Takarékos tippek

Szerszám-anyag

Takarékos tippek

Sokszor írtunk arról, hogyan takarékoskodjunk a vízzel, a villannyal, a gázzal. Úgy gondoltuk, Olvasóinknak is vannak további ötletei. Nem tévedtünk. Ezúttal Domokos Sándor mezőberényi olvasónk két tippjét közöljük. Ötletei merészek, de kivitelezhetőek, próbálja ki Ön is!
Egyenként kapcsolható 
Domokos úr néhány évvel ezelőtt,a nappali átalakításakor nem tudta, mekkora plusz áramfogyasztást jelent majd a mennyezetre került hat darab 50 W-os lámpa. A lámpákból, mint a fotón látható, mindkét oldalon 3-3 van. A két oldal külön kapcsolható, de ez még így is 150 Watt egyszerre. Mivel nincs is szükség ekkora fényre egyszerre, a megoldást abban találta meg, hogy a lámpákat egyenként tudja ki- vagy bekapcsolni. Ez a nem túl nagy belmagasságnak köszönhetően nem jelent gondot. Így mindig pont ott van fény ahol szükséges. ?Tudom ? írja ?, lett volna más megoldás is, hiszen vannak már gazdaságosabb fényforrások is, amelyeket be lehetett volna szerelni. Ezekkel viszont az a gondom, hogy még mindig elég magas a beszerzési áruk. Így viszont lámpánként kétszáz forintból kijött a kapcsoló plusz a sorkapocs, amit beiktattam.?
 
Merész ötlet falszigetelésre
Domokos úr másik ötlete, a most készülő falszigetelés a levegő, pontosabban a légkamrák szigetelő hatásának kihasználására épül: a gipszkarton fal két szélső rétege közé a szokásos szigetelés helyett keresett olcsóbb alternatívát, s hogy az, amit kitalált, mennyire szigetel, még nem bizonyosodott be, de a hamarosan beálló tél során ez kiderül, mert be is építi a tetőtérbe. A szigetelőanyag kiürült ásványvizes palackokból áll, amelyeket egy éve gyűjt a család minden tagja. Ezeket Domokos ragasztópisztollyal fogatja össze az oldaluknál egymás mellé rakva. A flakonok a kupakokkal jól le vannak zárva, hogy a levegőt bent tartsák, és ne lehessen összenyomni őket. A gipszkartonokat egymással szemben, előre elkészített keretre fogatja, amit cseréplécből állított össze, ez a megfelelő távolságot biztosítja a két gipszkarton között. Behelyezi közéjük az előkészített flakonokat, majd egy oldal kivételével körbezárja szintén gipszkarton csíkokkal, amelyeket a léceken rögzít.
A kihagyott nyíláson szárazhomokot szór a flakonok közzé, miközben folyamatosan rezgéssel, kopogtatással minden közt kitölt. ?Gondolkodom más kitöltő anyagon is ? írja Domokos Sándor ?, de egyenlőre ez tűnt a legmegfelelőbbnek abból az egyszerű okból, hogy ez tud a legkönnyebben eljutni minden zugba, valamint a hangszigetelés és stabilitás szempontjából. Viszont kicsit nehéz, de két ember így is könnyedén mozgatja magasban is. Táblánként egyébként nem kell túl sok homok. Kitöltő anyagként hungarocell golyócskákon is gondolkodtam, de a flakonok statikus feltöltődése miatt nem sikerült minden zugba eljuttatni.?hirdetés

EZT IS Ajánljuk
Szerszám-anyag
A mindennapok takarékossága
Hogyan lehet újabb pénzeket spórolni a villanyon, gázon, vízen? Tehetjük e még takarékosabbá otthonunk működését? Íme néhány ötlet, melyeknek megvalósítása nem túl egyszerű, de jól járhatunk.


Gép- és anyagújdonságok
Így spóroljunk a hűtővel és a mosógéppel
Az energiahatékony hűtő és mosógép, illetve a készülékek tudatosabb használata egyaránt hozzájárul az energiafogyasztás csökkentéséhez.


Ötletek
Duplán hasznosul a meleg
Lehet még idén is hideg, akkor jöhet jól ez az ötlet. Egyszerűen és gazdaságosan fűti be fürdőszobáját Ajkay Imre Szombathelyen, rásegítve a meglévő, pazarló villanyfűtésre.


Ötletek
Hőtükör gyorsan, egyszerűen
Minimális kézügyességgel is elkészítheti bárki ezt a jelentős hőmegtakarítást eredményező hőtükröt. Schukkert Tamás olvasónk a tippet az Ötlet Mozaikból merítette, de azonnal tovább is fejlesztette: a kandalló mögötti fal nagyrészt elnyeli a hőt, ezért polifoam hővisszaverő fóliát vásárolt.


Gép- és anyagújdonságok

Falfesték, ami fűt


Szerszám-anyag

Láthatatlan radiátor
Gép- és anyagújdonságok

A jövő hőszigetelése


Fizessen elő a magazinra!

Havonta megjelenő lakásfelújítással, átalakítással, építkezéssel, kertrendezéssel valamint számos egyedi barkács- és javítási ötlettel, tanáccsal szolgáló színes magazin.Fizessen elő digitálisan!

ötletmozaik.hu © 2020

minden jog fenntartva
Hírek csináld magad
Otthon-bútor Kert-balkon Szerszám-anyag Gyerkőc
Gép- és anyagújdonságok Ötletek Építési bajnokság