül bútorokkal a radiátorokat, ezek ugyanis akadályozzák a hő szabad áramlását.
 3. A függöny se lógjon rá a fűtőtestre, különben a szoba helyett az ablak felé tereli a hőt.
 4. Amennyiben a fűtőtest nem egyenletesen melegít, légteleníteni kell. A légtelenítő csapot, csavart a fűtőtest felső részén keressük.
 5. Kisebb helyiségeknél elgondolkozhatunk a gázkonvektoros és hősugárzós fűtésmód közötti választásról. Havi 5-6 ezer forintot is megtakaríthatunk elektromos fűtéssel.
 6. A központi fűtéses vagy cirkós lakásokban a központi kazántermosztát mellett érdemes minden helyiségben a fűtőtestek elzárószelepét termosztatikusra cserélni, így helyiségenként külön-külön is szabályozhatjuk a hőmérsékletet.
 7. Ellenőrizzük a kazán szigetelését. A régi típusoknál – amelyeknek a hőszigetelése amúgy sok kívánnivalót hagy maga után – gyakran előforduló probléma, hogy a tűztér rosszul tömített, ezek a hibák megfelelő szigetelőanyagokkal javíthatók.
 8. Még a tél beállta előtt ellenőriztessük a fűtésrendszert szakemberrel, a kisebb ráfordítással sok nagyobb problémát is kiküszöbölhetünk.
 9. Ideális az olyan fűtési rendszer, amely a hőt alulról fölfelé osztja el.
 10. Az alumíniumréteggel ellátott hőtükör fóliát a radiátor mögé kell helyezni, az így visszaveri a hőt, és nem a falfelületet fűtjük feleslegesen.
 11. Használjunk Heat Mirrort, azaz hőtükröt az ablakokon is. Nyáron csak a fény jön be az ablakon, a meleg nem. Ugyanez télen is így van, csak fordítva: a hideg marad kinn.
 12. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó megoldás, és általában saját kezűleg is elvégezhető. Érdemesebb szilikon alapú, tartós és rugalmas anyagokat választani, amelyek 10-12 éven át is kitartanak. Például Akril Szilikon tömítővel a kisebb réseket a nyílászáróknál lehet orvosolni ideig, óráig. Kép: akril.jpg
 13. Érdemes az ablakok alsó vonalába hosszúkás szigetelőpárnákat tenni – még a legjobban záró ablakoknál is megéri.
 14. Éjszakára húzzuk le a redőnyt, zárjuk be a zsalugátert. Ezek ugyanis a hideget és a huzatot is visszatartják, ezáltal megakadályozzák a meleg kiszökését.
 15. Léteznek már úgynevezett szigetelő redőnyök is. A legjobb hőmegtartó tulajdonsággal az alumínium redőnyök rendelkeznek – különösen, ha purhabbal vannak bélelve. Kép: redony.jpg
 16. Érdemes a lakás helyes páratartalmára is odafigyelni, hiszen az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük, ha elég párás a levegő.
 17. Szellőztessünk naponta többször, rövid ideig. Ne csak résnyire nyissuk, hanem tárjuk ki az ablakokat, így a levegő hamar kicserélődik, miközben nem hűl ki a lakás.
 18. Amikor viszont kisüt a nap, érdemes azonnal széthúzni a függönyöket, hogy benapoztassuk a helyiségeket.
 19. Csak ott fűtsünk, ahol tartózkodunk.
 20. A fűtetlen helyiségek ajtaja mindig legyen csukva, mert elnyeli a fűtött szobából a meleget.
 21. Öltözzünk egy kicsivel rétegesebben, pulóverrel a testünkön máris egy fokkal lejjebb csavarhatjuk a fűtést, ezzel körülbelül 5-6 százalék energiát spórolunk. A vékony helyett vastagabb zokni is számít.
 22. A melegvíz-felhasználás csökkentését segítik a különböző víztakarékos szerelvények, berendezések. A termosztatikus csap- és zuhanyteleppel pontosan beállítható a vízhőmérséklet, függetlenül a víznyomás változásától.
 23. A kádban fürdés helyett válasszuk a rövidebb zuhanyozást, ami jóval kevesebb melegvizet igényel, mintha kádban fürödnénk.
 24. Lehetőleg ne folyóvízben mosogassunk, fürödjünk, mossunk fogat, borotválkozzunk.
 25. A mosogatógépet mindig rakjuk tele, teljes töltetű, lehetőleg kímélő programon használjuk.
 26. Tervezéskor célszerű ügyelni arra, hogy a bojler a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez, így kisebb lesz a hőveszteség.
 27. A tárolótartály és a csővezeték megfelelően legyenek szigetelve a hőveszteség csökkentése érdekében.
 28. A hőtárolós bojler termosztátját 40 Celsius-fokra érdemes beállítani. Magasabb hőmérsékleten ugyanis a hőveszteség is nagyobb és a vízkőképződés is gyorsabb.
 29. Egy milliméter vastag vízkő akár 10 százalékkal növelheti az energiafelhasználást, ezért érdemes évente szakemberrel kitisztíttatni a fűtőszálat!
 30. Gyűjtsük az esővizet, ugyanis az lágy víz. A fűtési rendszered feltöltéséhez is használhatjuk.
 31. Nagyon hideg napok esetén soha ne vegyük le teljesen a fűtést, mert a kihűlt szobát drágább visszafűteni.
 32. A lakás helységeinek javasolt, ideális hőmérséklete:
Nappali
20-22 Celsius fok
Hálószoba
15-18 Celsius fok
Gyerekszoba
20 Celsius fok
Fürdőszoba
23 Celsius fok
Konyha
16-18 Celsius fok
Folyosó
15 Celsius fok
 1. Arra is érdemes odafigyelni, hogy éjjel nem kell akkora hőmérséklet – például a nappaliban és dolgozószobában nappal 20-22 Celsius fok a megfelelő, éjszaka azonban 18 fok körüli hőmérséklet is elég.

 
hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Otthon-bútor
Kandallóalátét saját kezűleg, gyorsan
A magas gázár miatt – sokakhoz hasonlóan – a Tomajmonostorán lakó Juhász Lajosné és családja is beszerzett egy kandallót. Mivel azonban a szobában, ahová szánták, padlószőnyeg volt, alátét is kellett. Körülnéztek az áruházakban, de olyat, amely tetszett volna, nem találtak.


Gép- és anyagújdonságok
Ősszel is pörög a klímapiac
Meglepő módon hetekkel a kánikula után, az átlagosnál hidegebb őszi hetekben is élénk lakossági érdeklődés mutatkozik a klímaberendezések iránt – tapasztalta a Panasonic Heating&Cooling üzletága Magyarországon.


Gép- és anyagújdonságok
Élet a radiátoron túl
Az egyre modernebb technikáknak köszönhetően már nem csak radiátorral fűthetünk, hanem választhatunk személyre szabott, hangulatunkhoz és stílusunkhoz illő alternatív megoldásokat.


Otthon-bútor
Párás az ablak? Javítsd ki!
Akár 20 százalékkal növelheti otthonunk fűtési igényét a túl magas beltéri páratartalom. Azért van megoldás.


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság