Felújít, átalakít - energiát takarít meg

Szerszám-anyag

Felújít, átalakít - energiát takarít meg

Szeretné csökkenteni energiaköltségeit, miközben otthona komfortfokozata, így értéke is emelkedik? Néhány korszerűsítési és felújítási tanácsot megfogadva, akár a felére csökkentheti fűtésszámláit. Minden lakástulajdonos élhet a felújítási lehetőségekkel.

Az említett lehetősége segítségével a mindennapokban ésszerűbben és takarékosabban hasznosíthatja az energiát, és ezzel némi pénzt is megtakaríthat. Ha azonban számottevően és tartósan szeretnénk csökkenteni energiafogyasztásunkat, akkor az energiatudatos életmód mellett érdemes lakásunk, házunk energetikai korszerűsítésére is áldozni. Egy hagyományos épület teljes körű felújításával akár felére, vagy harmadára is csökkenthetjük az energiaköltségeket. A beruházások azonban alapos körültekintést, szakszerű tervezést és előkészítést igényelnek. Cikkünkben az épületeink energiahatékonyságát javító beruházásokhoz adunk támpontokat, hasznos és alapvető tanácsokat.

Hőszigetelés
Egy átlagos családi ház esetében a falakon 20-30, a tetőn 15-25, a kéményen 10-20, a nyílászárókon típustól függően 10-25, a födémen és padlón át 10-15 % hő távozik. Ez a veszteség jó hőszigeteléssel negyedére-ötödére csökkenthető, ami akár meg is felezheti a fűtésszámlát, így a beruházás néhány éven belül biztosan megtérül.
 
Emellett a helyes szigeteléssel mérsékelhetjük a lakás nyári túlmelegedését, elkerülhetjük a hőhidak képződését, és a hideg falak, falrészek okozta páralecsapódást. Mielőtt azonban nekilátnánk a munkának, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni. Általában elmondható, hogy mindig a külső felületeket szigeteljük! A falak belső felületeinek szigetelése nem ajánlott, hiszen ezzel elveszítenénk a teherhordó falak hőtároló kapacitását, ráadásul a szigetelés mögött könnyen beindulhat a penészképződés. Ha jó eredményt szeretnénk elérni, ne csak a falakat, hanem a tetőt és a lábazatokat is szigeteljük. A falakat és a szigetekést is óvnunk kell a víztől és a párától, hiszen a nedvesség nagyságrendekkel rontja a szigetelőképességet.
 
Különös figyelmet kell fordítanunk azokra a falszakaszokra, ahol hőhidak alakulhatnak ki, például az épület sarkaira, kiszögelléseire, illetve a különböző szerkezeti elemek találkozására. Gondos tervezéssel, fokozott hőszigeteléssel a hőhidak kivédhetők. Nem éri meg a szigetelés vastagságán spórolni, hiszen az anyag ára csak kisebb része a teljes beruházásnak. Bármilyen szigetelőanyagot válasszunk is, a tűzvédelmi előírásokat mindig vegyük figyelembe a kivitelezésnél, de a környezetünkről se feledkezzünk meg: válasszunk környezetbarát anyagokat!
 
A nyílászárókon át elszökő meleg is megfogható, ha utólagosan szigeteljük ablakainkat, ajtóinkat. Ha a nyílászárók állapota ezt nem teszi lehetővé, akkor az ablakcsere jöhet szóba. Ilyenkor az ablak hőátbocsátási tényezője (U értéke) valamint a helyes beépítés legyen a legfontosabb szempont. A piacon már könnyen elérhetők a modern, hőszigetelő üvegezésű 1,1-1,4 W/m2K körüli U-értékkel rendelkező ablakok.
 
Árnyékolás
Jól tervezett árnyékolástechnikai megoldásokkal nem csak nyári forróságtól védhetjük meg otthonainkat, de a téli hőveszteséget is jelentősen csökkenthetjük. Egy leeresztett redőny az ablak hőveszteségét átlagosan 30 százalékkal csökkentheti. Ha egy fokozottan hőszigetelt üvegű ablakra minőségi alumíniumredőnyt szereltetünk, a hőveszteség akár 50 százalékkal is kevesebb lehet a téli hónapokban. Lakásunk téli-nyári kombinált energiafelhasználása így átlagosan 3-5 százalékkal csökkenthető.
 
Fűtés
A hazai gázfűtéses rendszerekben jelentős, gyakran akár 50 százalékos megtakarítási lehetőség rejlik! A statisztikák is azt mutatják, hogy a magyar lakások fűtési energiaigénye lényegesen nagyobb, mint a nyugat-európai országokban, a fűtési költségek pedig a család éves jövedelmének akár 15-20 százalékát is elérhetik. Érdemes tehát a fűtési rendszerünk korszerűsítésében is gondolkodnunk.
 
A felújítás előtt állók gyakran tanácstalanok abban, milyen fűtési rendszert válasszanak. Alacsony vagy magas hőmérsékletűt, radiátorost vagy padló-, netán mennyezetfűtést? Érdemes kondenzációs kazánt választani, vagy más megoldás is gazdaságos lehet? A fontos kérdések tanulsága az, hogy valójában nem létezik egyetlen, mindenki számára jó megoldás, ezért a döntés előtt mindig érdemes olyan fűtési szakértővel konzultálni, aki ismeri különböző megoldások előnyeit, hátrányait, és tanácsod ad, hogy az adott lakásnál mi javasolható. Okos tervezéssel a kivitelezésen és az üzemeltetésben is sokat spórolhatunk.
 
Bármilyen rendszert fogunk is üzemeltetni, néhány általános dolgot mindig tartsunk szem előtt! A kazán hatásfoka alapvetően meghatározza a rendszer gazdaságosságát, ezért válasszunk magasabb hatásfokú készüléket. A kazán kiválasztásánál legyen szempont az is, hogy a hozzá tartozó, a meleg vizet keringtető szivattyú is alacsony fogyasztású legyen. A túlméretezett rendszerek csak nagy veszteségekkel működtethetők, nem érdemes tehát „biztos ami biztos” alapon a szükségesnél nagyobb teljesítményű kazánt, nagyobb radiátorokat venni. A hatékony fűtés kulcsa a hőszabályozás, hiszen a legjobb hatásfokú kazán is pazarol, ha feleslegesen fűti a lakást.
 
Ha többet szeretne megtudni az energetikai korszerűsítési lehetőségekről, vagy arra kíváncsi, hogyan csökkentheti energiaszámláit néhány egyszerű lépéssel látogasson el a www.lakcimke.hu weboldalra, vagy kérje ingyenes kiadványunkat a 06-1-411-3518-as számon. Oldalunkon a hasznos tanácsok mellett az energiatanúsítványról is bővebben tájékozódhat.hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
Szigetelt ház – fűtés negyedáron
Közel háromhavi fűtésköltségének megfelelő összeget, vagyis 40 302 forintot spórolt meg szeptember 27-től december 2-ig az a négytagú hajdúnánási család, akinek otthonát az első magyarországi Referenciaház Program keretében korszerű szigeteléssel látta el a Knauf Insulation.


Otthon-bútor
Klímát a nyárra!
Szobá(i)nk levegőjének megfelelő hőmérsékletét és tisztaságát legjobb hatásfokkal a klímaberendezésekkel biztosíthatjuk. Van, akinek akkor jut eszébe, hogy jó lenne egy klíma a lakásba, amikor már szenved a fullasztó nyári hőségtől. Cikkünkkel még időben vázoljuk a választási lehetőségeket.


Ötletek
Papírtégla – tüzelő szinte ingyen
Otthon fejlesztette ki találmányát Hír Ferenc (Nagykarácsony): reklámújságokból és esővízből állít elő tüzelőt – majdnem ingyen.


Szerszám-anyag
Fűtsünk gazdaságosan! A fűtési rendszerekről
Ismét nyakunkon a fűtési időszak, de melyik fűtésfajtával járunk a legjobban? Széles a kínálat a különböző fűtési rendszerekből, de melyik a legmegfelelőbb, a  leggazdaságosabb? Cikkünkben áttekintést adunk a lehetőségekről és a kiválasztás legfontosabb szempontjairól.
Szerszám-anyag

Jól tömített ablakok


Gép- és anyagújdonságok

Csőradiátorok: forradalmi formák
Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság